Riekstiņš: Dažu diplomātu izraidīšana no valsts nav jāvērtē kā kaut kas īpašs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.
Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš. Foto: Evija Trifanova/LETA

Dažu diplomātu izraidīšana no valsts nav jāvērtē kā kaut kas īpašs vai neredzēts, vērtējot Krievijas lēmumu uz savu diplomātu izraidīšanu simetriski atbildēt ar četru valstu, tostarp Latvijas, diplomātu izraidīšanu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīga panorāma" sacīja Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.

Vēstnieks skaidroja, ka, izvēloties veikt simetrisku atbildes soli, var secināt, ka Krievija izvēlējusies situāciju neeskalēt, atšķirībā no "viena otra cita gadījuma", kad, atbildot uz citu valstu lēmumiem, Krievija izraidījusi lielāku diplomātu skaitu.

Riekstiņš gan uzsvēra, ka izraidīto diplomātu apmaiņa nav jāvērtē kā kaut kas īpašs vai neredzēts, jo katrai valstij ir tiesības izraidīt citas valsts diplomātus. "Protams, tas nav nekas patīkams, bet tas arī nav nekas neredzēts vai ārkārtas," norādīja diplomāts.

Viņš arī akcentēja, ka

pagaidām ir pāragri vērtēt, ko Latvijai nozīmētu iekļūšanu Krievijai nedraudzīgo valstu sarakstā, jo pagaidām šāda iespējamā dokumenta saturs nav zināms.

Kā ziņots, Krievijas Ārlietu ministrija trešdien pavēstīja, ka nedēļas laikā valsts jāpamet septiņiem Baltijas valstu un Slovākijas diplomātiem.

Krievija jāatstāj trim Slovākijas vēstniecības darbiniekiem, diviem - Lietuvas un pa vienam Latvijas un Igaunijas vēstniecību darbiniekam. Maskava šo valstu pārstāvjiem arī izteica stingru protestu par Krievijas diplomātu izraidīšanu, solidarizējoties ar Čehiju.

Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Beķeris aģentūrai LETA apstiprināja, ka no Krievijas izraidīts viens Latvijas diplomāts. Pagaidām netiek atklāts, kuram Latvijas pārstāvim būs jāatstāj kaimiņvalsts.

Latvija, Lietuva un Igaunija, solidarizējoties ar Čehiju un konsultējoties ar sabiedrotajiem Eiropas Savienībā (ES) un NATO, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka izraida no valsts Krievijas diplomātus.

Tādējādi visas trīs Baltijas valstis apliecinājušas atbalstu Čehijai, kura 17.aprīlī izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas saskaņā ar Čehijas izlūkdienesta atzinumu ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Kā ziņots, atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Krievijas diplomātus izraidījušas arī Slovākija un Rumānija.

Lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus Čehijas varasiestādes pieņēma, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā.

Čehijas valdība arī lūgusi ES un NATO partnervalstis solidarizēties ar to un izraidīt daļu Krievijas vēstniecību darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu