"Izslēgt internetu" un nopelnīt jeb kā "Fastly" guva labumu no tehniskām problēmām (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Otrdien, 8. jūnijā, aptuveni stundu nebija pieejami vairāki lielāko mediju portāli, kā arī dažādas tīmekļa platformas, jo mākoņpakalpojumu sniedzējs “Fastly” saskārās ar tehniskām problēmām. Neraugoties uz sarežģījumiem, kompānijas akciju vērtība nākamajā dienā pieauga par 10%, vēsta izdevums “Forbes”.

Negaidītais akciju vērtības pieaugums ir saistāms ar uzņēmuma biežu pieminēšanu starptautiskajā presē, kā arī iespējamu “neprofesionālo – “Reddit” investoru” uzmanību.

Otrdien dažādu ārvalstu mediju lietotāji sūdzējās, ka nav pieejami tādi portāli kā CNN, “The New York Times”, “Financial Times”, “The Guardian”, “Le Monde”, kā arī “Forbes”. Tāpat traucēta bija sociālo tīklu – “Twitter”, “Twitch” un “Reddit” darbība. Pie “cietušajiem” uzskaitāmi arī tīmekļa servisi “Github” un “Spotify”. Vēlāk izrādījās, ka tajā vainojamas tehniskas problēmas ASV mākoņpakalpojumu sniedzēja “Fastly” darbībā.

Otrdien 12.00 pēc Latvijas laika “Fastly” mājaslapā bija lasāms ziņojums par traucētu darbību. Kopumā tehniskās problēmas ilga aptuveni stundu, un pēc kompānijas datiem, problēma skāra Āzijas – Klusā okeāna reģionu, ASV un Eiropu. Jau stundu vēlāk “Fastly” ziņoja, ka problēmas ir novērstas, taču brīdināja, ka klienti joprojām var saskarties ar problēmām palielinātas slodzes dēļ.

Dienu vēlāk tika ziņots, ka programmatūras nodrošinājumā radusies kļūda, kad kāds no klientiem mainījis savus uzstādījumus. Kļūmes dienā “Fastly” akciju vērtība nokritās par 6% - no 51,2 līdz 48,6 dolāriem par vienu akciju. Dienu vēlāk, 9. jūnijā, to vērtība pieauga par 10%.

Kā kompānijai izdevās tik strauji atgūties no zaudējumiem un pat nopelnīt?

“Fastly” ir satura piegādes tīkla (CDN) nodrošinātājs, kas dibināts 2011. gadā. CDN pakalpojumu sniedzēji ir viens no galvenajiem elementiem interneta infrastruktūrā – tas palīdz paātrināt portālu ielādes ātrumu. “Fastly” klientiem nodrošina piekļuvi augstāk uzskaitītājiem resursiem (piemēram, datu padeves tīkliem, serveriem, lietotnēm un pakalpojumiem. Starp kompānijas galvenajiem pakalpojumiem ir mākoņplatforma “Fastly Edge”, CDN, attēlu optimizācija, kā arī multimediju straumēšana ar augstu datu pārraides ātrumu.

Kompānijas dibinātājs ir Arturs Bergmans, kurš līdz 2011. gadam ieņēma bezmaksas tīmekļa hostinga servisa “Wikia” tehniskā direktora amatu. 2014. gadā “Fastly” izdevās piesaistīt 40 miljonus dolāru vērtas investīcijas no vairākiem investīciju fondiem.

“Fastly” no konkurentiem atšķiras ar to, ka tas izvieto klientu saturu uz daudz ātrākām datu uzkrājējsistēmām. Tās gan ir dārgākas, bet šīs sistēmas darbojas ātrāk un ļauj darboties daudz produktīvāk.

Pašlaik “Fastly” darbojas visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Pēc 2020. gada datiem, kompānijā strādā nedaudz vairāk par 900 darbiniekiem. 2020. gadā tās gada peļņa pieauga par 45% - līdz 291 miljonam dolāru, bet zaudējumi pieauga par 54%, sasniedzot 96 miljonus dolāru. Eksperti gan norāda, ka tāda mēroga organizācijai 900 darbinieku kolektīvs ir uzskatāms par nelielu.

Tiek norādīts, ka CDN operatoriem ideālā gadījumā vienmēr ir jābūt kādam rezerves variantam, ja galvenais datu padeves avots vairs nevar pildīt savas funkcijas, tāpat jābūt pietiekami daudz cilvēkresursiem.

“Fastly” pēc publiski pieejamās informācijas cenšas būt ļoti efektīva kompānija, taču otrdienas negadījums pierāda, ka nelielie resursi kompāniju šoreiz pievīla.

“Nervozās” akcijas

2019. gada maijā “Fastly” sāka kotēt savas akcijas Ņujorkas biržā. Kompānija kotēja 11,3 miljonus akciju par 16 dolāriem par vienu vienību. Pirmajā dienā to vērtība palielinājās par 50% - līdz 23,9 dolāriem. Tādējādi uzņēmums nopelnīja 270 miljonus dolāru. Pirmā gada laikā akciju vērtība pieauga līdz 40 dolāriem, kas ir par 2,5 reizēm vairāk par sākotnējo cenu. Kopš 2021. gada sākuma “Fastly” akciju vērtība zaudēja aptuveni 30% - to vērtība kritās no 90 līdz 57 dolāriem. Pirmajās stundās pēc problēmām to vērtība zaudēja 5%, bet līdz dienas beigām pat palielinājās par 12%.

“Fastly” akcijas ir tās, kas lielu pieaugumu piedzīvoja Covid-19 pandēmijas laikā – par vairāk nekā piecām reizēm. Tomēr straujais vērtības pieaugums akciju vērtību padarīja ļoti nestabilu, un tādēļ tās vairs nespēj sasniegt to līmeni, kāds bija 2020. gada beigās.

Turklāt “akcijas turpina būt nervozas”, jo daudzi investori uzskata, ka tās atrodas ļoti zemā punktā.

Tehnisko problēmu dēļ “Fastly” vārds tika bieži pieminēts presē, un kopā ar šā uzņēmuma vārdu – arī tā klientu vārdi, kas ir daudzas slavenas kompānijas, to vidū arī masu mediji. Mediju resursi savos portālos ziņoja, ka darbības problēmas ir saistāmas ar “Fastly”. Līdz ar to sistēmas, kas integrē akciju tirgošanu ar ziņām, iespējams, deva signālu piedāvāt investoriem “Fastly” akcijas. Tas arī varētu būt iemesls, kādēļ uzņēmuma akciju vērtība pieauga par 10%.

Parasti, kad lielie pakalpojumu sniedzēji uz laiku pārtrauc darbību kādu problēmu dēļ, konkrēto kompāniju akciju cena samazinās, tomēr eksperti ir pārsteigti, cik ātri akciju vērtība atguvās un galu galā – cik strauji tā pieauga.

Eksperti neizslēdz iespējamību, ka “Fastly” akciju vērtības pieaugums ir saistāms ar tādiem pašiem iemesliem kā “Appian”, “ContextLogic” un citu kompāniju “veiksmes stāstiem”, ko var saistīt ar “Reddit” investoriem, jo šajā platformā esošie investori ievērojami palīdzēja pieaugt video spēļu pārdošanas veikalu tīkla “GameStop” akciju vērtībai.

Tas, kas ir interesanti, – “Fastly” galvenā konkurenta “Cloudflare” akciju vērtība pieauga salīdzinoši vāji – vien par četriem procentiem. Tādēļ tirgū ir interesanta situācija – pēc loģikas tieši “Cloudflare” vajadzēja būt galvenajiem ieguvējiem no “Fastly” problēmām, bet šoreiz galvenie ieguvēji ir paši “Fastly”, kuru akciju vērtība kopumā ir uzskatāma par ieguvēju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu