"Par tēti nav jākaunas." Baltkrievijas opozicionārs Babariko teicis pēdējo vārdu tiesā (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Viktors Babariko.
Viktors Babariko. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Baņķieris, bijušais kandidāts uz Baltkrievijas prezidenta amatu Viktors Babariko gadu pēc ieslodzīšanas teicis savu pēdējo vārdu tiesā. Viņš norādījis, ka neesot pastrādājis viņam piedēvētos ekonomiskos noziegumus, par ko viņam draud brīvības atņemšana līdz 15 gadiem, vēsta raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienests.

57 gadus vecā Babariko lieta tiek izskatīta Baltkrievijas Augstākajā tiesā. Tā dēvētajā Belgazprombankas lietā Babariko un vēl vairākiem citiem cilvēkiem, tai skaitā viņa dēlam Eduardam, izvirzītas apsūdzības ekonomiskajos noziegumos un korupcijā. Babariko apsūdzēts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un kukuļņemšanā īpaši lielā apmērā. Babariko apsūdzības noliedz, un Baltkrievijas opozīcija apsūdzības dēvē par politiski motivētām.

Tiesa savu lēmumu paziņos 6.jūlijā.

Babariko bija tā dēvētais cerību kandidāts - reālākais sāncensis Baltkrievijas autoritārajam vadonim Aleksandram Lukašenko, kurš pie varas ir 26 gadus. Viņš savāca vislielāko parakstu skaitu no visiem kandidātiem, kuri centās reģistrēt savu kandidatūru vēlēšanās. Babariko štābs vēlēšanu komisijai iesniedza 367 000 parakstu, taču tā par derīgiem atzina tikai 165 000 (reģistrācijai nepieciešami vismaz 100 000 parakstu). Taču 2020.gada 18.jūnijā - pusotru mēnesi pirms Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām - viņš tika aizturēts.

Pirmdien Babariko tiesā norādīja, ka neesot pastrādājis noziegumos, kuros ir apsūdzēts. 

Visi pārējie Belgazprombankas lietā apsūdzētie panākuši ārpustiesas vienošanos, atzīstot vainu.

"Neskatoties uz to, ka atzīšanās no materiālā viedokļa būtu pievilcīgāks risinājums, es nevaru atzīties noziegumos, ko neesmu pastrādājis," uzsvēra Babariko. "Mūsu komunikācijā [kolēģu starpā] netika pieļauta neviena no pretlikumīgajām darbībām, un nebija pat ne mazākās iespējas veikt pretlikumīgas darbības."

Izmeklētāji apsūdz Babariko organizētas grupas izveidošanā ar mērķi izspiest kukuļus. 16 gadu laikā grupa esot izspiedusi kukuļus 30 miljonu rubļu apmērā, bet Babariko par vairāk nekā miljonu rubļu nopircis nekustamo īpašumu Minskā.

"Skaidri zinu, kā mani vērtē mani bērni. Viņi pateica vārdus, kas man ir paši svarīgākie - par tēti nav jākaunas," sacīja Babariko.

Babariko 20 gadus vadīja Belgazprombanku - Krievijas Gazprombankas filiāli.

Organizācija "Amnesty International" visus Belgazprombankas lietā apsūdzētos atzinusi par sirdsapziņas cietumniekiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu