Moldovas izdevums atradis spiega "Aleksandra Petrova" pases reālo īpašnieku (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas militārā izlūkdienesta virsnieks Aleksandrs Miškins, kurš pazīstams arī kā Aleksandrs Petrovs
Krievijas militārā izlūkdienesta virsnieks Aleksandrs Miškins, kurš pazīstams arī kā Aleksandrs Petrovs Foto: RT channel video via AP, File

Ārvalstu pase uz Moldovas pilsoņa Nikolaja Popas vārda, ko iebraukšanai Čehijā izmantoja Krievijas militārā izlūkdienesta virsnieks Aleksandrs Miškins, kurš pazīstams arī kā Aleksandrs Petrovs, piederējusi reālam cilvēkam, noskaidrojis Moldovas pētnieciskās žurnālistikas projekts “RISE Moldova”.

Šo pasi Miškins izmantojis 2014.gadā, operācijā, kuras gaitā Čehijā tika spridzinātas munīcijas noliktavas.

Šīs pases kopiju iepriekš publicēja izmeklējošās žurnālistikas projekti “Bellingcat” un “The Insider”. Savukārt “RISE Moldova” darbinieki minētās pases numuru uzgāja vienā no aviopasažieru datubāzēm.

Viltojot pasi Krievijas spiega vajadzībām, tika mainīts vārds un dzimšanas dati, bet pases numurs un izdošanas datums tika saglabāti nemainīgi.

Pētot aviopasažieru datubāzes, “RISE Moldova” atrada šīs pases reālo īpašnieku - tas ir 38 gadus vecais moldāvs Vitālijs K., kurš dzīvo ASV.

Viņš savu pasi izmantojis arī 2015.gadā - pēc tam, kad viltotā pase ar viņa pases numuru tika izmantota Čehijā.

Aprīlī Čehija apsūdzēja Krievijas militāro izlūkdienestu GRU 2014.gadā munīcijas noliktavu spridzināšanas organizēšanā. Šajos sprādzienus dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Čehija izsludināja meklēšanā divus GRU virsniekus - “Aleksandu Petrovu” un “Ruslanu Boširovu”, kuru īstie vārdi ir Aleksandrs Miškins un Anatolijs Čepiga. Šos cilvēkus Lielbritānija iepriekš apsūdzēja bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanā Lielbritānijas pilsētā Solsberijā.

Čehijas varas iestādes paziņoja, ka abi spiegi Čehijā izmantojuši pases, kas izdotas uz Petrova un Boširova vārdiem, kā arī pases, kas izdotas Moldovas pilsonim Nikolajam Popam un Tadžikistānas pilsonim Ruslanam Tabarovam.

“Bellingcat” un “The Insider” noskaidroja, ka Popas pasi lietojis Miškins. Savukārt Moldova paziņoja, ka šādu pasi tā neesot izdevusi.

Pēc incidenta ar munīcijas noliktavu spridzināšanu Čehija izraidīja virkni Krievijas diplomātu.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu