ASV liedz ieceļošanu Nikaragvas prezidentam (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV otrdien aizliegušas iebraukt valstī Nikaragvas prezidentam Danielam Ortegam, viņa sievai, kas ieņem viceprezidenta amatu, un valdības locekļiem.

Pirms Nikaragvas prezidenta vēlēšanām 7.novembrī varasiestādes aizturēja gandrīz 40 vadošos opozīcijas pārstāvjus, tostarp septiņus kandidātus uz prezidenta amatu, kā arī ietekmīgus uzņēmēju aprindu pārstāvjus, žurnālistus un pat savus kādreizējos Ortegas līdzgaitniekus komunistisko teroristu rindās.

Vienīgie atlikušie Ortegas sāncenši vēlēšanās bija pieci mazpazīstami kandidāti, kas pārstāvēja valdošo sandinistu mazākās satelītpartijas.

Vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām notika arī Kongresa vēlēšanas.

"Ortegas valdības un to atbalstītāju represīvās un aizskarošās darbības liek Savienotajām Valstīm rīkoties," teikts ASV prezidenta Džo Baidena paziņojumā.

"Ortegas valdības nedemokrātiskās, autoritārās darbības ir izkropļojušas vēlēšanu procesu un atņēmušas Nikaragvas pilsoņiem tiesības izvēlēties savus līderus brīvās un godīgās vēlēšanās," paziņoja Baidens.

Pirmdien ASV paziņoja par atsevišķām finansiālām sankcijām pret Nikaragvas amatpersonām, raksturojot nesenās vēlēšanas kā krāpšanu.

Arī Lielbritānija un Kanāda ir piemērojušas jaunas sankcijas prominentiem nikaragviešiem.

"Policijas un cietumu varas iestāžu fiziskā un psiholoģiskā vardarbība pret politieslodzītajiem ir neciešama," sacīja Baidens, apsūdzot Ortegu korumpēto tiesu, policijas un drošības dienestu pārraudzībā.

Ortega savulaik darbojies komunistisko partizānu kustībā, kas 1979.gadā gāza labējo Anastasio Samosas diktatūru. 1984.gadā viņš kļuva par valsts prezidentu un šajā amatā atradās līdz 1990.gadam.

Pie varas Ortega atgriezās 2007.gadā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu