Daļai iedzīvotāju precizēta ienākuma nodokļa deklarāciju aizpildīšanas kārtība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairākām nodokļu maksātāju kategorijām precizēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju aizpildīšanas kārtība, otrdien nolēma valdība, apstiprinot grozījumus Ministru kabineta noteikumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību.

Līdz šim noteikumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību nebija noteikta kārtība, kādā jāaizpilda gada ienākumu deklarācija profesionāliem sportistiem, saņemot algotā darba ienākumu no profesionālā sporta, saimnieciskās darbības veicējiem, saņemot samaksu par intelektuālo īpašumu, remigrējušiem diasporas locekļiem, piemērojot ārvalstu pensionāra neapliekamo minimumu.

Saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" fiziskā persona, kas reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, saņemot ienākumu tikai no samaksas par intelektuālo īpašumu (izņemot ienākumus, kurus izmaksā kolektīvā pārvaldījuma organizācija) vai no zinātnes, literatūras vai mākslas darbu, atklājumu, izgudrojumu un rūpniecisko paraugu autoru un izpildītāju darbu radīšanas, izdošanas, izpildīšanas vai citādas izmantošanas, maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā kārtībā, aprēķinot to gada ienākumu deklarācijā.

Šādā gadījumā, fiziskā persona ienākumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresīvās likmes un ir tiesīga atskaitīt nosacīto izdevumu normu 25% vai 50% apmērā no samaksas par intelektuālo īpašumu vai, ja faktiskie izdevumi ir lielāki, piemērot faktiskos izdevumus, kas ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.

Valdības apstiprinātie noteikumi paredz, ka nosacīto izdevumu normu no samaksas par intelektuālo īpašumu vai faktiskos izdevumus, kas ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem, deklarē kā izdevumus, kas saistīti ar citiem saimnieciskās darbības veidiem, kurus piemēro, nepārsniedzot ierobežojumu.

Atbilstoši likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktajam, remigrējošam diasporas loceklim, kas uzskatāms par Latvijas rezidentu, kuram piešķirta pensija atbilstoši ārvalstu normatīvajiem aktiem, no ārvalstīm saņemtajam pensijas ienākumam tiek piemērots ārvalsts pensijas neapliekamais apmērs, kāds tas ir noteikts pensijai attiecīgajā ārvalstī, savukārt Ministru kabineta 2018.gada 25.oktobra noteikumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību līdz šim nebija noteikta kārtība, kādā jāaizpilda gada ienākumu deklarācijas piemērojot ārvalstu pensionāra neapliekamo minimumu.

Līdz ar to valdība nolēma, ka fiziskā persona gada ienākumam var piemērot ne tikai pensionāra neapliekamo minimumu saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", bet arī ārvalsts pensijas neapliekamo apmēru saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Nodokļa maksātājs aizpildot gada ienākumu deklarāciju izdara atzīmi, apstiprinot, ka ir tiesīgs piemērot ārvalsts pensijas neapliekamo apmēru taksācijas gadā.

Atbilstoši likumam "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, kas rezumējošā kārtībā jāmaksā profesionālam sportistam no taksācijas gada kopējā algotā darba ienākuma no profesionālā sporta, ir 20%. Turklāt algotā darba ienākumam no profesionālā sporta piemēro attaisnotos izdevumus, iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus un neapliekamo minimumu līdzīgi kā citiem ar progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi apliekamiem ienākumiem.

Fiziskai personai bez algota darba ienākumiem no profesionālā sporta var būt arī citi ienākumi, kam piemēro attaisnotos izdevumus, iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus un neapliekamo minimumu, attiecīgi nepieciešams nodrošināt atsevišķu iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinu algota darba ienākuma no profesionālā sporta saņēmējiem.

Valdība nolēma, ka profesionālie sportisti gada ienākumu deklarācijā D atsevišķi 18.1 rindā norāda aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli no algota darba ienākuma no profesionālā sporta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu