Latgalē turpinās vidē noplūdušo attīrīšanas iekārtu dūņu savākšana (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VVD

Latgalē turpinās vidē noplūdušo attīrīšanas iekārtu dūņu savākšana, informēja Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Dūņu savākšanu veic SIA "Daugavpils ūdens". Darbi tiek veikti gan mežā, kur atrodas lielākā daļa dūņu, gan pie aizsprosta, kas ierīkots pie ietekas Stropes upē.

Darbus apgrūtina ierobežotās iespējas piekļūt purvainajai teritorijai, kurā noplūdušas dūņas, kā arī dūņu fizikālās īpašības - tām ir bieza, ķepīga konsistence.

Lai samazinātu piesārņojuma negatīvo ietekmi uz ūdenstilpju ūdens kvalitāti, tostarp, lai novērstu zivju slāpšanas risku, šodien uzsākta Stropes upes aerācija, jeb ūdens bagātināšana ar skābekli.

Darbi tiek veikti pirms Stropes upes ietekas Līksnas upē.

Valsts vides dienesta vides inspektori šodien veica atkārtotus skābekļa mērījumus abās ūdenstilpēs - Līksnas upēs skābekļa koncentrācija šodien bija laba.

Valsts vides dienesta inspektori uzrauga situāciju avārijas vietā un turpinās to darīt arī rīt, kad SIA "Daugavpils ūdens" turpinās noplūdušo dūņu savākšanu.

LETA jau ziņoja, ka Latgalē avārijas dēļ no dūņu laukiem "Križi" vidē noplūduši aptuveni 14 000 tonnu dūņu, piesārņojumam ieplūstot Līksnas upē.

VVD 25.novembrī saņēma informāciju par avārijas situāciju dūņu laukos "Križi" Kašatņikos, Naujenes pagastā, Augšdaugavas novadā. Notikuma vietā VVD inspektori konstatēja, ka vaļņa nobrukuma rezultātā no dūņu laukiem vidē noplūdis liels apjoms dūņu, tajā skaitā ar lietus ūdeņiem sajauktas dūņas.

Kā stāsta Kļaveniece, sākotnējie aprēķini liecina, ka vidē nonākuši 14 000 kubikmetru dūņu. Būtiskākā dūņu daļa ir noplūdusi blakus esošajā purvainā meža teritorijā. Tomēr piesārņojums pa grāvju sistēmu un pēc tam pa Stropes upi ieplūdis Līksnas upē.

Pašlaik piesārņots ir Stropes upes posms no dūņu laukiem līdz tās ieplūdei Līksnas upē aptuveni 2,6 kilometru garumā, kā arī Līksnas upe pie Stropes upes ietekas.

Ņemot vērā ūdenstilpnēs nonākušo piesārņojumu, VVD aicina apkārtējos iedzīvotājus neizmanot saimnieciskām vajadzībām, piemēram, nedzirdināt lopus Stropes upes, posmā no dūņu laukiem līdz tās ieplūdei Līksnas upē, ūdeni, kā arī Līksnas upes ūdeni no vietas, kur upē ieplūst Stropes upe.

Dūņu laukos uzkrātās dūņas var tikt izmantotas lauksaimniecībā kā mēslojums, tomēr, šādā lielā apjomā nonākot vidē, tās nodara būtisku kaitējumu, tāpēc VVD veiks aprēķinu un SIA "Daugavpils ūdens" būs jāsedz videi nodarītie zaudējumi. Sagaidāms, ka šis bioloģiskais piesārņojums atstās ilgtermiņa negatīvu ietekmi uz vidi, jo iespējas to savākt pēc nonākšanas ūdenstilpēs ir ierobežotas, skaidro VVD pārstāve.

SIA "Daugavpils ūdens" notekūdeņu attīrīšanas iekārtās līdz 2011.gadam saražotās dūņas tika izvestas, uzkrātas un uzglabātas dūņu laukos "Križi". Vēsturiski dūņu lauki tika paredzēti mehāniski un bioloģisko attīrīto notekūdeņu nogulšņu uzglabāšanai. Uzglabājamo notekūdeņu dūņu daudzums dūņu laukos kopā aptuveni 142 000 tonnu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu