Banku biznesa modeļa maiņas process Latvijā vēl nav beidzies, uzsver Purgaile (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile.
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile. Foto: Evija Trifanova/LETA

Banku biznesa modeļa maiņas process Latvijā vēl nav beidzies, tāpat mēs redzam, ka Eiropā, īpaši pēdējo gadu laikā, ir aktuāls mazo banku konsolidācijas process, intervijā aģentūrai LETA sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Viņa atzīmēja, ka jau pirms vairākiem gadiem kļuva skaidrs, ka Latvijā virknei banku ir jātransformējas, jāmaina biznesa modelis un stratēģija, kā arī bija skaidrs, ka pilnīgi sekmīgi visām bankām šis process, visdrīzāk, nenoritēs.

Tostarp Purgaile norādīja, ka, piemēram, "Rigensis Bank", kuras akcionāri nolēma veikt reorganizāciju, pārreģistrējot banku par komercsabiedrību, kas neveic kredītiestādes darbību, izvērtēja situāciju un saprata, ka esošais biznesa modelis nav dzīvotspējīgs un akcionāri pieņēma viņiem vislabāko lēmumu.

"Es negribētu teikt, ka tas kaut kādā mērā signalizē par nevēlēšanos strādāt Latvijā. Tā ir specifiska banka ar specifiskiem aktīviem. Bankai pašai ļoti veiksmīgi izdevās savus aktīvus realizēt un pilnībā nokārtot visas saistības ar kreditoriem. Ja tas notiek šādā veidā, tad tas ir diezgan veiksmīgs stāsts, kā pareizi un cieņpilni izbeigt savu darbību un turpināt darbu citā jomā, kas nav saistīta ar licencētu kredītiestādi," teica Purgaile.

Jautāta, vai ir redzamas pazīmes, ka vēl kādai bankai varētu būt problēmas ar tālāko darbību, mainot biznesa modeli, FKTK vadītāja atbildēja, ka FKTK var komentēt gadījumus, kas jau ir noteiktā noslēguma stadijā, taču komisija atturēsies runāt par tiem, kas pašlaik varētu būt pārdomu procesā.

"Biznesa modeļa maiņas process vēl nav beidzies. Tāpat mēs redzam, ka Eiropā, īpaši pēdējo gadu laikā, ir aktuāls mazo banku konsolidācijas process. Iespējams, kaut kas līdzīgs varētu būt arī Latvijā," sacīja Purgaile.

Vienlaikus viņa atzina, ka ir arī vēlme tirgū sākt darbību jauniem spēlētājiem.

Tostarp Purgaile minēja, ka Zviedrijas "TF Bank" Latvijā pārrobežu biznesa darījumu jomā strādāja kopš 2016.gada, bet filiāles atvēršana bija nākamais solis viņu stratēģijā, paplašināt klātbūtnes efektu, un tas ir tikai apsveicami. "Es ļoti ceru, ka šogad mēs ieraudzīsim vēl kādu jaunu banku, kas vēlas strādāt Latvijā," viņa sacīja.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu