Raidījums: Paštestu piegādātājiem maza pieredze un apšaubāma vēsture (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Valsts aizsardzības un loģistikas iepirkumu centrs atlasījis piecas firmas, kas valstij turpmākajos mēnešos piegādās miljoniem ātros Covid antigēnu testus, vēsta Panorāma.

Pirmo četru miljonu testu kravu solījusi piegādāt nesen dibināta firma bez pieredzes valsts iepirkumos. Vēl vispārīgu vienošanos par testu piegādi plānots slēgt ar SIA “Brief”, ar kuru valstij nesen bijusi slikta pieredze, jo tā nav piegādājusi solīto dzeloņstiepli žogam uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.

Pirmajā iepirkumā uzvarējusi martā reģistrēta firma "Ekspress Laboratorija". Tā pieder trim Latvijas un vienam Krievijas pilsonim. Šī firma piedāvāja vismazāko cenu - 75 centus par testu jeb četrus miljonus testu par trim miljoniem eiro.

Šis firmai ir pirmais valsts pasūtījums.

Intervijai raidījumam "Panorāma" uzņēmums neatsaucās, sakot, ka ir "pāragri runāt par solītā izpildīšanu", jo līgums vēl nav noslēgts.

Jau vēstīts, ka ntigēna paštestu pirmās partijas piegādātājs "Ekspress laboratorija" izvēlēts atbilstoši zemākajai cenai un īsākajam piegādes termiņam, un uzņēmums ir pārbaudīts starptautisko sankciju datu bāzēs, iepriekš skaidrojusi Aizsardzības ministrija (AM).

Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestu piegādi noslēdzis ar uzņēmumu "Ekspress laboratorija" par kopumā trīs miljoniem eiro.

AM runasvīrs Kaspars Galkins aģentūrai LETA skaidroja, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem iepirkumā bija brīvi ļauts pieteikties visiem ieinteresētajiem piegādātājiem, tādējādi nodrošinot brīvu un plašāku konkurenci.

Sarunu procedūras rīkošanā izmantota Veselības ministrijas izstrādātā tehniskā specifikācija. Sarunu procedūrā piedāvājumus iesniedza 30 pretendenti, no kuriem tikai 26 iesniedza preču paraugus, līdz ar to tika izskatīti šo 26 pretendentu piedāvājumi.

Sarunu procedūras uzvarētāju noteikšanai tika piemēroti saimnieciskā izdevīguma kritēriji, pēc kuriem tika izvēlēti pieci komersanti, ar kuriem noslēgt vispārīgo vienošanos, lai nodrošinātu ātrāku turpmākās vajadzības apjomu iegādi, un noteikts saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums, par kuru noslēgt pirmo piegādes līgumu par četru miljonu paštestu piegādi.

Vērtēšanas kritēriji bija cena, kas veidoja 60% no iepirkuma īpatsvara, un piegādes ātrums, kas veidoja 40% no īpatsvara.

Pirms līguma slēgšanas tiesību piešķiršanas tika veiktas visas likumos noteiktās pārbaudes, proti, veiktas pārbaudes Ministru kabineta noteiktajā informācijas sistēmā - EIS, un pieprasīta informācija visu ANO, Eiropas Savienības, Latvijas nacionālo un ASV sankciju datubāzē.

Tas bija nepieciešams, lai konstatētu, vai uz pretendentiem, uzņēmumu valdes locekļiem, patiesā labuma guvējiem, pārstāvēttiesīgajām personām nav attiecināmi Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā minētie pārkāpumi.

"Attiecīgi vispārīgās vienošanās slēgšanas tiesības ir piešķirtas tādiem komersantiem, kas atbilst publiskos iepirkumus regulējošajiem normatīvajiem aktiem, un nav bijis iemesla to noraidīšanai," uzsvēra Galkins.

Uz norādi, ka "Ekspress laboratorija" reģistrēta vien šā gada pavasarī, Galkins atbildēja, ka uzņēmuma dibināšanas laiks nav noteikts ar tiesību aktiem kā viens no atlases kritērijiem, uz kura pamata pretendents būtu izslēdzams vai gluži pretēji tiktu izvēlēts kā atbilstošs.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka medicīnas preču tirgotājs "Ekspress laboratorija" pieder Tomam Bindem, Jeļenai Putviķei un Krievijas valstspiederīgajam Sergejam Ļebedevam. Uzņēmums reģistrēts vien šā gada pavasarī, līdz ar to dati par tā finanšu rādītājiem vēl nav pieejami.

Uzņēmumam ir interneta mājaslapa "antigentest.lv", kurā tiek piedāvāts iegādāties "ātrus un uzticamus Covid-19 Antigen testus uzņēmumiem, sporta klubiem, kultūras iestādēm, viesnīcām, valsts iestādēm, pašvaldībām, medicīnas iestādēm, privātpersonām", kā arī citas medicīnas preces, tai skaitā maskas, halātus, cimdus, termometrus. Uzņēmuma internetveikalā piedāvāto Covid-19 antigēnu testu klāsts ir visai plašs, un lētākais no tiem maksā 2,15 eiro.

VALIC 9.novembrī izsludināja cenu aptauju par paštestu piegādi saskaņā ar Veselības ministrijas sagatavoto tehnisko specifikāciju. Kopumā tika saņemti 30 piedāvājumi.

Pēc iesniegto piedāvājumu vērtēšanas pieņemts lēmums par vispārīgās vienošanās slēgšanu ar pieciem pretendentiem - "Ekspress laboratorija", "Brief", "ADDO Defense", "A-birojs" un "A.Medical".

Šo pretendentu piedāvātās cenas četru miljonu testu piegādei ir 0,75-1,25 eiro par testu, piegādes minētajam apjomam nodrošinot piecu līdz 20 darba dienu laikā no līguma noslēgšanas.

Plānotais pirmās četru miljonu testu partijas piegādes laiks ir piecas darba dienas un par šī iepirkuma uzvarētāju atzīta "Ekspress laboratorija". Kopējā līguma summa ir trīs miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ja tiks pieņemts lēmums palielināt iegādājamo testu skaitu, tad attiecībā uz nākamo testu partiju piegādi notiks jauna uzvarētāja noteikšana starp minētajiem pieciem pretendentiem.

No 6.decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Prasība attieksies uz visiem darbiniekiem - gan pret Covid-19 vakcinētiem, gan nevakcinētiem.

Pēc valdības sēdes Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovskis žurnālistiem norādīja, ka testus pamatā apmaksās valsts.

Līdz 6.decembrim atbildīgās iestādes sagatavos mehānismus kā šos testus izplatīt, un citas praktiskas detaļas.

Pēc sākotnējām aplēsēm testi Latvijai astoņu nedēļu periodam varētu izmaksāt apmēram 14 līdz 15 miljonus eiro.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu