VB: Lielie centri kļūs par vakcinācijas procesa organizēšanas ikdienas daļu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konferenču centra "ATTA Centre" masveida vakcinācijas centrā notiek vakcinēšana pret Covid-19 pēc dzīvās rindas principa - bez iepriekšēja pieraksta tiek vakcinēti visi pašlaik atvērto prioritāro grupu pārstāvji, tai skaitā seniori vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar imūnsupresiju un smagi slimu personu aprūpētāji.
Konferenču centra "ATTA Centre" masveida vakcinācijas centrā notiek vakcinēšana pret Covid-19 pēc dzīvās rindas principa - bez iepriekšēja pieraksta tiek vakcinēti visi pašlaik atvērto prioritāro grupu pārstāvji, tai skaitā seniori vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar imūnsupresiju un smagi slimu personu aprūpētāji. Foto: Zane Bitere/LETA

Maijā un jūnijā Latvijā gaidāmi lielāko vakcīnu piegādes apjomi, līdz ar to centru darbība nākotnē jau būs kā sastāvdaļa ikdienas vakcinācijas organizēšanai, jo lielo centru jaudas būs nepieciešamas, lai visas valstī saņemtās vakcīnas operatīvi izvakcinētu, uzsvēra Veselības ministrijas (VM) Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda.

Tāpat viņa vērsa uzmanību, ka brīvo rindu veidošanas pamatā ir Latvijā saņemtais vakcīnu apjoms un patlaban brīvās rindas principi ir pārbaudīti trīs reizes. Pirmajā reizē tas notika Lieldienu brīvdienās, kad uz centriem tika aicināti vakcinēties tikai iedzīvotāji no prioritārajām grupām ar iepriekš saņemtu uzaicinājumu vai senioru gadījumā - pat brīvā veidā.

Savukārt pirms nedēļas lielie centri strādāja otro reizi - ar mērķi novērtēt to, kā darbojas brīvā rinda, aicinot tikai prioritāro grupu iedzīvotājus vakcinēties pat tad, ja viņi nav iepriekš pieteikušies tīmekļvietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989.

Bet aizvadītajā nedēļas nogalē tika veiks brīvās rindas koncepta pārbaudījums dzīvē, kad jebkurš iedzīvotājs, kurš bija gatavs vakcinēties, varēja bez iepriekšējas pieteikšanās saņemt ražotāja "AstraZeneca" vakcīnu.

Pēc Strazdas paustā, ņemot vērā, ka patlaban centros vakcīnu apjoms bija ierobežots, arī spriedze un agro rītu gaidīšana radīja gan pozitīvu, gan negatīvu pieredzi, bet

nākotnē vakcinācija lielajos centros būs vēl harmoniskāka, jo vakcīnu apjoms būs lielāks, līdz ar to mazāks būs saspringums uz agru ierašanos un ilgu gaidīšanu.

Viņa uzsvēra, ka tāpat tiks vērtēts arī tas, lai ir pietiekošs vakcinācijas brigāžu apjoms raitai vakcinācijas nodrošināšanai.

Jautāta, vai brīvo rindu veidošanā nav plānots ieviest numuriņu sistēmu, VM Vakcinācijas projekta pārstāve norādīja, ka vienā no lielajiem centriem numuriņu darbība ir mēģināta, bet gan tikai kā rindas uzskaitīšanas risinājumu bez papildu ekrāniem centra telpās. Patlaban vēl tiek vērtēts, vai papildu rindas uzskaitīšanas un publicēšanas risinājumi tiks izmantoti, jo primāri fokuss ir uz vakcinācijas jaudu pieslīpēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu