Francijā Zemūra mītiņā izceļas sadursmes starp atbalstītājiem un oponentiem

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas galēji labējais žurnālists Ēriks Zemūrs, kas otrdien paziņoja par kandidēšanu nākamgad gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, svētdien sarīkoja pirmo oficiālo kampaņas mītiņu, uz kuru ieradās tūkstošiem viņa atbalstītāju.

Vienlaikus mītiņa norises vietā bija ieradušies arī viņa oponenti, kas iesaistījās sadursmēs ar saviem ideoloģiskajiem pretiniekiem.

Jau Zemūram ierodoties uz pasākumu, kāds vīrietis, kas bija izlauzies caur pūli, uz īsu brīdi sagrāba 63 gadus veco kandidātu, kuru nācās atbrīvot policistiem.

Uzrunājot savus atbalstītājus Zemūrs norādīja, ka nākamā gada vēlēšanu "likmes ir augstas. Ja es uzvarēšu, mēs sāksim atgūt visskaistāko valsti pasaulē".

"Mani pretinieki vēlas manu politisko nāvi, žurnālisti vēlas manu sociālo nāvi un džihādisti vēlas manu nāvi," paziņoja publicists, kas asi iestājas pret imigrāciju un sola izraidīt visus atraidītos patvēruma meklētājus.

Pasākuma laikā skatuves priekšā parādījās vairāki organizācijas "SOS Racisme" aktīvisti, kas bija tērpušies t-kreklos ar uzrakstu "Nē rasismam".

Videoierakstā redzams, kā viņiem uzbrūk Zemūra atbalstītāji, kas tos izvadīja no zāles.

Organizācija tviterī paziņojusi, ka aktīvistu miermīlīgais protests saskārās ar "neiedomājamu vardarbību".

Sanākušajiem netika prasīts uzrādīt Covid-19 sertifikātu, pamatojoties uz Konstitucionālās tiesas lēmumu, ar koru noteikts, ka tos nedrīkst pieprasīt politisko sanāksmju apmeklētājiem.

Jau vēstīts, ka mītiņa norises vietā bija pastiprināta policijas klātbūtne, bažījoties par iespējamām sadursmēm.

Dalībai mītiņā bija reģistrējušies aptuveni 19 000 cilvēku, tādēļ pasākums tika pārcelts no sākotnēji iecerētās norises vietas - koncertzāles - uz plašāko izstāžu centru Parīzes Vilpentas priekšpilsētā.

Policija bija trauksmes gatavībā, rēķinoties, ka galēji kreisie aktīvisti un anarhisti varētu mēģināt izjaukt pasākumu, līdzīgi kā Zemūra vizīti Marseļā pagājušajā nedēļas nogalē.

63 gadus vecais Zemūrs, kurš reizēm tiek dēvēts par "Francijas Trampu", iesaistījās politikā septembrī, kad viņš aizgāja no sava televīzijas šova un sāka apceļot Franciju, lai reklamētu savu grāmatu un tiktos ar tautu vāji maskētā kampaņā.

Zemūrs, kurš divkārt ticis notiesāts par naida runu, tiek uzskatīts par iespējamu konkurentu Nacionālās apvienības (RN) līderei Marinai Lepēnai, taču aptaujas liecina, ka vēlētāji pagaidām uzskata Lepēna par kompetentāku prezidenta amata pildīšanai nekā Zemūrs.

Ja vēlēšanas notiktu tagad, Zemūrs neiekļūtu otrajā kārtā, kurā Lepēnu uzvarētu pašreizējais Francijas prezidents Emanuels Makrons, liecina jaunākās aptaujas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu