IeM: Šī brīža vienošanās par robežas izbūvi neliedz darbu pasūtīt arī no citiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock

Līdzšinējā vispārīgā vienošanās par Latvijas - Baltkrievijas robežas izbūvi neliedz darbus pasūtīt no citiem uzņēmumiem, informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Šodienas paziņojumā presei SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" uzsvēra, ka 2019.gadā starp uzņēmumu un ministriju tika noslēgts līgums par robežas izbūvi, bet uzņēmums bija spiests iesāktos darbus pārtraukt un pašlaik uzņēmuma noliktavā glabājas 30 kilometru žoga, kas bija paredzēts Latvijas austrumu robežas izbūvei.

IeM aģentūrai LETA skaidroja, ka starp uzņēmumu un Valsts robežsardzi iepriekš tika noslēgta vispārējā vienošanās, kura ir spēkā līdz 2022.gada 16.jūlijam.

Vispārīgā vienošanās paredz, ka valsts ir tiesīga pasūtīt darbus, bet dažādu apstākļu vai citu iemeslu dēļ, darbi var netikt pasūtīti, neizraisot nekādas juridiskās sekas. Ministrijā norādīja, ka jaunais būvniecības darbu iepirkums - cenu aptauja ir par pavisam citu priekšmetu un to pasūta pilnībā cita juridiska persona.

Ministrijā informēja, ka "Igate", tāpat kā jebkura cita persona, uzskatot, ka tās tiesības ir aizskartas, var vērsties tiesā un pieprasīt savu tiesību aizskāruma izbeigšanu vai radīto zaudējumu kompensāciju.

Uzņēmuma izplatītajā informācijā presei teikts, ka trešdien, 25.augustā plkst.12 "Biznesa vēstniecības" telpās Jelgavas ceļā 3, Tīrainē, Mārupes novadā - norisināsies preses konference, kurā sabiedrība tiks informēta par aktuālo situāciju.

Tāpat mediju pārstāvji klātienē varēs apskatīt Latvijas-Baltkrievijas robežai paredzēto, bet tā arī neuzstādīto žogu.

Kā ziņots, 2019.gadā Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru. Viņš tika aizturēts saistībā ar lietu, kurā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

IDB lietvedībā atrodas vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

Skaļākā no IDB lietvedībā minētajām lietām saistīta ar Garbaru un pašreizējo robežsardzes priekšnieka vietnieku Juri Martukānu. Garbaram IDB inkriminē krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu, bet Martukānam tiek inkriminēts dienesta viltojums. Martukānam piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss un drošības līdzekļi nav piemēroti.

Apjomīgajā kriminālprocesā IDB birojs izmeklē iespējamus noziedzīgu nodarījumus būvniecības procesos valsts Austrumu robežjoslas izbūvē un ierīkošanā, kas veikti VRS iepirkumā par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

Kopējā iepirkuma summa valsts Austrumu robežas ierīkošanai pārsniedz 40 miljonu eiro. 2019.gada septembrī IDB aizturēja četras personas, kurām kriminālprocesā piemērots aizdomās turētās personas statuss. Starp aizturētajiem bija Garbars un SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Māris Peilāns.

Pujāts iepriekš publiski veltījis kritiku Valtera Mūrnieka vadītājam IDB. Pujāts 2019.gada oktobrī paziņoja, ka vērsīsies Ģenerālprokuratūrā saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem IDB izmeklētājās lietās pret robežsargiem.

Firmas.lv informācija liecina, ka sabiedrība "Igate" pieder uzņēmumam "Igate-M". "Igate-M" īpašnieki ir Madars Radželis, Māris Peilāns un Eva Peilāne.

"Igate" 2019.gadā apgrozīja 37 549 166 eiro un strādāja ar 2 496 659 eiro peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu