Aplūko visu laiku pilnīgāko Piena Ceļa attēlu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/CXC/UMass/Q.D. Wang; Radio: NRF/SARAO/MeerKAT

Jaunais Piena Ceļa attēls ir radīts no 400 atsevišķiem novērojumiem un atklāj vēl neredzētas un dīvainas struktūras.

Pacel acis un ielūkojies Strēlnieka zvaigznājā – tu skaties tieši Piena Ceļa galaktikas centrā. Tas gan varētu neizskatīties pārāk iespaidīgi, jo gan mākoņi, gan kosmiskie atkritumi šo skatu bojā, tomēr pasaules labākie rentgenstaru un radio teleskopi astronomiem šajā jautājumā krietni vien palīdz. Viņi var vērot un pat iemūžināt haotisku kolāžu no melnajiem caurumiem, supernovām, magnētiskajiem laukiem un milzīgiem gāzu burbuļiem.

Tagad, izmantojot datus no diviem teleskopiem – NASA rentgenstaru observatorijas “Chandra” un Dienvidāfrikas radioteleskopa “MeerKAT” -, zinātnieki spēja salikt kopā vispilnīgāko un visaptverošāko mūsu galaktikas centra attēlu.

Šis attēls ir bezprecedenta ieskats mūsu galaktikas centrā, kā arī noslēpumainajās struktūrās virs un zem tā, rakstīts teleskopa “Chandra” astronomu paziņojumā.

Foto: NASA/CXC/UMass/Q.D. Wang; Radio: NRF/SARAO/MeerKAT

Abi enerģijas burbuļi virs un zem centrālā punkta ir dīvainas radio struktūras, kuras varētu būt veidojis masīvs sprādziens no galaktikas centrālā melnā cauruma pirms miljoniem gadu.

Jaunajā mūsu galaktikas attēlā redzami arī daudzi mums pazīstami skati. Baltais pleķis attēla centrā ir supermasīvais melnais caurums “Sagittarius A*”. Savukārt apkārt centram ir zvaigžņu pulki, kurus kopā satur melnā cauruma gravitācijas spēks.

Vairāk par attēlā redzamajām struktūrām iespējams lasīt pētījumā, kas publicēts vietnē “arXiv”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu