NMPD pagājušajā gadā sasniedzis visu laiku labākos efektivitātes rādītājus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīnas. Ilustratīvs foto
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīnas. Ilustratīvs foto Foto: Ieva Leiniša/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pagājušajā gadā ir sasniedzis labākos operativitātes rādītājus kopš dienesta izveidošanas, aģentūru LETA informēja NMPD.

Par spīti Covid-19 pandēmijai un lielajai darba slodzei, ko šī vīrusa infekcija sagādāja, NMPD pagājušajā gadā sasniedza savus stratēģiskos mērķus, skaidroja NMPD pārstāve Arita Freimane. Dati par 2020.gadu liecina, ka ir uzlabojusies operativitāte augstākās prioritātes izsaukumos, un visā Latvijas teritorijā ir samazinājies to apdzīvoto vietu skaits, kur līdz šim mediķu ierašanos iedzīvotājiem nācās gaidīt ilgāk.

Dzīvības apdraudējuma gadījumā palīdzības saņemšanā nereti izšķirošas ir minūtes, tāpēc ātrāka nokļūšana adresē augstākās prioritātes izsaukumos ir viens no dienesta vissvarīgākajiem mērķiem. Pēdējo triju gadu laikā, veicot izmaiņas darba organizācijā un veidojot jaunus brigāžu punktus tajās Latvijas vietās, kur tie līdz šim nav bijuši, NMPD pērn ir sasniedzis labākos operativitātes rādītājus kopš dienesta izveidošanas.

Tagad Rīgā un citās lielākajās pilsētās mediķi izsaukuma vietā nokļūst vidēji 9,2 minūšu laikā, novadu pilsētās 9,3 minūšu laikā, bet ārpus apdzīvotām vietām - vidēji 16,5 minūtēs. Salīdzinot ar 2014.gada rezultātiem, operativitāte ir uzlabojusies par minūti līdz divām.

Attīstot brigāžu tīklu, pagājušajā gadā NMPD izdevies uzlabot operativitāti 26 administratīvi teritoriālajās vienībās, kur iepriekš savlaicīga mediķu ierašanās izsaukuma vietā nebija iespējama.

"Ātrāka nokļūšana adresē uz augstākās prioritātes izsaukumiem, kvalitatīva un pacientiem droša sniegtā palīdzība, zinoši, motivēti un apmierināti darbinieki - tie bija uzdevumi, kurus dienests sev izvirzīja 2019.gadā, veidojot pirmsslimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības stratēģiju nākamajiem gadiem," pauda NMPD direktore Liene Cipule.

Viņa atzina, ka sasniegt stratēģiskos mērķus nebija viegli, jo, mainot brigāžu darba laikus un veidojot jaunas - divu personu brigādes - pārmaiņas dienestā bija lielas, un ne visiem sākotnēji tās šķita pareizas. Izaicinājums bija arī Covid-19 pandēmija, kas sagādāja daudz darba un papildu uzdevumus dienestam.

"Tomēr, neraugoties uz apstākļiem, mums visiem kopā tas izdevās. Tas ir katra dienesta darbinieka nopelns. Lai arī jau tagad varam redzēt rezultātus, darbs pie dienesta attīstības turpināsies, lai izpildītu savu galveno uzdevumu - glābt cilvēku dzīvības," komentēja Cipule.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu