Francijas prezidents devis rīkojumu Francijas vēstniekam atgriezties ASV (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: Jean-Francois Badias / POOL / AFP

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien devis rīkojumu Francijas vēstniekam jaunnedēļ atgriezties ASV, šo soli sperot pēc telefonsarunas ar ASV kolēģi Džo Baidenu, kas bija sarīkota centienos mazināt spriedzi izjukušā zemūdeņu darījuma dēļ, teikts kopīgajā paziņojumā.

Sarunas bija pirmā saziņa abu līderu starpā kopš paziņojuma, ka ar Apvienoto Karalisti un ASV noslēgtā drošības pakta ietvaros Austrālija atsakās no līguma par Francijas zemūdeņu iegādi.

Makrons tad atsauca Francijas vēstniekus no Austrālijas un ASV uz konsultācijām, šādi apliecinot Francijas sašutumu.

"Makrons ir nolēmis, ka Francijas vēstnieks jaunnedēļ atgriezīsies. Viņš tad sāks intensīvu darbu ar augstām ASV amatpersonām," teikts kopīgajā paziņojumā.

Makrons un Baidens arī solīja sākt "padziļinātu konsultāciju" procesu uzticības atjaunošanai, kā arī tikties Eiropā oktobra beigās.

Šajā sanāksmē līderi centīsies "panākt kopīgu izpratni un uzturēt virzību šajā procesā".

"Abi līderi bija vienisprātis, ka situācija būtu guvusi labumu no atklātām konsultācijām sabiedroto starpā Francijas un mūsu Eiropas partneru stratēģisko interešu jautājumos," teikts paziņojumā.

Baidens piekritis tam, ka ir nepieciešama spēcīgāka Eiropas aizsardzība, kas būtu papildinājums NATO. Tā ir ideja, ko iepriekš vairākkārt paudis Makrons.

"Savienotās Valstis arī atzīst spēcīgākas un jaudīgākas Eiropas aizsardzības svarīgumu, kas dotu pozitīvu ieguldījumu transatlantiskajai un globālajai drošībai un būtu papildinājums NATO," teikts paziņojumā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu