FOTO ⟩ Iespaidīgi! Pabeigti Krustpils pils Lielās zāles atjaunošanas darbi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AS Būvuzņēmums Restaurators

Kompānija AS "Būvuzņēmums Restaurators" sadarbībā ar SIA "Erbauer Group" pabeigusi Krustpils pils Lielās zāles apdares un griestu gleznojumu atjaunošanu,pavēstīja "Būvuzņēmuma Restaurators" sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Riņķis.

Viņš norādīja, ka rekonstruēta arī zāles lustra un pārējie sienu apgaismes ķermeņi. "Tomēr vissarežģītākais uzdevums bija atjaunot skaistos griestu gleznojumus, jo liecībās par telpas izskatu bija saglabājušas vien dažas melnbaltas fotogrāfijas, ar kurām tad nācās strādāt restauratoriem un arhitektei Ilzei Mekšai," teica Riņķis.

Tostarp viņš atzīmēja, ka pēc vairākām melnbaltām fotogrāfijām, kuras Jēkabpils Vēstures muzeja rīcībā savulaik nodeva pils īpašnieka barona fon Korfa vedekla, bija zināms, ka griestu apdari agrāk rotāja gleznojumi, kas līdz mūsdienām nebija saglabājušies. Lai noteiktu vēsturisko zīmējumu izmēru, apjomu, krāsu gammu un radītu galveno gleznojumu papildinošos elementus, arhitektei un restauratoriem vispirms bija jāveic apjomīga izpēte.

Atjaunošanas darbu sākšanas stadijā, noņemot padomju laika apšuvumu, secināts, ka Lielās zāles sienās ir plaisas un griestu pārsegumā izveidojušās virsnormas izlieces. Tādēļ nolemts, ka vispirms ir jānostiprina zāles vēsturiskās griestu konstrukcijas. Šo darbu paveica "Erbauer Group".

Mekša piebilda, ka vēsturiskais zāles pārsegums tapis 19.gadsimta otrajā pusē. Iespējams, tolaik neprecīzi aprēķinātas pārseguma dimensijas, tādēļ jau drīz pēc izbūves parādījās bīstamās izlieces. "Par to var pārliecināties arī aplūkojot vēsturiskās fotogrāfijas, kurās, ieskatoties, redzamas plaisas griestos. 20.gadsimta sākumā - pārsegums tika pastiprināts, taču ar to arī nepietika, un gadsimta vidū remontdarbi veikti vēlreiz. Visbeidzot, jau tagadējo būvniecības darbu laikā, tika izvēlēta, mūsuprāt, ļoti saudzīga atjaunošanas metode, kas nodrošina maksimālu sākotnējo vēsturisko būvkonstrukciju saglabāšanu - veicot remontu vietās, kur zudusi siju nestspēja, un nomainot neatbilstošos elementus," viņa klāstīja.

Zāles atjaunošanas darbos sākumā tika iegūts lāzerskenēts materiāls, kas precīzi parādīja zāles konfigurāciju un ļāva noteikt vēsturisko zīmējumu apmērus. Pēc šīs informācijas tika secināts, ka zīmējumi katrā telpas stūrī mazliet atšķirsies.

Krustpils pils Lielās zāles griestus grezno florāli motīvi - akantu lapas, pumpuri, ziedi, stīgas, ko papildina dekoratīvas vāzes, krelles un gārņi. Stūra zīmējumus papildina dekoratīvu lenšu pušķis. Tas viss kombinēts ar trafaretiem un rozešu joslām, kā arī iluzoru dzegas gleznojumu. Lai zīmējumam piešķirtu nosacītu dziļumu, veidotas arī vienkāršas tumšākas krāsas joslas. Griestu ielocēm izvēlēts krāsojums tā saucamajā granitējuma tehnikā. Ģipša rozetes, kas papildina griestu apdari, diametrs ir 1,82 metri, bet svars - 50 kilogramu.

Restaurācija veikta, ieguldot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu