Muižniece: CO2 gaisa kvalitātes mērītāji brīdinās par gaisa apmaiņas nepieciešamību dažādās skolu telpās (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece. Foto: Paula Čurkste/LETA

CO2 gaisa kvalitātes mērītāji skolām tiks iegādāti ar mērķi brīdināt klātesošos par nepieciešamo gaisa apmaiņu jebkura izmēra skolas telpā, preses konferencē pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistus informēja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Preses konferencē ministrei jautāts, kāpēc tiks tērēti valsts budžeta līdzekļi tā vietā, lai izstrādātu vadlīnijas, kurā nosaka konkrētus laikus par gaisa ventilāciju. Muižniece skaidroja, ka katra klase skolā būtiski atšķiras un nav iespējams nodrošināt vadlīnijas atbilstoši katras klases individuālajiem apmēriem.

Kā norādīja ministre, ir zinātniski pierādīts, ka telpās gaisa ventilācija var atšķirties atkarībā no cilvēku aktivitātes. Piemēram, skolās mūzikas un deju klasēs vēdināšana būs nepieciešama biežāk, savukārt matemātikas un valodu klasēs retāk. Lai varētu nodrošināt atbilstošo gaisa apmaiņu telpās, skolotājiem mērierīce atvieglos darbu, brīdinot par gaisa kvalitāti telpās.

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets trešdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri par 3,722 miljoniem eiro iegādāties pietiekami daudz CO2 gaisa kvalitātes mērītājus, lai visās vispārējās izglītības skolu klasēs nodrošinātu pa vienai mērierīcei drošai klātienes mācību rīkošanai 2021./2022.mācību gadā.

IZM jau iepriekšējā nedēļā, 6.jūlijā, ar informatīvo ziņojumu pieteica ieceri no novembra visās skolas klasēs nodrošināt CO2 gaisa kvalitātes mērītājus, taču, uzsverot nepieciešamību gatavoties drošas klātienes mācību rīkošanai rudenī savlaicīgāk, Ministru kabinets nolēma par nedēļu atlikt IZM ieceri.

Šonedēļ ministrija atkārtoti lūdza Ministru kabinetu piešķirt nepieciešamo finansējumu, lai IZM varētu drīzumā rīkot centralizētu iepirkumu, paredzot, ka finansējums CO2 gaisa kvalitātes mērītāju iegādei būs nepieciešamo nevis 1,957 miljoni eiro, bet gan 3,722 miljonus eiro, lai CO2 gaisa kvalitātes mērītājus nodrošinātu arī profesionālās izglītības iestādēs.

Šogad projekts tiks finansēts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", savukārt, 2022.gadā nepieciešamais finansējums tiks iekļauts, gatavojot 2022.gada valsts budžeta projektu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu