Aukstais mēnesis kriptovalūtu tirgos: "Bitcoin" piedzīvo sliktāko mēnesi 10 gadu laikā (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pavasara pēdējais mēnesis maijs ir noslēdzies. Lai arī šomēnes laikapstākļi aiz loga nebija tie siltākie, kriptovalūtu tirgū “bija vēl aukstāk” - pasaulē populārākā kriptovalūta “Bitcoin” piedzīvojusi sliktāko mēnesi kopš 2011. gada septembra, vēsta CNN.

Maijā ļoti daudzi “Bitcoin” investori pārdeva savus kriptovalūtas krājumus. Vai šie investori ir “zuduši kriptovalūtu tirgum”, rādīs laiks. Vien pagājušajā piektdienā bitkoinu cenas kritās par 8%, bet maijā kopumā – par 36%. Tas ir sliktākais rādītājs teju desmit gadu laikā, jo pēdējo reizi tik slikti mēneša rādītāji kriptovalūtai bija 2011. gada septembrī. Tolaik gan tās vērtība bija tūkstošiem reižu mazāka nekā šodien.

Maijs bija pretstats aprīlim, kad kritptovalūtas investori bija ļoti priecīgi par kārtējiem jaunajiem rekordiem – tā, piemēram, aprīlī “Bitcoin” vērtība pārsniedza 64 tūkstošus dolāru par vienu vienību.

“Tesla” dibinātājs un vadītājs Īlons Masks gan deva lielu triecienu kriptovalūtai. Viņš negaidīti paziņoja, ka elektroautumobiļu ražotājs vairs nepieņems bitkoinus kā maksāšanas līdzekli. Iemesls - “Bitcoin” ieguve atstāj pārāk negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi. Šāds Maska paziņojums radīja lielu neizpratni kriptovalūtu cienītāju vidū, jo iepriekš kolorītais miljardieris bijis zināms kā liels kriptovalūtu atbalstītājs.

Kopš šā paziņojuma Masks gan ir mīkstinājis savu nostāju – viņš piekritis tikties ar lielāko “Bitcoin” ieguvēju organizāciju vadītājiem un runāt par kriptovalūtas ietekmi uz apkārtējo vidi.

Maska nostāja ir viens faktors, kas kriptovalūtu tirgū nesa nepatīkami vēsu vēju, bet vēl nepatīkami aukstu lietu “Bitcoin” tirgos atnesa Ķīnas valdības paziņojumi par digitālo valūtu. Turklāt – arī ASV Valsts kase paziņoja, ka valstī, visticamāk, tiks ieviesti nodokļi darījumiem ar bitkoiniem, bet Federālās rezerves paziņoja par iespēju ieviest digitālo dolāru.

Maijs nesa nepatīkamas vēsmas ne tikai “Bitcoin”, bet arī citu kriptovalūtu cienītājiem. “Binance Coin”, CRP un “Polkadot” arī pieredzēja ļoti lielus zaudējumus.

Citas kriptovalūtas, to vidū arī “Ethereum”, kas ir otra lielākā digitālā valūta pasaulē, sarežģītos apstākļus ir pārcietusi visai labi, jo tās vērtības kritums maijā bija vien 6%. Kas attiecas uz miljardiera Maska “mīluli” “Dogecoin” (par ko viņš ne reizi vien aktīvi rakstījis savos sociālajos tīklos), arī šī kriptovalūta ir zaudējusi ievērojamu daļu savas vērtības.

Tā saucamās “stabilās kritptovalūtas”, kā “Tether” un “USD Coin”, kas ir saistītas ar oficiālajām valūtām, maiju aizvadīja mierīgi. Patiesību sakot, bez jebkādām izmaiņām savā vērtībā.

“Bitcoin” jau iepriekš ir pierādījis sevi kā ļoti volatila kriptovalūta. Neraugoties uz slikto maiju, kopš gada sākuma bitkoini joprojām ir uzskatāmi par ieguvējiem. Šodien, 1. jūnija rītā, bitkoina vērtība tāpat ir par 25% augstāka, nekā tā bija 1. janvāra rītā.

Daudzi “Bitcoin” atbalstītāji par šīm norisēm nav pārsteigti, jo jau iepriekš “Bitcoin” ir bijuši dažāda apjoma kritumi.

“Ir ļoti viegli būt kriptoinvestoram. Ir ārkārtīgi grūti būt kriptovalūtu pārdevējam,” sacīja “Blockchain.com” vadītājs Pīters Smits, kura vadītais kritptovalūtu izpētes, investīciju un aizdevumu jaunuzņēmums ir novērtēts ar 5,2 miljardiem dolāru. “Bitkoini ir ļoti volatili, un tie ļoti viegli var daudz ko mainīt,” norādīja Smits.

“Bitcoin” cena 2017. gada decembrī pietuvojās 20 000 dolāru atzīmei, bet pēc tam sekoja ilgstošs vērtības kritums, līdz 2019. gada sākumā viens bitkoins maksāja 3500 dolāru. Pēc tam sekoja vērtības kāpums, ko paātrināja pandēmijas sākums pagājušā gada pavasarī.

Tiek norādīts, ka “Bitcoin” vērtība 2011. gada septembrī pieredzēja teju 40% lielu vērtības kritumu. Tas iezīmēja vidu trīs mēnešus ilgajā vērtības kritumā. Tiek norādīts, ka no 2011. gada augusta līdz oktobrim vidēji ik mēnesi kriptovalūta zaudēja ap 35% savas vērtības.

2011. gada oktobrī “Bitcoin” vērtība nokritās līdz diviem dolāriem par vienu vienību. Tas šodien šķiet smieklīgi, ņemot vērā, ka pašlaik “Bitcoin” vērtība ir ap 37 tūkstošiem dolāru.

Kādi laikapstākļi gaidāmi jūnijā “Bitcoin” un citu kriptovalūtu tirgos? Īstos laikapstākļus ilgākā termiņā var puslīdz precīzi prognozēt, turpretī norises šajos tirgos ir visai neprognozējamas, un skaidri pateikt, ka “vērtība kāps” vai “vērtība kritīs”, nevar.

Iespējams, ir jāgaida kāds negaidīts “zibens no skaidrām debesīm”, kas arī noteiks tālāko kritptovalūtu vērtības virzienu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu