EM: Apstrādes rūpniecībai ir potenciāls izaugsmei, īpaši uz eksporta pieauguma rēķina (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Valmieras stikla šķiedra" rūpnīcas ražotne.
AS "Valmieras stikla šķiedra" rūpnīcas ražotne. Foto: Evija Trifanova/LETA

Apstrādes rūpniecībai arī turpmāk ir potenciāls izaugsmei, īpaši uz eksporta apjomu pieauguma rēķina, atzina Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta analītiķis Edmunds Gergelevičs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, apstrādes rūpniecības izlaides apjomi šā gada maijā pēc neizlīdzinātajiem datiem lielā mērā bāzes efekta dēļ bija par 14% lielāki nekā pirms gada. Pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem izlaides apjomi pieauga par 11%. Salīdzinot ar pirms Covid-19 krīzes periodu - 2019.gada maiju - apstrādes rūpniecības izaugsme bija 0,5%.

Gergelevičs skaidroja, ka maijā gada griezumā pieaugums bija vērojams gandrīz visās rūpniecības apakšnozarēs. Strauji auga lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares - kokapstrādes ražošanas apjomi - par 14,1%, kā arī automobiļu un piekabju ražošana - pieaugums par 76%.

Tāpat būtisks pozitīvs ieguldījums nozares izaugsmē bija mēbeļu ražošanai - pieaugums par 52,7%, iekārtu un mehānismu ražošanai - par 33,1% un ķīmiskajai rūpniecībai - par 22,1%.

EM eksperts atzina, ka negatīvas tendences apstrādes rūpniecībā maijā gada griezumā, līdzīgi kā gada pirmajos četros mēnešos, bija vērojamas metālu ražošanā, kur bija vērojams kritums par 21,5%. Nedaudz - par 0,4% - samazinājās arī otras lielākās apakšnozares - pārtikas rūpniecības ražošanas apjomi.

Kopumā gada piecos mēnešos apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 8,3% lielāki nekā pirms gada pēc neizlīdzinātiem datiem.

Ministrijas pārstāvis atzina, ka šā gada maijā gada griezumā strauji auga arī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās. Par 20,1% pieauga vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi, bet vēl straujāk - eksportā realizētās produkcijas apjomi - par 34,3%.

"Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, ko veicina vakcinācija, ekonomiskā aktivitāte apstrādes rūpniecībā arvien palielinās. Līdz ar to prognozējams, ka apstrādes rūpniecībai arī turpmāk ir potenciāls izaugsmei, it īpaši uz eksporta apjomu pieauguma rēķina," prognozēja EM analītiķis.

Jau vēstīts, ka Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad pirmajos piecos mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaugusi par 8,3% salīdzinājumā ar 2020.gada attiecīgo periodu, tostarp arī apstrādes rūpniecībā bijis pieaugums par 8,3%.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu