Pabriks: Video ar pārbiedēto bērnu filmēts un publicēts bez mātes ziņas un piekrišanas (37)

CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks Foto: Ekrānuzņēmums no video

Plašu rezonansi izraisījušais video no militārajām mācībām "Namejs 2021" nofilmēts un publicēts bez tur redzamās sievietes piekrišanas, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pabriks norādīja, ka konkrētais gadījums ir ticis kārtīgi analizēts.

"Kopumā mācības "Namejs 2021" sabiedrībā tika uzņemtas pozitīvi, un jāuzsver, ka šāda tipa mācības, kas norit pilsētvidē, nenotiek pirmo reizi. Aizsardzības ministrija ļoti plaši ziņoja par šīm mācībām visos iespējamos veidos. Es domāju, ka cilvēkiem, kas par mācībām nebija pietiekami informēti, ir jāuzdod sev jautājums: vai viņi ir gana zinātgriboši?" tā sacīja Pabriks.

"Mēs pastiprināti pētījām gadījumu ar jau pieminēto videomateriālu. Sieviete tika brīdināta, pirms devās uz ielas, kur noritēja mācību uzdevums. Viņa šajā ielā dzīvo un acīmredzot nevēlējās pagaidīt, kamēr konkrētā mācību epizode beigsies. Nesen saņēmām vēstuli no šīs sievietes. (..) Taču minētā sieviete ir sašutusi arī par citu lietu: video, kurā

redzama viņa ar bērnu, uzņēma un izplatīja svešs cilvēks.

Šo video ir pārņēmuši Krievijas masu informācijas līdzekļi. (..) Mēs esam nolēmuši tikties ar šo kundzi un esam gatavi viņai palīdzēt, ja viņa to vēlēsies, vērsties attiecīgajās tiesībsargājošās institūcijās privātuma aizskāruma dēļ, jo neviens ar viņu šā video publiskošanu nav saskaņojis," skaidro Pabriks.

Jau vēstīts, ka Aizsardzības ministrija un armija sagatavos priekšlikumus, lai nākotnē novērstu pārpratumus militāro mācību organizēšanai pilsētvidē.

Ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins iepriekš uzsvēra, ka mūsdienu tehnoloģiju iespējas ļauj informēt plašu sabiedrības daļu, tomēr acīmredzot ir gadījumi, kad nepieciešami vēl kādi citi risinājumi.

Īsziņu sūtīšana uz mobilajiem telefoniem un bukletu izsūtīšana uz iedzīvotāju pastkastītēm atsevišķās situācijās var nostrādāt, taču šiem risinājumiem ir arī trūkumi.

Galkins norādīja, ka arī iepriekšējos gados mācības notikušas Rīgas ielās ar mācību munīcijas izmantošanu, taču toreiz sabiedrība bija pilnībā saprotoša un nekādi pārpratumi netika konstatēti.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu