Ādažos atklāta uzlādes stacija, kas dos iespēju zibenīgi uzpildīt elektroauto (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
IONITY elektroauto uzlādes stacija Ādažos
IONITY elektroauto uzlādes stacija Ādažos Foto: Publicitātes foto

Ādažos atklāta pirmā starptautiskā tīkla IONITY lieljaudas elektrouzlādes stacija Latvijā. Tā atrodas Circle K degvielas uzpildes stacijā. Tajā šobrīd ierīkotas divas uzlādes pieslēgumvietas un ir potenciāls palielināt to skaitu līdz sešām. Stacija pieejama autovadītājiem 24/7, nodrošinot uzlādi ar 350 kW jaudu.

Kā norāda Circle K Latvia izpilddirektors Sigits Raila, uzpildes staciju tīkls Norvēģijā jau ir kļuvis par tirgus līderi un plašāko elektrouzlādes tīklu valstī, un arī Latvijā tiks pakāpeniski izvērsts uzlādes tīkls. "Līdz 2022. gada vasarai plānojam atklāt vēl četras elektrouzlādes stacijas stratēģiski nozīmīgās DUS Rīgā ar uzlādes ātrumu vismaz 150 kW," saka Raila. 

IONITY elektroauto uzlādes stacija Ādažos
IONITY elektroauto uzlādes stacija Ādažos Foto: Publicitātes foto

Pašlaik IONITY tīklā Eiropā darbojas 365 uzlādes stacijas ar 1500 pieslēgumvietām, kas nodrošina nepārtrauktu ceļojumu ar elektroauto no vienas valsts uz otru. Līdz šim līdzvērtīgas veiktspējas uzlādes stacija bija tikai pie Porsche autocentra Krasta ielā.

Ādažos atklātā uzlādes stacija "ļāvusi mūsu tīklā izveidot stratēģiski nozīmīgu uzlādes staciju gan elektriskajiem ceļojumiem Baltijas reģionā, gan ārpus tā, uz dienvidiem līdz Polijai un pārējai Eiropai" norāda IONITY reģionālais direktors Jāns Heugens Īle.

Te gan jāatceras, ka pilnu uzlādes stacijas potenciālu šobrīd sērijveida automobiļi izmantot neprot. Ja automašīnas baterija atbalsta uzlādi ar 50 kW jaudu, tad IONITY stacija vairāk par 50 kW nedos. Un pat tādi pirmrindnieki elektroauto nozarē kā Porsche Taycan un Audi e-tron GT, maksimāli atbalsta uzlādi ar 270 kW jaudu, Tesla Model 3 ar 250 kW, bet jaunais Kia EV6 - ar 239 kW jaudu. Elektriskie Volkswagen ID.3 lādējami ar 100-125 kW jaudu, Peugeot e-208 ar 100 kW, bet Nissan Leaf - ar 50 kW.

Citiem vārdiem sakot, elektromobiļa sniedzamība un ceļā pavadāmais laiks ir tieši saistīts ar izmantoto tehniku. Piemēram, Kia EV6 optimālos apstākļos no 10-80% var uzlādēt 18 minūtēs, Taycan, kam ir lielāka baterija, no 5-80% uzlādējams 22,5 minūtēs, bet ID.3 līdz 80% apmēram pusstundas laikā. Tas faktiski nozīmē, ka liela daļa mūsdienu elektromobiļu atbalsta pietiekami ātru uzlādi, lai pēc pārdesmit minūtēm pie elektrības sūkņa varētu atkal nobraukt 200 - 300 kilometrus līdz nākamajam sūknim.

IONITY elektroauto uzlādes stacija Ādažos
IONITY elektroauto uzlādes stacija Ādažos Foto: Publicitātes foto
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu