Slepkavas Madsena dēļ Dānijā rosina liegt romantiskas iepazīšanās uz mūžu notiesātajiem

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BAX LINDHARDT/AFP

Dānijā ierosināts jauns likumprojekts, lai liegtu uz mūžu notiesātajiem soda izciešanas laikā nodibināt jaunas romantiskās attiecības. Tas noticis pēc tam, kad 17 gadus veca meitene pēc sarakstes iemīlējās Pēterā Madsenā, kurš 2017.gadā noslepkavoja zviedru žurnālisti Kimu Vallu un mēģināja jūrā paslēpt viņas gabalos sadalīto līķi, vēsta raidorganizācija BBC.

Jaunais likumprojekts paredz, ka uz mūžu notiesātie no ieslodzījuma vietas drīkstēs komunicēt tikai ar tiem cilvēkiem, ar kuriem tiem bijušas tuvas attiecības pirmajos desmit soda izciešanas gados.

Nesen atklātībā nonāca ziņas, ka 17 gadus vecā Kamilla Kūrsteina divu gadu garumā apmainījās vēstulēm un sazvanījās ar Madsenu. Viņa esot kļuvusi greizsirdīga, kad 2020.gadā Madsens, atrodoties ieslodzījumā, apprecējās ar 39 gadus veco Somijā dzīvojošo krievu mākslinieci Dženiju Kurpenu.

Dānijas tieslietu ministrs Niks Hekerups paziņojis, ka šāda veida attiecībām "acīmredzami jāpieliek punkts" un ka ieslodzītajiem "nevajadzētu būt iespējai izmantot mūsu cietumus kā iepazīšanās centrus vai mediju platformas, lieloties ar saviem noziegumiem".

"Pēdējos gados esam redzējuši pretīgus piemērus, ka šaušalīgus noziegumus pastrādājuši ieslodzītie kontaktējas ar gados jauniem cilvēkiem, lai iekarotu viņu līdzjūtību un uzmanību," viņš uzsvēra.

Jaunais likumprojekts arī paredz, ka ieslodzītie, kuriem piespriests ilgs cietumsods, nedrīkstēs par saviem noziegumiem brīvi stāstīt sociālajos tīklos vai podkāstos.

Madsenam 2018.gadā tika piespriests mūža ieslodzījums par zviedru žurnālistes Kimas Vallas slepkavību. Valla 2017.gada iekāpa Madsena uzbūvētajā zemūdenē, lai viņu intervētu. Jūrā vispirms tika atrasts Vallas torss, bet vēlāk arī pārējās ķermeņa daļas.

50 gadus vecais Madsens atzina, ka sadalījis Vallas ķermeni, taču noliedza viņas nogalināšanu, sakot, ka sieviete gāja bojā nelaimes gadījumā.

2018.gadā Madsens dokumentālajā filmā beidzot atzinās Vallas slepkavībā.

Dānijas Cilvēktiesību institūta pārstāve raidorganizācijai BBC norādīja, ka organizācija tuvāko nedēļu laikā sniegs izvērtējumu par likumprojektu. "Mēs izpētīsim likumprojektu, kas saistīts ar tiesībām uz ģimenes dzīvi. Šādas attiecības aizsargā Eiropas Cilvēktiesību konvencija. Domājams, ka pievērsīsimies diviem jautājumiem. Pirmkārt, vai vispār pastāv juridiskā bāze šādu ierobežojumu ieviešanai. Otrkārt, vai tie ir samērīgi," viņa skaidroja.

Dānijas labējā opozīcija jau signalizējusi, ka atbalstīs likumprojektu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu