Ekonomikas ministrs pirmdien sasaucis Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdi (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmdien, 15.novembrī, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) ir sasaucis Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdi videokonferences formātā, informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Vineta Vilistere-Lāce.

"Man ir svarīgi, lai šajā laikā ražojošās un pakalpojumu nozares pēc iespējas mazāk skartu pandēmijas izraisītās sekas, tāpēc regulāri tiekos ar uzņēmējiem, lai būtu informēts par darba norisi visās tautsaimniecības nozarēs," norāda ekonomikas ministrs.

Sanāksmes laikā Ekonomikas ministrija (EM) iepazīstinās ar aktuālāko Covid-19 vakcinācijas sociālekonomisko analīzi, tiks uzklausīts uzņēmēju viedoklis par to, kā tiek nodrošināta droša darba vide ražošanā un pakalpojumu sniegšanā pandēmijas laikā, kā darba devējiem sokas ar darbinieku testēšanu, un kādi būtu darba devēju priekšlikumi saistībā ar darbinieku testēšanas pilnveidi. Tiks pārrunāta arī situācija būtiskākajās tautsaimniecības nozarēs, lai nodrošinātu tautsaimniecības darbības nepārtrauktību.

Tautsaimniecības padome ir EM, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas izveidota konsultatīva institūcija, kas savā darbā, lai sekmētu profesionālu, ar uzņēmējdarbības politiku saistīto jautājumu risināšanu, piesaista nozaru asociācijas un neatkarīgos ekspertus. Tās darbības mērķis ir sekmēt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā, kā arī veicināt ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstības principu ieviešanu valstī un sekmēt tās procesu un sabiedrības līdzdalību tajā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 15.novembrī beidzas valstī iepriekš izsludinātie stingrie Covid-19 ierobežojumi "lokdauns". Vienlaikus līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11.janvārī spēkā būs vairāki ierobežojumi tirdzniecības un pakalpojumu nozarē.

Tostarp cilvēkiem bez Covid-19 sertifikāta būs pieejamas tikai atsevišķi pārtikas veikali, aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali un veterinārās aptiekas, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, kuru platība nepārsniedz 1500 kvadrātmetrus un ir atsevišķa ieeja no ārpuses Tāpat pieejamas degvielas uzpildes stacijas, transporta biļešu kases un tirgu ārējās teritorijas. Tāpat jānodala vakcinēto/pārslimojušo un nevakcinēto apmeklētāju plūsmas.

Brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros ar telpu platību virs 1500 kvadrātmetriem un vairāk nekā piecām tirdzniecības vietām drīkst strādāt tikai pirmās nepieciešamības veikali, kā arī veikali ar atsevišķu ieeju no ārpuses.

Tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas drīkstēs strādāt no plkst.6 līdz 21, izņemot pirmās nepieciešamības preču veikalus.

Aizliegts iekštelpās sniegt izklaides, atrakciju un azartspēļu pakalpojumus. Aizliegta ielu tirdzniecības organizēšana, tostarp Ziemassvētku tirdziņi.

Ministru kabinets 26.oktobrī apstiprināja apgrozāmo līdzekļu un subsidēto darba algu atbalsta programmas Covid-19 ietekmētajiem uzņēmumiem.

Apgrozāmo līdzekļu atbalstam Covid-19 skartajās nozarēs strādājošajiem par oktobra un novembra mēnešiem uzņēmējiem Ministru kabinets piešķīra kopumā 240 miljonus eiro jeb 120 miljonus eiro mēnesī. Tikmēr atbalstam Covid-19 krīzes laikā algu subsīdijām paredzēti 64 miljoni eiro. Tāpat krīzes skartajiem tirdzniecības un sporta centriem, kā arī kultūras, atpūtas un izklaides vietām atbalstam piešķirti 50,484 miljoni eiro.

Par visiem atbalsta mehānismiem vēl jāsaņem Eiropas Komisijas pozitīvs atzinums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu