"Rīgas mežiem" būs jāskaidrojas par savvaļā izlaistajiem briežiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts meža dienests (VMD) pēc raidījumā “De facto” izskanējušās informācijas par SIA “Rīgas meži” briežu dārzā turētu 23 staltbriežu izlaišanu savvaļā pieprasījis uzņēmumam sniegt informāciju par izlaistajiem dzīvniekiem, informēja VMD.

Pieprasījums veikts izrietoši no 9.janvārī Latvijas Televīzijas raidījumā "De Facto" izskanējušās informācija par "Rīgas meži" briežu dārzā turētu 23 staltbriežu izlaišanu savvaļā Tīreļu mežniecībā 2020.gadā.

Par staltbriežu izlaišanu liecina revīzijas ziņojumā citētie uzņēmuma grāmatvedības dati. Taču, kā atklāja "De Facto", pretēji prasībām, pārvešana nav saskaņota ar VMD un staltbrieži nav tikuši marķēti, kā tiek prasīts visos gadījumos, kad dzīvnieki tiek izvesti ārpus nožogojuma.

Kā skaidroja dienestā, Medību likums un Medību noteikumi nosaka, ka atļaujas medījamo dzīvnieku izlaišanai savvaļā izsniedz VMD pēc personas pieprasījuma atbilstoši dzīvnieku aizsardzību un labturību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. VMD nav izsniedzis atļauju "Rīgas meži" nebrīvē audzētu staltbriežu izlaišanai savvaļā.

VMD lūdzis "Rīgas meži" izsniegt uzņēmuma rīcībā esošo lietas materiālu apstiprinātas kopijas par 23 staltbriežu izlaišanu Tīreļu mežniecībā, kas atbilst Rīgas domes audita un revīzijas pārvaldes 2021.gada 30.aprīļa revīzijas atzinumā norādītajam par "Rīgas meži" briežu dārzu.

Pēc informācijas saņemšanas VMD lems par tālāko rīcību.

Kā aģentūru LETA informēja "Rīgas meži" pārstāve Ieva Bērziņa, par šo gadījumu uzņēmumā tiks uzsākta dienesta pārbaude.

Pēc pašlaik apkopotās informācijas, staltbriežu pārvietošana tika veikta 2020.gada nogalē, kad no novietnes Ikšķiles lauku teritorijā uz Tīreļu mežniecības Tīreļu iecirkņa medību teritoriju, kas tieši pieguļ SIA "Ērgļu Ligzda" iznomātajai teritorijai, tika pārvietoti 22 vai 23 dzīvnieki.

Pieņemšanas - nodošanas aktā un rēķinā norādīts atšķirīgs dzīvnieku skaits. Arī šī neatbilstība tika fiksēta Rīgas domes Audita un revīzijas ziņojumā. Rīkojumu un aktu par staltbriežu pārvietošanu ir parakstījis "Rīgas meži" tā brīža valdes priekšsēdētājs.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, uzņēmumu tajā laikā vadīja Aivars Tauriņš, kurš no amata pienākumu pildīšanas tika atbrīvots 2021.gada martā.

Dokumenti liecina, ka pakalpojumu par dzīvnieku pārvietošanu sniedza "Ērgļu ligzda", par to saņemot nedaudz vairāk kā 700 eiro.

Rīkojumā par briežu pārvietošanu jeb izlaišanu savvaļā kā pamatojums tiek minēta dzīvnieku populācijas regulēšana.

Reaģējot uz VMD pieprasījumu un izpētot dokumentus, "Rīgas meži" secinājuši, ka par dzīvnieku izlaišanu savvaļā 2020.gadā netika ziņots minētajam dienestam, kā to nosaka likumdošana.

Ņemot vērā visus apstākļus, tiks veikta dienesta pārbaude.

Informācija LETA arhīvā arī liecina, ka pagājušā gada aprīlī "Rīgas meži" vadība lēma, ko darīt ar mantojumā saņemto briežu dārzu un tā iemītniekiem. Par to informēta arī Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja.

Kā aģentūrai LETA toreiz teica uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra, 2019.gadā briežu skaits bija palielinājies līdz 60 dzīvniekiem. Tas esot vērtēts negatīvi, jo neesot notikusi pienācīga rūpēšanās par jaunu ģenētisko materiālu un vairojušies tuvā radniecībā esošie dzīvnieki.

Briežu skaitu ticis nolemts samazināt par 25 dzīvniekiem un par to noslēgts līgums ar ilggadējo "Rīgas mežu" sadarbības partneri, ar eksbanķieri Valēriju Karginu saistīto SIA "Ērgļu ligzda".

2020.gadā dzīvnieku skaita samazināšana īstenota, lai gan viens briedis kaut kur "pazudis". Lai gan lēmums bijis par 25 briežiem, "Ērgļu ligzda" iegādājusies 24 briežus.

Tāpat Skudra pērn aprīlī atzina, ka "Rīgas meži" iepriekš regulāri piešķīris atlaides savu darbinieku izveidotajam medību kolektīvam un ar bijušo baņķieri Karginu saistītajam uzņēmumam "Ērgļu ligzda".

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, sadarbība ar "Ērgļu ligzdu" Rīgas mežiem ilgst aptuveni 23 gadus, turklāt šīs sadarbības laikā "Rīgas meži" ar uzņēmumu veicis vairākus apšaubāmus darījumus.

LETA jau ziņoja, ka pašvaldības uzņēmuma "Rīgas meži" provizoriskā peļņa 2021.gada 11 mēnešos pārsniegusi 1,5 miljonus eiro

Neauditētais deviņu mēnešu finanšu pārskats liecina, ka šajā laikā uzņēmuma neto apgrozījums bija 13,44 miljoni eiro jeb par 6,8% mazāks nekā pērn attiecīgajā laika posmā, bet nopelnīti 1,477 miljoni eiro. Tas ir par gandrīz par 10% jeb teju 130 000 eiro vairāk, salīdzinot ar 2020.gada deviņiem mēnešiem.

"Rīgas meži" ir Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošs uzņēmums, kas ir trešais lielākais meža zemju apsaimniekotājs Latvijā. "Rīgas meži" ir Rīgas pilsētas mežu saimnieks, pārvaldnieks un kopējs.

Tikmēr Tīreļu mežniecība apsaimnieko Rīgai piederošos mežus Daugavas kreisajā krastā - Babītes, Mārupes, Olaines un Ķekavas novados.

Kopējā mežniecības platība ir 23 279 hektāri, un tā ir lielākā no "Rīgas meži" mežniecībām.

Daļu mežniecības teritorijas aizņem dabas parks Beberbeķi (256 hektāri), dabas liegums Cenas tīrelis (1290 hektāri) un dabas liegums Melnā ezera purvs (343 hektāri).

"Firmas.lv" publiskotā informācija arī liecina, ka SIA "Ērgļu ligzda" reģistrēta 1998.gadā, un tās pamatkapitāls ir 535 127 eiro.

Kompānija 2020.gadā strādāja ar 68 000 eiro apgrozījumu, kas ir par 2,8% vairāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus kompānija cieta zaudējumus 13 453 eiro apmērā, kas ir sarukums par 47,1%.

Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir SIA "Adler Resources" (99,59%) un Māris Augstkalniņš (0,41%).

Aģentūrai LETA ar "Ērgļu ligzda" vai "Adler Resources" sazināties neizdevās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu