Joku kriptovalūtas straujais vērtības pieaugums un tā galvenā bīstamība (36)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lai radītu kriptovalūtu “Dogecoin”, programmētājam Billijam Markusam no Portlendas bija nepieciešamas vien trīs stundas. Septiņus gadus vēlāk šīs kriptovalūtas kopējā tirgus vērtība pārsniedz 85 miljardus dolāru, un arī pats Markuss uzdod jautājumu, vai tiešām šī kriptovalūta ir tik vērtīga. Kurš “uzkarsēja” šīs kriptovalūtas vērtību un cik ilgi turpināsies tās vērtības izaugsme?

Kā vēsta “Forbes”, lai radītu “Dogecoin”, IBM programmētājam – inženierim Billijam Markusam vajadzēja trīs stundas. Tas notika 2013. gada decembrī, kad programmētājs izveidoja kriptovalūtas grafisko dizainu un lietotāja interfeisu.

Kriptovalūtas radīšanai Markuss izmantoja tolaik populāro interneta mīmu ar apmierinātu Šibas šķirnes sugas suņa purnu.

Viss, ko vēlējās Markuss, – izsmiet alternatīvās kriptovalūtas jeb tās, kas radās pēc “Bitcoin”.

Tomēr šai iecerei, kas sākotnēji radās kā joks, bija dziļāka jēga. Markuss vēlējās, lai viņa kriptovalūta būtu pieejama plašākām masām, ne tā kā ar “Bitcoin”, kura vēsture bija saistāma ar anonīmu radītāju un nelielu “Bitcoin” ieguvēju grupu. Ieceri radīt jaunu kriptovalūtu Markusam palīdzēja īstenot “Adobe” strādājošais Džeisons Palmers, kurš iegādājās domēnu “Dogecoin.com”.

Šīs mājaslapas pirmajā atvērumā joprojām gozējas apmierināta suņa purns. Zem tā uzraksts: “Dogecoin – tā ir digitāla decentralizēta valūta ar atvērtu kodu, kam dod priekšroku Šibas suņi visā pasaulē.”

Vēl viena interesanta detaļa, kas liecina par humora devu saistībā ar šo kriptovalūtu – Markusa “Twitter” lietotājvārds ir Sibatosi Nakamoto, kas ir tieša atsauce uz “Bitcoin” radītāja (vai radītāju grupas) segvārdu Satosi Nakamoto.

Iecere izdevās - “Dogecoin” patiešām bija iespējams vienkārši izmantot. Mājaslapā var izveidot tīmekļa maciņu, kas darbojas dažādās operētājsistēmu platformās, kā arī apmainīties ar monētām.

Jaunu “dogkoinu” radīšana notiek desmit reizes ātrāk nekā jaunu bitkoinu radīšana. Pašlaik pasaulē varētu būt radīti aptuveni 21 miljons bitkoinu, bet dogkoinu maksimālais skaits nav ierobežots. Pašlaik apritē atrodas vismaz 129 miljardi “Dogecoin” vienību.

“Forbes” ASV versija vēsta, ka vienā brīdī dogkoinu īpašnieki sāka apvienot spēkus, lai palīdzētu tiem, kas zaudējuši līdzekļus, vai arī meklēja konkrētu summu kādu problēmu risināšanai. Dogkoinu īpašnieku kopiena ziedoja 50 000 dolāru cīņai pret dzeramā ūdens trūkumu Kenijā un vāca naudu organizācijām, kas piedāvā suņus ar mērķi palīdzēt bērniem, kam ir īpašas vajadzības.

Pats Markuss pārdeva teju visas savas monētas 2015. gadā. Toreiz viņš zaudēja darbu un baidījās, ka viņa iekrājumi beigsies. Cik daudz viņš nopelnīja, nav zināms, bet precizēja, ka ar šiem līdzekļiem pilnībā ir pieticis, lai iegādātos lietotu automobili “Honda Civic”.

Tajā pašā 2015. gadā no “Dogecoin” projekta aizgāja arī tā līdzdibinātājs Džeisons Palmers. Viņš paziņoja, ka no kriptoindustrijas aiziet tādēļ, ka “atmosfēra šajā nozarē ir toksiska un stagnējoša, jo jaunajiem projektiem trūkst kvalitātes”.

Taču šobrīd, 2021. gada pirmajā pusē, “Dogecoin” kapitalizācija pārsniedz 86 miljardus dolāru. Pēc vērtības tā piekāpjas vien “Bitcoin”, “Ethereum” un kriptobiržas “Binance” izsniegtajām kriptovalūtu vienībām.

Interesanti, ka “Dogecoin” vērtība ir lielāka nekā “Ford”, “Twitter” vai pat Krievijas gāzes gigantam “Gazprom”.

Kopš gada sākuma “Dogecoin” vērtība ir augusi par 12 000%, un pašlaik viena monēta maksā 0,66 dolārus.

Kādēļ tāda situācija un kur novedīs šāda izaugsme?

Privātie neprofesionālie investori šodien arvien biežāk investē savu naudu tā saucamajos mīmu aktīvos. Tā jau tas ir bijis ar “GameStop”, “Microvision”, un tagad vēsture atkārtojas arī ar “mīmu” kriptovalūtu “Dogecoin”. Vērtības uzkurināšanā iesaistījušies arī slaveni cilvēki, piemēram, “Tesla” vadītājs Īlons Masks, un tas ir radījis sava veida “vīrusveidīgu investīciju vilni”.

Naudas apjoms sistēmā liek investoriem iesaistīties riskantākajās avantūrās, un neviens pat necenšas novērtēt riskus, jo nekāda fundamentāla pamata “Dogecoin” straujajam vērtības kāpumam nav – ir tikai spēcīga pircēju ticība nākotnes perspektīvām.

Cilvēki tirgū spekulē un izpērk visu pēc kārtas, kam ir potenciāli liela likviditāte. Turklāt “Dogecoin” ir ļoti ērti iegādāties. Lielās biržas, piemēram, “Gemeni”, arī sāka piedāvāt šīs kriptovalūtas iegādi, kas palielināja tās vērtību.

Tāpat jāatceras, ka ir lielie investori, kas “ar vienu savu vārdu var pilnībā mainīt situāciju tirgū”. Maskam, pieminot “Dogecoin” savos tvītos, kriptovalūtas vērtība faktiski uzreiz uzlēca par 10-15%.

Arī pašlaik “Dogecoin” un tā atbalstītāji cer, ka kriptovalūtas vērtība “ieskriesies”, jo 8. maijā paredzēta Maska piedalīšanās komēdijšovā “Saturday Night Live”, un tajā Masks varētu ko teikt saistībā ar šo kriptovalūtu.

Tomēr Masks nav vienīgais, kurš spējis ietekmēt “Dogecoin” vērtības pieaugumu. Vēl šogad atsevišķas kompānijas paziņojušas, ka “Dogecoin” tiks pieņemta kā alternatīvs maksāšanas veids, piemēram, ASV medicīnas kompānija “CovCare”.

Šā gada martā Latvijas basketbolista Kristapa Porziņģa pārstāvētā kluba Dalasas “Mavericks” īpašnieks Marks Kjūbans paziņoja, ka klubs pārdod biļetes uz mačiem par dogkoiniem.

“Citreiz biznesā nākas darīt ko jautru,” laikrakstam “The New York Times” sacīja Kjūbans, skaidrojot savu lēmumu. Klubs jau kopš 2019. gada pārdod biļetes un atribūtiku par bitkoiniem. Maijā Dalasas basketbola klubam pievienojās arī Kalifornijas beisbola klubs Oklendas “Athletics”, piedāvājot līdzjutējiem iegādāties biļetes uz spēlēm. Divu biļešu cena – 100 dogkoini.

Arī populārā tirdzniecības platforma internetā “eToro” ļauj saviem klientiem tirgoties ar šo kriptovalūtu. Pieeja dogkoiniem ir vairāk nekā 20 miljoniem cilvēku, un tas ļāvis pacelt kriptovalūtas vērtību virs 50 miljardu dolāru atzīmes.

Nedrīkst arī nepieminēt “Reddit” lietotāju armiju, kas apzināti centās paaugstināt šā aktīva cenu. Divās šīs platformas grupās “r/CryptoCurrency” ar 2,5 miljoniem cilvēku un “SatoshiStreetBets” ar 430 000 cilvēku lietotāji vienojās par kriptovalūtas iegādi un mēģinājumu panākt, lai viens dogkoins maksātu vienu dolāru.

Vērtības, cena un sekas

Pats kriptovalūtas radītājs Markuss uzdod jautājumu – vai tas ir normāli, ka “Dogecoin” vērtība ir tik ļoti augusi?

“Pēc nesenās mānijas attiecībā pret “Dogecoin” mana pastkastīte ir pārpildīta ar vēstulēm no cilvēkiem, kuri man pieprasa izdarīt kaut ko, lai viņi kļūtu bagāti,” rakstīja Markuss. Pēc viņa vārdiem, cilvēki uzstāj, ka “Dogecoin” vajadzētu maksāt vienu dolāru par vienu vienību, kas šīs kriptovalūtas tirgus vērtību padarītu vēl lielāku nekā “Boeing”, “Starbucks”, IBM un “American Express”. “Vai “Dogecoin” to ir pelnījis? Tas ir tas, ko nekādi nevaru saprast,” norādīja Markuss.

Pēc viņa domām, “Dogecoin” vajag atspoguļot prieku, labestību, radošumu, kā arī sava veida muļķību un absurdu – tā ir galvenā šīs kriptovalūtas vērtība.

“Pašlaik, pateicoties ieguldījumiem “Dogecoin”, atsevišķi cilvēki burtiski nakts laikā kļūst par miljonāriem. Tomēr nekāda stabila pamata nav. Ja, piemēram, kriptovalūtai “Ethereum” ir tehnoloģiskās iespējas, ar kurām nākotnē, iespējams, būs iespējams slēgt arī līgumus, tad “Dogecoin” pamatā ir primitīvs programmatūras kods, ko nekam citam lietot nevar,” norāda “Alfa Asset Management Europe” biznesa attīstības direktors Vadims Pogosjans.

“Pašlaik dogkoinu vērtība arvien vairāk un vairāk uzvārās. Un tas, manuprāt, ir ļoti bīstami. Kad kļūs skaidrs, ka jaunu lietotāju skaits ir apstājies, monētu īpašnieki sāks fiksēt peļņu.

Un tie, kas nepaspēs laicīgi pārdot iepirktās monētas, cietīs smagus zaudējumus,” brīdina Pogosjans.

“Dogecoin” vērtība diez vai ir stabilitātes paraugs. Ja, piemēram, sociālajos tīklos beigsies “Dogecoin” pieminēšana, nav nekādas garantijas, ka monēta nezaudēs savu vērtību. Tā, piemēram, aprīļa otrajā pusē “Dogecoin” pat divas reizes piedzīvoja nozīmīgus vērtības kritumus. 16. un 17. aprīlī tās vērtība kritās par 40%, pēc tam cena atguvās; bet no 20. līdz 23. aprīlim kriptovalūtas vērtība nokritās par vairāk nekā 50%.

Ja “Dogecoin” pieredzēs ļoti strauju vērtības kritumu, diez vai tas atstās nozīmīgu ietekmi uz plašāku tirgus daļu, tomēr paliek neliels risks, ka sāksies ķēdes reakcija attiecībā uz spekulatīvajiem aktīviem. Visticamāk, sliktākā scenārija gadījumā nelielu kritumu piedzīvos arī tradicionālie aktīvi. Bet – tas būs īstermiņa kritiens.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu