Kariņš: Atsevišķām pašvaldībām jāmaina sava pieeja siltumapgādes nodrošināšanā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Premjers Krišjānis Kariņš.
Premjers Krišjānis Kariņš. Foto: Valsts kanceleja

Atsevišķas pašvaldības acīmredzami ir neveiksmīgi organizējušas siltumapgādes nodrošināšanu savā teritorijā, pēc koalīcijas sanāksmes pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Atbildot uz jautājumu par Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšlikumiem papildu atbalsta sniegšanai iedzīvotājiem saistībā ar energoresursu cenu pieaugumu, premjers pauda cerību, ka attiecīgās pašvaldības izvērtēs līdzšinējo rīcību siltumapgādē un nākotnē mainīs savu pieeju.

Kariņš arī vērsa uzmanību, ka dažādām iedzīvotāju grupām ir pieejami kopumā pieci atbalsta veidi energoresursu izmaksu segšanai. Tiek sniegts atbalsts aizsargātajiem lietotājiem, kas ir paplašināts, dubultojot pieejamos līdzekļus, atzīmēja valdības vadītājs.

Tāpat atbalsts tiek sniegts caur mājokļa pabalstu, ik mēnesi arī tiek piešķirti līdzekļi vakcinētiem cilvēkiem no 60 gadu vecuma, tāpat uz pusi ir samazinātas elektroenerģijas sadales izmaksas, kā arī samazinātas izmaksas obligātā iepirkuma komponentes dēļ.

Kā ziņots, saistībā ar elektronergoresursu cenu pieaugumu LPS atkārtoti aicina samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi elektrībai, gāzei un siltumapgādei līdz šis apkures sezonas beigām vai arī atbalsta sniegšanai novirzīt papildu ieņēmumus valsts budžetā no elektroenerģijas un citu energoresursu piegādes pakalpojumu PVN nomaksas, kas saistīti ar energoresursu straujo kāpumu.

Tāpat esot nepieciešams no jauna definēt to iedzīvotāju loku, kuriem ir tiesības pretendēt uz palīdzību saistībā ar energoresursu pakalpojumu apmaksu, proti, jāpārskata enerģētiskās nabadzības definīcija, paredzot valsts atbalstu mājsaimniecībām, kuru izdevumi par energoresursiem pārsniedz 10% no mājsaimniecību izdevumiem un maksa par siltumapgādi gada laikā pieaugusi par vairāk nekā 25%, norāda LPS.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu