Depozīta sistēma Latvijā: lielākie mazumtirgotāji sola nepalielināt cenas dzērieniem bez marķējuma

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veikals. Ilustratīvs foto.
Veikals. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

1.februāri Latvijā, sākot darboties dzērienu iepakojumu depozīta sistēmai, dzērienu cenas, kuru iepakojumi ir bez sistēmas marķējuma, pašreiz nav plānots palielināt, pauda aptaujāto mazumtirgotāju pārstāvji.

SIA "Lidl Latvija" Komunikācijas departamentā skaidroja - lai arī taromāti darboties sāks jau 1.februārī, "Lidl" sākotnēji tirdzniecībā nepiedāvās dzērienus ar depozīta marķējumu. To ieviešana piedāvājumā notiks pakāpeniski, izmantojot likumā paredzēto pārejas posmu.

"Lidl" turpinās tirgot jau iepirktos dzērienus, saglabājot to cenu nemainīgi, nepiemērojot tiem 10 centu depozīta maksu. Ar Latvijas depozīta marķējumu apzīmētie dzērieni pārdošanā nonāks pakāpeniski, pārejas posmā, kas beigsies šā gada 31.jūlijā. Šo dzērienu "Lidl" cenu zīmēs redzami tiks izcelta depozīta 10 centu piemaksa.

Tikmēr SIA "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule norādīja, ka depozīta sistēmas darbības princips kopumā ir ļoti ērts, vienkāršs un vienlaikus motivējošs - nopērkot savu iecienīto dzērienu par ierasto cenu, tam pie kases tiek pierēķināti valsts noteikti 10 centi, ko pēc dzēriena iztukšošanas būs iespējams atgriezt gan skaidrā naudā, gan norēķinoties par preci kādā no "Maxima" veikaliem. Iepakojumam, kas neatbilst depozīta sistēmai, cena no 1.februāra nemainīsies.

Tukšo iepakojumu varēs nodot pie teju visiem "Maxima" veikaliem visā Latvijā, kopā 136 taromātos, un atgriezt 10 centu depozīta maksu būs iespējams pilnīgi visos 173 "Maxima" veikalā, neatkarīgi no tā, kur dzēriens ir iegādāts.

Savukārt SIA "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers atzīmēja, ka, cik zināms mazumtirgotājam, tad cenu pieaugums nav plānots. "Ja tāds kādam ražotājam būs, tad tas nav saistīts ar depozīta sistēmu, bet visdrīzāk ar resursu cenu lēcienu un citiem ārējiem apstākļiem," teica Šleiers, norādot, ka tad būtu jāizskata katrs konkrēts gadījums.

Jau vēstīts, ka no 1.februāra darbu sāks dzērienu iepakojuma depozīta sistēma.

Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai SIA "Depozīta iepakojuma operators".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu