Nedēļa ar "Taliban" Afganistānā: tukši bankomāti, naudas trūkums un strauji kāpjošas cenas (25)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Afganistānas iedzīvotājiem nedēļu pēc grupējuma “Taliban” nākšanas pie varas nu nākas cīnīties par skaidro naudu un pret citām problēmām. “Taliban” vadoņi gan ir nosaukuši jauno Afganistānas centrālās bankas vadītāja vārdu, kura uzdevums būs mazināt ekonomisko spriedzi, tomēr – ar to, vismaz pagaidām, ir par maz.

“Deutsche Welle” vēsta, ka nedēļu pēc “Taliban” nākšanas pie varas Afganistānas galvaspilsētā Kabulā iedzīvotāji cieš no skaidrās naudas trūkuma, jo bankomāti vairs nestrādā, bet kad bankas atsāks darbību – nav zināms. Tajos bankomātos, kas tomēr strādā, naudas krājumi ir beigušies, bet valūtas maiņas punkti darbību pārtraukuši, ņemot vērā valdošo neskaidrību un bailes no iespējamiem uzbrukumiem.

“Situācija banku sektorā ir ļoti slikta. Cilvēki pulcējas rindās pie bankām, bet tās ir slēgtas. Nevienam nav pieejas banku pakalpojumiem, un īpaši slikta situācija ir Kabulā. Daži cilvēki algas nav saņēmuši vairāk nekā mēnesi. Valsts sektora darbinieki un skolotāji arī ir palikuši bez ienākumiem.

Cilvēkiem beidzas skaidras naudas krājumi, un iekrājumi, kas glabājas bankā, nav pieejami,” skaidro Kabulas iedzīvotājs Saīds Imams.

Situācija saasinājusies, jo valstī akūti trūkst ASV dolāru. ASV ir bloķējusi “Taliban” valdībai pieeju faktiski visām Afganistānas Centrālās bankas rezervēm, kas ir aptuveni 7,6 miljardi eiro, un šie līdzekļi faktiski glabājas ASV. Starptautiskais Valūtas fonds arī ir liedzis Afganistānai pieeju līdzekļiem, ņemot vērā Kabulas sagrābšanu.

Bez jaunām ārvalstu valūtas piegādēm vietējās valūtas – afgāna vērtība ir nokritusies līdz rekordzemiem rādītājiem, bet preču cenas turpina kāpt ik dienas. Tādām precēm kā milti, eļļa un rīsi ik dienas cenas kāpj vidēji par 10-20%.

“Jūs tirgū varat atrast pārtikas preces, taču to cenas ir augstas. Piemēram, pirms mēneša miltu maiss maksāja 1800 afgānu (pēc toreizējā kursa aptuveni 19,8 eiro), bet šobrīd to cena ir 2180 afgāni (pēc esošā kursa – 21,6 eiro). Par 16 litriem eļļas pirms mēneša bija jāmaksā 1700 afgānu (18,7 eiro), bet šodien – 2150 afgānu (21,2 eiro),” stāsta Imams.

Kā ar naudas pārvedumiem?

Afgāņi tradicionāli ir paļāvušies uz naudas pārvedumiem no saviem tuviniekiem, kas dzīvo ārzemēs. Tomēr pašreizējā situācijā naudas pārvedumu iespēja ir zudusi.

Naudas pārvedumu pakalpojumu sniedzēji, kā “Western Union” un “MoneyGram”, ir apturējuši operācijas Afganistānā. Pagājušajā gadā naudas pārvedumos Afganistānas iedzīvotāji saņēma aptuveni 790 miljonus dolāru – tie ir aptuveni 4% no valsts IKP, liecina Pasaules Bankas aprēķini.

Šie naudas pārvedumi ir ārkārtīgi svarīgi jau ilgus gadus, norāda Afganistānā dzimušais žurnālists un autors Emrans Ferozs, jo “afgāņu diaspora ir viena no lielākajām pasaulē un Afganistānā dzīvojošajiem palīdzība no radiniekiem Pakistānā, Irānā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Vācijā un ASV ir bijusi ļoti nozīmīga”.

“Vidusmēra afgāņi nepelna tik daudz, cik viņu radinieki ārzemēs. Tagad daudziem afgāņiem ienākumu līmenis kritīsies par 90%,” norāda Ferozs.

Degvielas cenas Afganistānā

Naftas cenas valstī pieauga līdz 900 dolāriem par tonnu, ņemot vērā milzīgo pieprasījumu, afgāņiem bēgot no pilsētām, kas nokļuvušas "Taliban" kontrolē.

Irāna ir iesaistījusies situācijas atvieglošanā, ņemot vērā Afganistānas jaunās valdības pieprasījumu. Teherāna, kam Vašingtona noteikusi sankcijas, atjaunojusi naftas eksportu uz kaimiņvalsti. Pirms tam, 6. augustā, naftas eksports no Irānas drošības apsvērumu dēļ tika apturēts.

Talibu valdības pārstāvji jau ir samazinājuši tarifus degvielas importam no Irānas un citām kaimiņvalstīm, lai novērstu cenu tālāku kāpumu. Afganistānai pašai nav lielu naftas pārstrādes iespēju, tādēļ tā paļaujas uz degvielas importu no Irānas, Turkmenistānas un Uzbekistānas. Degvielas imports no Turkmenistānas tika pārtraukts pirms mēneša.

Kas ir jaunais Afganistānas Centrālās bankas vadītājs?

Talibi par jauno Afganistānas Centrālās bankas vadītāju iecēluši Hadži Mohamadu Idrišu, kura galvenais uzdevums ir palīdzēt Afganistānas ekonomikai atjaunot darbību. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka Afganistānas ekonomikai bija ievērojamas problēmas arī pirms “Taliban” pārņēma varu valstī.

Idrišs ir “Taliban” amatpersona, kurš nāk no Afganistānas ziemeļu provinces Džavzanas. Viņš ir strādājis ar finanšu jautājumiem iepriekšējā “Taliban” līdera Mulaha Ahtara Mansūra vadībā. Viņam formāli nav finanšu izglītības, taču tas nav liedzis vadīt “Taliban” ekonomikas komisiju.

“Ir daudzi cilvēki, par kuriem pasaule nezina. Tomēr viņi ieņem svarīgus amatus un veic lielisku ieguldījumu, un Hadži Idrišs ir šāds cilvēks,” sacīja “Taliban” pārstāvji.

Idriša priekštecis Adžmals Ahmadi, kurš pameta Afganistānu, vēl pirms Kabula bija kritusi “Taliban” rokās, brīdināja, ka pašreizējā krīze radīs vietējās valūtas vērtības kritumu un vispārēju cenu pieaugumu. Hārvarda universitātes absolvents Ahmadi prognozē, ka “Taliban” izmantos kapitāla kontroli, lai novērstu naudas aizplūšanu no valsts.

Kā ar starptautisko palīdzību?

“Taliban” kontrole ir apgrūtinājusi arī starptautiskās palīdzības sniegšanu, jo vairākas ārvalstu organizācijas nonākušas dilemmas priekšā – vai nu sadarboties ar “Taliban” režīmu, kas cenšas parādīt to, ka vairs nav tik agresīvs kā deviņdesmitajos gados, vai pavisam pamest valsti.

Lielāko daļu no Afganistānas budžeta veido tieši ārvalstu palīdzības fondu līdzekļi, bez kuriem valsts ekonomikai draud sabrukums.

“Starptautiskās sankcijas pret Afganistānu pašlaik būtu ļoti nepareizas, jo tās “sodītu visu Afganistānas sabiedrību”, un tas radītu vēl vienu krīzi. Afganistāna nevar izdzīvot bez ārvalstu kapitāla,” brīdina Ferozs.

Eiropas Savienība otrdien paziņoja, ka palielinās atbalstu tiem afgāņiem, kas joprojām atrodas valstī, un tiem, kas devušies bēgļu gaitās, no 50 miljoniem līdz 200 miljoniem eiro. Bloks sacīja, ka atbalsta sniegšanā notiks rīcības koordinācija ar ANO, lai nodrošinātu, ka pie šī atbalsta tiek cilvēki, kam tas visvairāk nepieciešams.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu