Asociācija: Āra terases plāno atvērt apmēram 70% ēdinātāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: yegorovnick/Shutterstock

Āra terases piektdien plāno atvērt apmēram 70% ēdinātāju, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste, atsaucoties uz dienu iepriekš veiktas aptaujas datiem.

"Rezervāciju skaits ir liels. Pieprasījums ir liels gan tāpēc, ka cilvēki ļoti gaida terašu atvēršanu, gan arī tāpēc, ka ne visas terases atvērsies," teica Graikste, piebilstot, ka atrast brīvas vietas šobrīd ir samērā grūti, bet noteikti kāda brīva vieta vēl atradīsies.

Viņa norādīja, ka āra terases neatvērs visi uzņēmēji, jo tiek vērtēts, cik izdevīgi ir to darīt. "Pirmkārt, uzņēmēji rēķina, vai tas ir izdevīgi - vai ir izdevīgi ņemt personālu, vai ir izdevīgi iepirkt produktus, vai ir terases ir rentabli darbināt. Otrs moments ir tas, ka laika apstākļi Latvijā ir gana noteicošs faktors," sacīja Graikste.

Uzlabojoties laika apstākļiem, darbību varētu sākt vairāk āra terašu.

Tāpat viņa pauda cerību, ka ēdināšanas uzņēmumu klienti būtu saprotoši un ievēros noteiktos epidemioloģiskos nosacījumus, lai āra terases varētu strādāt ilgtermiņā, proti, lai pēc pāris nedēļām netiktu runāts, ka, atverot āra terases, ir pasliktinājušies saslimstības rādītāji. "Ļoti svarīgi, lai arī klienti būtu saprotoši un ņem vērā visus nosacījumus," uzsvēra Graikste.

Jau vēstīts, ka no piektdienas restorāni epidemioloģiski drošos apstākļos var apkalpot klientus āra terasēs. Restorānu āra terases varēs strādāt no plkst.6 līdz 21. Pārējā laikā ēdienu drīkstēs izsniegt tikai līdzņemšanai.

Noteikts, ka pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā desmit personas no kopumā divām mājsaimniecībām. No tām ne vairāk kā četras varēs būt pilngadīgas personas.

Restorānu terasēs starp galdiņiem būs jānodrošina vismaz divu metru attālums, ja starp galdiņiem nebūs izveidota norobežojoša siena. Ēdināšanas pakalpojumu būs atļauts sniegt ārā un terasēs, nodrošinot līdz 50% slēgtu sienu laukumu. Nav atļauts pakalpojumu sniegt slēgta tipa paviljonos un teltīs.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā darbiniekiem un apmeklētājiem būs jālieto mutes un deguna aizsegi uzturēšanās laikā, izņemot laikā, kad sēž pie galda.

Papildus noteikts, ka sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzēji nozīmēs atbildīgo personu, kas organizēs un uzraudzīs epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma vietā. Šai personai būs jāatrodas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā tā darbības laikā.

Terasēs apmeklētājiem redzamās vietās būs jāizvieto skaidri salasāma publiski pieejama informācija, tostarp svešvalodā par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā, par epidemioloģiskās drošības atbildīgo personu, kā arī pašvaldības policijas kontaktinformācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu