Rīgas Austrumu slimnīcā atvērts Traheostomētu pacientu aprūpes kabinets

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārsts. Ilustratīvs attēls
Ārsts. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" jūlija ir sācis darboties Traheostomētu pacientu aprūpes kabinets, kurā pacientiem tiks veiktas nepieciešamās medicīniskās manipulācijas, kā arī sniegtas konsultācijas, tādējādi uzlabojot šo pacientu dzīves kvalitāti, aģentūru LETA informēja ārstniecības iestādes pārstāve Ilga Namniece.

Kabineta mērķis ir kvalitatīvi uzlabot traheostomētu pacientu aprūpi pēc smagām onkoloģiskām, neiroloģiskām, piemēram, galvas traumu operācijām, vienlaikus nodrošinot pacientu un viņu tuvinieku vai kopēju izglītošanu un apmācību.

Turklāt pacientiem, kuriem būs nepieciešama traheostomas kaniles nomaiņa, tagad šī medicīnas ierīce būs valsts apmaksāta. Kā skaidro slimnīcā, šī ierīce pacientam nodrošina galveno dzīvības pamatfunkciju - elpošanu. Traheostomas kaniles ar manžeti nomaiņu pacientam jāveic aptuveni ik pēc sešām nedēļām. Savukārt, kaniles bez manžetes nomaiņu - aptuveni ik pēc sešiem mēnešiem vai arī kā to noteicis ražotājs.

Ambulatorām vizītēm uz Traheostomētu pacientu aprūpes kabinetu var pieteikties, zvanot pa tālruni 67 042 363 - otrdienās un ceturtdienās no plkst.13 līdz plkst.15.

Slimnīcas Iekšķīgo slimību klīnikas Bronhoskopiju kabineta vadītājs Ainārs Zariņš skaidro, ka līdz šim traheostomas pacientu aprūpe lielā mērā balstījās uz slimnīcas personāla entuziasmu un pašiniciatīvu. "Izveidojām apmācības programmu pacientiem, viņu tuviniekiem un medicīnas personālam. Bija liels pieprasījums pēc šīm zināšanām un prasmēm. Vienlaikus apjautām, ka palīdzība nepieciešama daudz lielākam skaitam pacientu, viņu palīgiem un kopējiem," stāsta mediķis.

Viņš tostarp neslēpj, ka līdz šim pēc izrakstīšanās no slimnīcas traheostomēta pacienta turpmāka aprūpe bija ģimenes ārsta un tuvinieku ziņā. Turklāt nepieciešamās medicīnas ierīces un preces, piemēram, kanile (aptuveni 70 eiro vērtībā), pārsēji, kā arī inventārs pacientam bija jāiegādājas par saviem personīgajiem līdzekļiem.

"Un kā likums - nepietiekamu zināšanu un ierobežotu finanšu iespēju dēļ - šiem pacientiem pasliktinājās veselības stāvoklis un tie atkal nonāca slimnīcā. Tagad šis apburtais loks tiks pārrauts," atzīmē Zariņš, piebilstot, ka jaunajā kabinetā tiks nodrošināta specializēta un kvalitatīva aprūpe, kā arī izglītošana un konsultēšana tiem, kuriem tas būs nepieciešams, tostarp arī, ja tās būs citas ārstniecības un aprūpes iestādes vai ģimenes ārsti.

Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrs katru gadu veic aptuveni 50 balsenes izņemšanas operācijas, kad pacientam tiek konstatēts ļaundabīgs audzējs. Šiem pacientiem ir nepieciešama traheostoma pastāvīgi - visu atlikušo mūžu. Tāpat ik gadu centrā tiek veiktas 70 līdz 80 traheostomas operācijas elpceļu caurlaidības nodrošināšanai paliatīviem pacientiem, no kurām apmēram pusei pacientu tās ir ilgstoši lietojamas.

Stacionārā "Gaiļezers" gadā vidēji tiek veiktas aptuveni 250 traheostomijas operācijas pacientiem pēc dažādām politraumām, centrālās nervu sistēmas vai muguras smadzeņu traumām, neiroloģiskām saslimšanām, kas saistītas ar rīšanas traucējumiem. Vidēji 5% līdz 10% pacientu pēc traheostomas operācijām ir nepieciešams ievietot kanili - ilgstošai vai patstāvīgai lietošanai, lai aizsargātu elpceļus un saglabātu to funkciju.

Zariņš uzsver, ka ārstēšana bez pēctecīgas aprūpes nodrošināšanas ir neefektīva, tādēļ viens no efektīviem risinājumiem - sniegt šos veselības aprūpes pakalpojumus specializētā Traheostomētu pacientu aprūpes kabinetā, koncentrējot zināšanas un pakalpojumus, līdzīgi kā darbojas vienas pieturas aģentūra. Šobrīd pirmie soļi būs izveidot precīzu trahiostomēto pacientu uzskaiti un nodrošināt nepieciešamo aprūpi un šī pakalpojuma pieejamību, skaidro mediķis.

Rīgas Austrumu slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī. Katru gadu slimnīcas stacionāros ārstējas aptuveni 60 000 pacientu, dienas stacionārā vairāk nekā 20 000 pacientu, bet ambulatori veselības aprūpes pakalpojumus šeit saņem vairāk nekā 710 000 pacientu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu