Ozola: Pastāv daudz izaicinājumu saistībā ar Eiropas "zaļo kursu"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Ir jābūt skaidrībai, kāda ir regulatora loma enerģētikas nozares - siltumapgādes un elektroenerģijas - procesos, jo pašlaik ir ļoti mainīgā posmā gan saistībā ar Eiropas "zaļo kursu" un virzību uz klimatneitralitāti, gan arī mainās tirgus struktūra un lietotāji vienlaikus var būt arī ražotāji, norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāja Alda Ozola.

Viņa uzsvēra, ka apziņa par SPRK lomu palīdzēs procesam noritēt savu gaitu, mazinot šķēršļus, tajā pašā laikā nodrošinot, ka lietotājiem un sistēmai kopumā tas būtu ekonomiski efektīvākajā veidā.

Pēc SPRK padomes priekšsēdētājas teiktā, runājot par Eiropas "zaļo kursu", izaicinājumu ir daudz, piemēram, siltumapgādes jomā, kur Latvijā liela daļa centralizētās siltumapgādes sistēmas kā kurināmo izmanto dabasgāzi.

"Ne tikai šobrīd, kad dabasgāzei ir būtiski un netipiski augstas cenas un emisijas kvotu cenas ir būtiski pieaugušas pēdējo gadu laikā, ir jāskatās, kā mēs varam palīdzēt radīt stimulus siltumapgādes operatoriem pāriet uz klimatam draudzīgākiem kurināmā veidiem," teica Ozola.

Pieaugot dabasgāzes un emisijas kvotu cenām, izmaksas tiek pārnestas uz lietotājiem, tādēļ ir būtiski, ko regulators var darīt, lai stimulētu un veicinātu kurināmā nomaiņu.

Ozola teica, ka viena no regulatora prioritātēm ir mēģināt vērtēt ne tikai komersantu iesniegtās izmaksu pozīcijas tarifos, bet radīt ekonomiskos stimulus viņiem pašiem izmaksas samazināt un strādāt efektīvāk.

Viņa uzsvēra, ka jaunajai SPRK padomei, kas darbu sāka šā gada jūlijā, ļoti operatīvi jāķeras klāt regulatora jaunās vidējā termiņa stratēģijas izstrādei, jo esošā stratēģija ir spēkā līdz šī gada beigām.

"Regulatora stratēģijai, tāpat kā padomei, ir piecu gadu cikls, līdz ar to mēs varam izvērtēt iepriekšējās stratēģijas ieviešanu un izvirzīto mērķu sasniegšanu, kā arī izvirzīt mērķus jaunajai," norādīja Ozola.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka jūlijā amatā stājās Saeimas iepriekš apstiprinātā SPRK padomes priekšsēdētāja Ozola un pārējie četri padomes locekļi. SPRK iepriekšējo vadītāju Rolandu Irkli Saeima iecēla Valsts kontroles vadītāja amatā.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu