Ministri un sociālie partneri spriedīs par ierobežojumu atcelšanu visiem Covid-19 pārslimojušajiem (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: oatawa, Shutterstock.

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā Covid-19 ierobežošanas stratēģiskā vadības grupa šodien pārrunās valdības partneru priekšlikumu par ierobežojumu atcelšanu visiem Covid-19 pārslimojušajiem.

Sēde attālinātā formātā sāksies plkst.13.

Tās sākumā veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) un Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis informēs par aktuālo situāciju saistībā ar Covid-19 pandēmijas izplatību un turpmāko rīcību.

Savukārt pēc tam sekos diskusija par sadarbības partneru izteiktajiem priekšlikumiem saistībā ar Covid-19 pandēmijas aktuālo situāciju.

Valdības partneri - Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Latvijas Zinātņu akadēmija, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Darba devēju konfederācija - iepriekš ar vēstuli vērsušies pie premjera, piesakot apspriešanai trīs jautājumus - par testēšanu pret Covid-19, par ierobežojumu noņemšanu visiem pārslimojušajiem un par analītiku.

Vēstulē organizācijas norāda, ka absolūti lielākā daļa ar Covid-19 inficēto cilvēku ir asimptomātiski, tāpēc proaktīva testēšana ir ārkārtīgi svarīga pastāvošu slimības perēkļu identificēšanai un jaunu novēršanai. Partneri rosina testēšanā pret Covid-19 daudz plašāk izmantot paraugu apvienošanas metodi. "Ieviešot ieteikto paraugu apvienošanas pieeju, pat nemainot pieejamā finansējuma līmeni, būtu iespējams daudzkārt palielināt testēto personu skaitu," uzskata vēstules autori.

Partneri norāda, ka sabiedrība vēlas iespējami ātri atgriezties pie ierastā dzīves ritma, un tam priekšnoteikums ir pietiekami lielas sabiedrības daļas imunitāte pret Covid-19. Vēstulē teikts, ka imunitāti var iegūt gan vakcinējoties, gan pārslimojot. "Šobrīd ierobežojumu mazināšana ir paredzēta tikai vakcinētajiem, kā arī tiem, kuriem ir bijis pozitīvs Covid-19 tests. Šādā situācijā tiem cilvēkiem, kuri faktiski ir pārslimojuši, bet tajā laikā netika testēti, ierobežojumi diemžēl saglabājas. Pētījumi liecina, ka Latvijā uz šo brīdi tādi varētu būt apmēram 400 000 iedzīvotāju," secina vēstules autori.

Partneri min arī apstākli, ka tiem ģimenes locekļiem, kuriem saistībā ar tuvinieka inficēšanos tika noteikta pašizolācija mājās, testi netika veikti. "Lai gan šo personu inficēšanās varbūtība mājsaimniecības ietvaros bija ļoti augsta, valsts noteiktās testēšanas politikas dēļ tā netika tobrīd apstiprināta ar testa palīdzību. Tomēr, nosakot antivielu līmeni šo kontaktpersonu lokam, arī šobrīd ir iespējams konstatēt gan to, vai šie cilvēki ir pārslimojuši Covid-19, gan arī ar ļoti augstu varbūtību secināt, ka inficēšanās notikusi laikā, kad viņi bija saslimušā mājsaimniecības locekļa kontaktpersonas. Tas dotu iespēju arī šai cilvēku kategorijai piešķirt Covid-19 pārslimojušas personas statusu," uzskata partneri.

Vēstulē uzsvērts, ka Latvijas mērogam 400 000 cilvēki ir ievērojams apjoms, turklāt, ja papildus vakcinētajiem un tiem pārslimojušajiem, kuriem ar testu tika konstatēts Covid-19, sabiedriski un ekonomiskajā apritē pilnvērtīgi varētu piedalīties arī šie cilvēki, ekonomika varētu darboties tuvu ierastajam ritmam un valstij nenāktos tērēt tik lielus līdzekļus atbalsta pasākumiem.

"Ņemot vērā minēto, kā arī iespēju pietiekami ticami pārslimošanas faktu noteikt ar antivielu testiem, partneri aicina tomēr izstrādāt noteikumus, ar kuriem Latvijā bez ierobežojumiem sabiedriski un ekonomiskajās aktivitātes varētu piedalīties šīs kategorijas iedzīvotāji," teikts vēstulē.

Komentējot analītikas jautājumu, partneri pauž, ka epidemioloģiskā izmeklēšana pie esošās Covid-19 izplatības ir sarežģīta un ilgstoši par vismaz 50% inficētajiem nav skaidri inficēšanās apstākļi. Partneri secina, ka papildus dati ir kritiski nepieciešami, lai iegūtu vairāk ticamas informācijas par inficēšanās apstākļiem.

Vēstulē atzinīgi novērtēts fakts, ka Pārresoru koordinācijas centrā tiek veidots analītikas dienests, nepieciešamās procedūras un normatīvais regulējums, tajā pašā laikā partneri uzsver, ka ir pagājis jau ievērojams laiks un viss vēl aizvien ir tikai procesā.

"Šādi turpinot, pētniecības rīks būs gatavs ap to laiku, kad Covid-19 problēmas būs vēsture. Aicinām nekavējoties organizēt vismaz regulāru inficēto personu datu bāzes salīdzināšanu ar Valsts ieņēmumu dienesta datu bāzi, lai noskaidrotu inficēto personu ekonomisko profilu. Šādi dati un to dinamiku varētu salīdzināt ar ierobežojumu politikas izmaiņām, lai izdarītu secinājumus par ierobežojumu ietekmi uz Covid-19 izplatību," pausts vēstulē.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu