Baltkrievija gatavo migrantus bruņotiem uzbrukumiem uz ES robežas, apgalvo bijušais diplomāts (57)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievija gatavo afgāņu un irākiešu kara veterānus bruņotu uzbrukumu veikšanai uz Polijas robežas, brīdinājis Aleksandra Lukašenko režīma kādreizējais diplomāts un ministrs Pāvels Latuška.

"Migrācijas krīzi Lukašenko izmanto, lai ES teritorijā nogādātu cilvēkus, kam ir [militārā] pieredze un kas papildus apmācīti Baltkrievijas teritorijā teroraktu veikšanai," sarunā ar tīmekļa izdevumu "EUobserver" pavēstījis Latuška, kas savulaik bijis Baltkrievijas vēstnieks Francijā un Polijā, kā arī ieņēmis kultūras ministra amatu.

Kā ziņots, kopš pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

"Nākamais, ko Lukašenko mēģinās panākt, ir lokāls militārais konflikts uz ES robežas, bet līdz tam viņš pasaulei tirgos humanitārās katastrofas bildīti, kurā tiks vainoti eiropieši," norādījis bijušais režīma līdzgaitnieks, kas pēc pievienošanās demokrātijas atbalstītāju kustībai bijis spiests emigrēt uz Varšavu. "Tā ir nacisma laikmeta propaganda."

Viņš stāsta, ka laikā no jūlija līdz septembrim transportēšanai uz Baltkrieviju starp afgāņiem un irākiešiem tikuši īpaši atlasīti kara veterāni. Viņi tikuši apmācīti Baltkrievijas Valsts robežapsardzības komitejas Īpašo aktīvo pasākumu dienesta (OSAM) bāzē, kas atrodas netālu no Opsas pilsētiņas valsts ziemeļrietumos.

Kaujinieku apmācību veicis Marjina Horkā dislocētās 5.atsevišķās mobilo spēku īpašo uzdevumu brigādes personāls. Šī vienība pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados karojusi Afganistānā, un tajā joprojām atrodas Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) instruktori.

"Tur tika apmācīti Irākas pilsoņi. Tagad viņi apmāca afgāņus no Tadžikistānas teritorijas, kam ir kaujas pieredze," pastāstījis Latuška. "Protams, tie nav desmitiem apmācīto cilvēku. Tās ir atsevišķas personas."

"Viņi tiek gatavoti sadursmēm ar ieroču pielietošanu uz Baltkrievijas-ES robežas," piebildis bijušais diplomāts, atsaucoties uz augsta ranga avotiem Baltkrievijas izlūkdienestos.

Latuška norādījis, ka viņš nevar nosaukt nevienu vārdu vai parādīt stāstīto apliecinošus dokumentus, jo viņa avoti pakļauti visaugstākajam riskam. Par šādas informācijas izpaušanu tiem Baltkrievijā draud nāvessods.

Polijas varasiestādes ir informētas par Latuškas rīcībā esošo informāciju un brīdinājušas par iespējamām bruņotām sadursmēm.

Polijas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) otrdien aiz slēgtām durvīm informēja pārējo dalībvalstu pārstāvjus par bīstamo situāciju.

"Saruna skāra slepena rakstura operatīvo informāciju," pavēstījis kāds par sanāksmes gaitu informēts avots.

Uz jautājumu, vai diplomāti apsprieduši iespējamas bruņotas sadursmes, avots atbildējis: "Līdz šim nav bijuši incidenti" ar kaujas munīcijas lietošanu.

"Taču situācija ir saspringta. Baltkrievu karavīri cenšas izprovocēt poļu karavīrus, tiem tuvojoties, pielādējot ieročus un tos nomērķējot," piebildis avots.

Tikmēr saņemtas ziņas, ka šāvieni jau ir izskanējuši.

Poļu karavīri ziņo, ka Baltkrievijas militārpersonas, kas pirmdien atradušās aiz migrantu pūļa, kurš mēģināja ielauzties Polijas teritorijā, esot šāvušas gaisā.

Tikmēr Minska apsūdz Polijas pusi par brīdinājuma šāvieniem, pirmdien atvairot nelegālos imigrantus no robežas.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu