Eiropas Parlaments nosoda jauno Ungārijas likumu; rezolūcijā kā negatīvs piemērs minēta arī Latvija (81)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Eiropas Parlaments (EP) "visstingrākajā veidā nosoda" nesen pieņemtos pret lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) kopienu vērstos tiesību aktus un "demokrātijas un tiesiskuma likvidāciju Ungārijā".

Šāda nostāja pausta rezolūcijā, kas ceturtdien pieņemta ar 459 balsīm par, 147 pret un 58 deputātiem atturoties.

Rezolūcijā kā negatīvs piemērs piesaukta arī Latvija.

Kā informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, EP deputāti jauno Ungārijas likumu raksturojuši kā "klaju Eiropas Savienības (ES) vērtību, principu un tiesību aktu pārkāpumu", kas ir pretrunā ar ES Pamattiesību hartu, ES līgumiem un ES iekšējā tirgus tiesību aktiem.

Rezolūcijas atbalstītāji uzsvēruši, ka šis nav atsevišķs gadījums, bet gan "drīzāk ir vēl viens apzināts un iepriekš apsvērts piemērs tam, ka Ungārijā pakāpeniski tiek likvidētas pamattiesības". Viņi uzsver, ka "valsts finansētas LGBTI-fobijas un dezinformācijas kampaņas esot kļuvušas par Ungārijas valdības politiskās cenzūras instrumentiem". Rezolūcijā pausts viedoklis, ka šie cilvēktiesību pārkāpumi ir daļa no plašākas politiskās programmas, lai nojauktu demokrātiju un tiesiskumu, tostarp plašsaziņas līdzekļu brīvību, un jāuzskata par sistemātisku ES vērtību pārkāpumu.

Nesenākās šīs problēmas izpausmes ietver grozījumus valsts konstitūcijā, lai norādītu, ka "māte ir sieviete un tēvs ir vīrietis", un de facto aizliegums juridiski atzīt dzimumu transdzimuma un interseksuālām personām, uzsvēruši rezolūcijas autori. Šajā kontekstā deputāti uzsvēruši apņēmību aizstāvēt bērnu tiesības, norādot, ka iecietībai, pieņemšanai un daudzveidībai jākalpo par pamatprincipiem, lai nodrošinātu bērna interešu ievērošanu.

Rezolūciju atbalstījušie EP deputāti aicina Eiropas Komisiju (EK) sākt paātrinātu pārkāpumu procedūru pret Ungāriju, un, ja nepieciešams, izmantot visus procesuālos instrumentus, piemēram, pagaidu sankcijas par noteikumu neievērošanu. Viņi arī aicina dalībvalstis vērsties ES Tiesā, ja komisija nerīkotos, un iesniegt starpvalstu pieteikumu Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Turklāt rezolūcijas atbalstītāji norādījuši uz vairākiem gadījumiem Ungārijā, kur nekavējoties esot jāpiemēro Tiesiskuma nosacījumu regula, lai aizsargātu ES budžetu. Viņi pauduši bažas, ka Ungārijas atveseļošanas un noturības plāns varētu neatbilst ES tiesību aktiem.

EP arī aicina Eiropas Padomi un EK atbloķēt Diskriminācijas novēršanas direktīvu un izveidot parlamenta ierosināto pastāvīgo ES vērtību aizsardzības mehānismu. Bažījoties, ka Ungārijas tiesību akti atgādina 2013.gada Krievijā pieņemto "LGBT propagandas likumu", EP deputāti aicina Komisiju padziļināti pētīt pret LGBTI vērstu kampaņu finansēšanu Eiropā.

Parlaments rezolūcijā arī atgādinājis iepriekš pausto nosodījumu par to, ka Latvijā un Lietuvā tiesību akti attiecībā uz nepilngadīgajiem pieejamo informāciju izglītības un plašsaziņas līdzekļu jomā tiekot izmantoti,

lai cenzētu ar LGBTI saistītu saturu un materiālus.

EP deputāti raizējas arī par Horvātiju, kur izziņots konservatīvās partijas "MOST" priekšlikums tiesību aktos iekļaut aizliegumu pakļaut bērnus LGBTI propagandai, un partija "MOST" arī vērsusies tiesā pret LGBTI organizācijām, kuras vainojušas partiju par neiecietības un homofobijas vairošanu un naida kurināšanu.

Ungārijas parlaments 2021.gada 15.jūnijā gandrīz vienbalsīgi (157 balsis pret - viena) pieņēma likumu, kas, kā ieganstu izmantojot cīņu ar pedofiliju, aizliedz LGBTI satura iekļaušanu skolas izglītības materiālos vai televīzijas pārraidēs, kas paredzētas bērniem līdz 18 gadu vecumam. Jaunais likums Ungārijā stājās spēkā 8.jūlijā.

Komentāri (81)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu