Valainis: Iedzīvotāju griba bija skaidra ne tikai Varakļānu novada pievienošanas gadījumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Deputāts Viktors Valainis.
Deputāts Viktors Valainis. Foto: Paula Čurkste/LETA

Satversmes tiesas (ST) spriedumā, ar kuru par neatbilstošu Satversmei atzīta Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam, savukārt Inčukalna pagasta iekļaušana Siguldas novadā, Garkalnes pagasta un Vangažu pilsētas iekļaušana Ropažu novadā atzīta par atbilstošu Satversmei, īpaši uzsvērta iedzīvotāju izvēle, taču iedzīvotāju izvēle bija skaidra arī citos novados, piemēram, Ikšķiles novada gadījumā, aģentūrai LETA pauda Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS).

Kopumā Valainis šo lēmumu vērtē pozitīvi, tomēr saskata arī zināmas pretrunas. Deputāts pauda viedokli, ka Administratīvi teritoriālā reformā (ATR) bija "milzīgi brāķi", līdz ar to viņš šo jauno karti aizvien neuzskata par veiksmīgu, tomēr ST spriedums ir zināms kļūdu labojums.

Viņš norādīja, ka Varakļānu novadā sākotnēji panākta vienošanās par kritērijiem, un novads arī paudis savus priekšlikumus par to, kurā novadā tam labāk atrasties. Priekšlikums bija virzīties Madonas virzienā, un to vēlējušies paši iedzīvotāji, kuri uzsvēra, ka savu dzīvi redz kopā ar Madonas novada pašvaldību.

Tāpat sarunas notikušas arī starp abu pašvaldību priekšsēdētājiem, kuri kopīgi vienojās, ka tas ir labākais risinājums. ATR izskatīšanas gaitā arī Valainis bija viens no deputātiem, kurš šo novadu apvienošanu bija rosinājis, tomēr Saeimas vairākums lēma to neatbalstīt. Tā vietā parlaments nobalsoja par Varakļānu pievienošanu Rēzeknes novadam.

"Par lielu izbrīnu Saeima, neskatoties uz šiem argumentiem, nobalsoja patvaļīgi. Tas ir rezultējies ar to, ka ST ir uzvarēta," teica Valainis, piebilstot, ka spriedums uzskatāms par divdomīgu. Salīdzinot ar iepriekšējiem ST spriedumiem, šoreiz parādījušies jauni argumenti, kurus varēja attiecināt arī uz iepriekšējo lietu.

Valainis skaidroja, ka arī Garkalnes novads un Inčukalna pagasts skaidri pauda vēlmi apvienoties viens ar otru, tomēr ST šādu apstākli vispār neesot vērtējusi, kā arī to, kā deputāti nonāca līdz šim slēdzienam.

Vienlaikus parlamentārietis akcentēja, ka

tiesa jau otro reizi pēc būtības ir "pacēlusi Dāmokla zobenu" pār visu reformu.

"Šoreiz jau daudz tiešākos tekstos to izdarīja šai spriedumā. ST atzina, ka demokrātijas principi un iedzīvotāju pārstāvniecības principi šai reformā ir pārkāpti," teica deputāts.

No deputāta teiktā izriet, ka spriedumā vērsta uzmanība uz Latviešu vēsturisko zemju likumu un likumu par pašvaldībām, ka tur šos jautājumus atrisināšot, tomēr, viņaprāt, neviens no šiem likumiem tos nerisina. Pēc viņa domām, vēsturisko zemju likums īpaši iedzīvotājiem dzīvi nemainīs.

Valainis pauda viedokli, ka iedzīvotājiem jābūt iespējai ietekmēt dzīvi vietā, kurā viņi dzīvo, piemēram, teritoriju plānojumos - kur būt vai nebūt bērnudārzam. Kā piemēru viņš minēja jauno Tukuma novadu, kurā ietilps Kandava, kas līdz šim bijusi pilnīgi autonoma struktūra. Deputātam ir grūti iedomāties, kā šīs divas ideoloģiski un arī praktisko vajadzību aspektā dažādās kopienas kopā strādās, ņemot vērā, ka no Kandavas novada jaunajā pārstāvniecībā ievēlēto deputātu skaits būs pavisam neliels vai pat nekāds.

"Kurš pārstāvēs Kandavu, ja kāds šī novada iedzīvotājs paudīs neapmierinātību ar kaut ko? Vai Tukuma novada iedzīvotājiem šīs problēmas būs svarīgas un tās sadzirdēs? Ir liels risks, ka šādas situācijas var izveidoties, un to, izsludinot likumu, norādīja arī Valsts prezidents, kā arī ST to vēlreiz ir pateikusi," klāstīja deputāts.

Tikmēr, komentējot lēmumu par Varakļānu novadu, Valainis teica, ka parlamentam "jāmāk zaudēt ar paceltu galvu". Viņš kritiski vērtēja ieceri, ka pārcelto vēlēšanu dēļ novados iecels valsts administrāciju pārstāvjus, kuri nākamos mēnešus lems par attīstības programmām un jauno pārvaldes struktūru bez vēlētām amatpersonām, kaut tas ir to kompetencē. Viņaprāt, argumenti par šo lēmumu bijuši vāji, kā arī pašvaldību vadītāji esot zināmā šokā, jo vēlēšanas tiek pārceltas, bet viņiem "jāpaiet malā", ļaujot šos pāris mēnešus strādāt ieceltām administrācijām.

Valainis uzskata, ka tas ir absolūti nepieņemami un tā nedrīkstētu būt.

Saeimas deputāts arī pauda viedokli, ka šī reforma ir neprofesionāla Latvijas kartes pārzīmēšana. Viņaprāt, to varēja darīt kopā ar esošajiem pašvaldību vadītājiem, uzklausot viņu un novada iedzīvotāju viedokli par to, pie kura novada tos labāk pievienot. Tad nevienam nebūtu bijušas pretenzijas, un ST nebūtu gatavoti pieteikumi.

Viņaprāt, kartes pārzīmēšana notika ļoti sliktā kvalitātē. "Nezinu kādus kritērijus viņi ņēma vērā, bet karte tika sadalīta ļoti neprofesionāli, Rīgā savelkot līnijas neatbilstoši realitātei un iedzīvotāju vajadzībām," pauda politiķis, vienlaikus uzsverot, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas veiktie pasūtījumi bijuši ar mērķi pamatot šo zīmējumu, lai rastu papildu argumentus, ka tieši tā vajag ATR īstenot.

Piektdien ST vienā no lietām par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei, informēja tiesā.

Savukārt Inčukalna pagasta iekļaušana Siguldas novadā, Garkalnes pagasta un Vangažu pilsētas iekļaušana Ropažu novadā atzīta par atbilstošu Satversmei

Citā lietā ST 12.martā atzina, ka Administratīvo teritoriju un apdzīvoto likumā noteiktā Skultes pagasta iekļaušana Saulkrastu novadā neatbilst Satversmei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu