Kas redzams fotogrāfijā? Marss vai Zeme? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ESA/NASA–T. Pesquet

Sarkanā planēta savas rūsganās un oksidētās virsmas dēļ krasi atšķiras no mūsu zilganzaļās un dzīvīgās planētas. Tā vismaz ir lielākajā daļā gadījumu.

Izrādās, ka abas planētas mēdz būt arī ļoti līdzīgas. To ļoti labi varēja novērot Eiropas kosmosa aģentūras (EKA) astronauts Tomass Peskē, kurš strādā Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) un šā mēneša sākumā varēja nofotografēt izteikti sarkanīgo planētu, vēstīts vietnē "Science Alert".

“Neviena mākoņa, sarkanās un okera nokrāsas stiepjas līdz horizontam. Kad to ieraudzīju, es nodomāju, ka atrodos Marsa orbītā,” sirreālo ainavu aprakstīja Peskē.

Tiesa, tam ir visai vienkāršs izskaidrojums. Attēlā mēs redzam tuksneša sarkanīgās smiltis, kas ir līdzīgi sarkanas kā uz Marsa. Diemžēl Peskē nav pateicis, kurš tuksnesis tas ir, bet, spriežot pēc tumšajām kalnu grēdām, varētu domāt, ka tā ir Tibesti kalniene Ziemeļāfrikā – Čadas un Lībijas teritorijā.

Šie kalni ir daļa no Sahāras tuksneša, kas aizņem aptuveni 31% no visa Āfrikas kontinenta. Tuksnesis ir arī slavens ar savām oranžīgajām smiltīm.

Tomēr, ja tev Sahāra nav pazīstama un ģeogrāfija nav stiprā puse, tad tu varētu arī nodomāt, ka tas ir Marss. Tiesa, pastāv vēl viena raksturiezīme, kas šo kļūdu neļaus pieļaut. Zemes atmosfēra ir spilgti zila – daudz zilāka nekā retinātā Marsa atmosfēra. Peskē attēlā redzams, ka sarkanīgo planētas virsmu ieskauj Zemei raksturīgās zilganās nokrāsas.

Attēls atgādina, ka, par spīti vidēji 225 kilometru lielajam attālumam starp abām planētām, Zeme un Marss reizēm var būt pārsteidzoši līdzīgi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu