Bondars par nodokļu reformas uzlabojumiem: stūre ir izpildvaras rokās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars Foto: Zane Bitere/LETA

Ja izpildvara piedāvātu kādus nodokļu reformas uzlabojumus, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija tos ātri izskatītu un virzītu uz pieņemšanu parlamentā, sacīja komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP).

To politiķis norādīja, komentējot Valsts prezidenta Egila Levita intervijā televīzijas kanālam "Rīga TV24" pausto, ka Finanšu ministrija varētu izveidot darba grupu, lai vērtētu, vai nodokļu reformā attiecībā uz pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem nepieciešamas izmaiņas.

Bondars uzsvēra, ka "vienmēr ir par labiem risinājumiem", taču reizē norādīja, ka stūre šajā jautājumā ir izpildvaras rokās, tāpēc no valdības puses ir jānāk priekšlikumiem, ja tādi tiks sagatavoti. Komisijas vadītāja ieskatā būtu nepareizi, ja pašai Saeimai būtu jārosina labojumi izpildvaras atbildības jomā.

Politiķis reizē norādīja, ka par nodokļu reformu ir dažādi viedokļi, jo virkne uzņēmēju paužot, ka jaunā kārtība palīdz nekropļot konkurenci. Šāds viedoklis gan nav guvis tik plašu ievērību sabiedrībā, kā izmaiņām veltītā kritika, izrietēja no Bondara teiktā.

Komisijas vadītājs cer, ka izmaiņas nodokļu sistēmā, kas stājās spēkā 1.jūlijā, uzlabos iedzīvotājiem pieejamo publisko pakalpojumu kvalitāti, jo būšot nodrošināta taisnīgāka nodokļu nomaksa. Covid-19 krīze parādīja, ka cilvēkiem ir nepieciešama sociālā aizsardzība, tāpat valsts joprojām maksā par atbalstu ekonomikai jeb uzņēmējiem, vērsa uzmanību deputāts.

Vaicāts par to, ka ir samazinājušās iespējas strādāt pusslodzi tiem cilvēkiem, kuriem objektīvi šāda nodarbinātība būtu pieejamāka, Bondars norādīja, ka problēma iepriekš bija, ka daļa citu cilvēku šo sistēmu izmantoja negodprātīgi, neuzrādot reāli nostrādāto slodzi.

Iepriekš sociālajos tīklos izskanējuši viedokļi, ka jaunā kārtība var apgrūtināt, piemēram, iespēju strādāt pusslodzi arī tiem, kuri studē doktorantūrā, māksliniekiem, kuri nav vienmērīgi nodarbināti visu gadu, un daļai to vecāku, kuriem ir jau vairākus gadus veci bērni.

Kā ziņots, Levits atzīmējis, ka nodokļu sistēmas reformu pakete ir nepieciešama tādēļ, lai panāktu, ka visi cilvēki maksā nodokļus. Cilvēki, kuri izvairās no nodokļu maksāšanas, dzīvo uz to cilvēku rēķina, kas godprātīgi maksā nodokļus. Prezidenta ieskatā, tas ir reformas mērķis - panākt nodokļu nomaksu, taču atsevišķos jautājumos reforma nav līdz galam pārdomāta un nav atrisinātas dažādas situācijas.

Levits uzsvēra, ka cilvēkiem nedrīkst uzlikt pārāk komplicētu mehānismu, lai samaksātu nodokļus.

Jau vēstīts, ka no 1.jūlija ir ieviests minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekts 1500 eiro ceturksnī. Izmaiņas paredz, ka ceturksnī par darba ņēmēju jābūt nomaksātām VSAOI vismaz 511,35 eiro apmērā.

Labklājības ministrijā skaidroja, ka personai tiek summēti visi ienākumi, no kuriem veiktas VSAOI. Starpību no saviem līdzekļiem maksās darba devējs vai vairāki darba devēji proporcionāli darba ņēmēju ienākumiem un nodarbinātības periodam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par trešo ceturksni un līdz 20.decembrim sniegs informāciju Valsts ieņēmumu dienestam, kas dienas laikā šo informāciju elektroniskās deklarēšanas sistēmā paziņos darba devējiem. Darba devējiem būs pienākums trīs mēnešu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas veikt minimālās obligātās iemaksas.

Izmaiņas arī paredz, ka pašnodarbinātie maksās 10% pensiju apdrošināšanai līdzšinējo 5% vietā, bet ne mazāk kā no 1500 eiro ceturksnī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu