"Latvijas finieris" investēs 20 miljonus eiro sintētisko sveķu ražotnes izveidē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: sunakri, Shutterstock.

AS "Latvijas finieris" plāno investēt 20 miljonus eiro sintētisko sveķu ražotnes izveidē Rīgā, aģentūru LETA informēja "Latvijas finiera" pārstāvji.

Kompānijā norādīja, ka rūpnīcas būvniecība ir daļa no starptautiskā konsorcija projekta "Viobond", kas "Latvijas finiera" vadībā apvieno deviņus partnerus no piecām Eiropas Savienības dalībvalstīm. "Latvijas finieris", kā projekta vadošais partneris, tā īstenošanā plāno ieguldīt līdz 20 miljoniem eiro, no kuriem astoņi miljoni būs "Apvārsnis Eiropa" līdzfinansējums.

Plānots, ka ražotnes būvniecība sāksies tuvāko trīs gadu laikā. Tā atradīsies Bolderājas rūpnieciskajā mezglā, un būs aprīkota ar unikālu tehnoloģiju, līmvielas ražošanā būtiski samazinot fosilā fenola īpatsvaru, to aizstājot ar atjaunojamo lignīnu - dabisku biopolimēru, kas sastopams koksnē.

Projektā piecu gadu laikā paredzēts izstrādāt formulu un radīt industriālo ražošanas tehnoloģiju videi un cilvēkiem draudzīgākiem sintētiskajiem fenola formaldehīda sveķiem. Projekta īstenošana paredzēta no šā gada 1.septembra līdz 2026.gada 31.augustam.

Kompānijā skaidroja, ka formaldehīda sveķi Eiropā un citur pasaulē tiek izmantoti saplākšņu, siltumizolācijas materiālu, mēbeļu, grīdas segumu, smilšpapīru un daudzu citu produktu ražošanā.

""Viobond" projekts ir kārtējais solis, kas piepilda arī "Latvijas finiera" apņemšanos - meklēt iespējas, lai līdz 2050.gadam pilnībā atteiktos no fosilo resursu izmantošanas uzņēmuma saimnieciskajā darbībā," pauda "Latvijas finiera" valdes loceklis Māris Būmanis.

Kompānijā norādīja, ka "Viobond" projekta, kura ietvaros tiks īstenota ražotnes būvniecība un citi sadarbības partneru pasākumi, kopējais apjoms ir 35 miljoni eiro, no kuriem 16 miljonus veido Eiropas Komisijas pētniecības un inovācijas investīciju programmas "Apvārsnis Eiropa" grants, bet pārējo - projektā iesaistīto uzņēmumu ieguldījums.

Starpnozaru projektā iesaistītie partneri ir "Latvijas finieris", Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, Igaunijas uzņēmums "Graanul Biotech", Somijas uzņēmumi "ST1", "Chempolis", "Saint-Gobain Finland" un "Mirka", kā arī Vācijas uzņēmums "Pörner Ingenieurgesellshaft" un Spānijas "Fundacio Universitaria Balmes".

"Latvijas finiera" pārstāvji uzsvēra, ka ir pamats ticēt, ka kopā ar projekta zinātniskajiem partneriem izdosies attīstīt sveķu formulu, kurā dabīgais polimērs lignīns aizstās fenolu vēl lielākā apmērā, nekā tas sasniegts pašreiz.

Jau ziņots, ka "Latvijas finiera" koncerna apgrozījums 2020.gadā bija 223,6 miljoni eiro, kas ir par 2% mazāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pirms nodokļu nomaksas bija 33,4 miljoni eiro.

"Latvijas finieris" reģistrēts 1992.gadā, un tā pamatkapitāls ir 88,221 miljons eiro. "Latvijas finieris" ir lielākais kokaspastrādes uzņēmums Latvijā. "Latvijas finiera" pamatdarbība ir bērza saplākšņa ražošana.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu