Skripaļu indēšanas lietā jauns apsūdzētais - Krievijas izlūkdienesta virsnieks (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Metropolitan Police

Bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas indēšanas lietā jauns apsūdzētais - Deniss Sergejevs, kurš esot bijis Krievijas militārā izlūkdienesta virsnieks, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Lielbritānijas prokuratūra atbalstījusi apsūdzību izvirzīšanu Sergjevam, tomēr oficiāli apsūdzības viņam nevarēs izvirzīt, līdz viņš netiks aizturēts.

Lielbritānijas varas iestādes uzskata, ka Sergejevs bija Skripaļa indēšanas operācijas tiešais komandieris. Viņš arī esot bijis iesaistīts citās izlūkdienestu operācijās Eiropā.

Kā ziņots, Skripaļs un viņa meita Jūlija 2018.gada 4.martā Anglijas pilsētā Solsberijā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes secinājušas, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Vairākas nedēļas viņi kritiskā stāvoklī pavadīja slimnīcā, taču vēlāk, veselības stāvoklim uzlabojoties, tika izrakstīti.

Policists Niks Beilijs, kurš tika nosūtīts pārmeklēt Skripaļa māju, arī smagā stāvoklī nonāca slimnīcā par spīti tam, ka bija valkājis aizsargtērpu.

Vēl vairāki citi cilvēki nokļuva saskarē ar ķīmisko ieroci. 2018.gada 30.jūnijā netālu esošajā Eimesberijā briti Čārlijs Roulijs un Dona Stērdžesa uzgāja smaržu flakonu, kurā bija iepildīts "Novičok". Stērdžesa 8.jūlijā nomira, savukārt Roulijs izdzīvoja.

Londona Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju. Krievija šīs apsūdzības noliedz.

Lielbritānijas varasiestādes 2018.gadā paziņoja, ka aizdomās par Skripaļu saindēšanu tiek turēti divi Krievijas pilsoņi, kuri Lielbritānijā ieceļoja ar vārdiem Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, norādot, ka viņi ir aktīvi Krievijas militārie izlūki. Vēlāk pilsoniskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" viņus identificēja kā Krievijas militārā izlūkošanas dienesta virsniekus Aleksandru Miškinu un Anatoliju Čepigu.

Deniss Sergejevs izmantojis pseidonīmu “Sergejs Fedotovs”.

Par “Fedotova” līdzdalību Skripaļu indēšanās tika ziņots jau iepriekš. To, ka “Fedotova” vārdu izmanto militārā izlūkdienesta ģenerālmajors Sergejevs, pierādīja “Bellingcat”.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu