"Sveiki, te Navaļnijs." Krievijas opozīcijas līderis jau gadu ir kolonijā (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Tieši pirms gada, saskaņā ar tiesas lēmumu, Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs nonāca labošanas darbu kolonijā. Navaļnijs tika aizturēts pagājušā gada janvārī, uzreiz pēc atgriešanās no Vācijas, kur ārstējās pēc saindēšanas ar nervu indi “Novičok”.

Navaļnijs tika apsūdzēts viņam iepriekš piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanā. Nosacīts cietumsods Navaļnijam tika piespriests apsūdzības par krāpšanu un uzņēmuma "Yves Rocher" līdzekļu izlaupīšanu.

Navaļnijs un viņa atbalstītāji uzskata, ka šī lieta tika safabricēta, lai izdarītu spiedienu uz opozīcijas līderi un viņu apklusinātu.

Pagājušā gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs reāls cietumsods.

Sodu Navaļnijs izcieš labošanas darbu kolonijā Vladimiras apgabala Pokrovā.

Atrodoties cietumā, Navaļnijs raksta vēstules, kas regulāri tiek publicētas viņa sociālo tīklu kontos. Šajās vēstulēs viņš dalās pārdomās par savu dzīvi ieslodzījumā un par vispārējo situāciju Krievijā.

Viena no pēdējām Navaļnija vēstulēm tika publiskota 17.janvārī - šajā dienā tieši pirms gada viņš tika aizturēts lidostā Maskavā.

“Visos laikos politikas būtība ir bijusi līdzīga - no vienas puses ir “cariņš”, kurš vēlas iegūt vienpersonisku un nekontrolētu varu, un šī iemesla dēļ viņam ir jāiebaida godīgie cilvēki. Savukārt šiem cilvēkiem ir jācenšas pārliecināt visi apkārtējie, ka baidīties nevajag. Jo godīgo ir daudz vairāk par “cariņa” apsargiem,” vēstulē raksta Navaļnijs.

“Kāpēc visu dzīvi dzīvot bailēs un tikt apzagtam, ja visu var iekārtot savādāk - daudz taisnīgāk?”

Navaļnijs vēstulē arī norāda, ka viņš neskaitot dienas, kas viņam atlikušas līdz cietumsoda beigām. To viņš nedara arī tāpēc, ka pret viņu ierosinātas vēl vairākas krimināllietas, kas potenciāli nozīmē jaunus cietumsodus.

“Ko tur daudz teikt. Gads pagāja ļoti ātri. It kā tikko kāpu lidmašīnā uz Maskavu, bet, lūk, jau gadu esmu nosēdējis,” raksta Navaļnijs.

Pēc Navaļnija ieslodzīšanas pērnā gada janvārī Krievijas varasiestādes ir pastiprināti vērsušās pret opozīciju, aktīvistiem un neatkarīgajiem medijiem, un pēdējā gada laikā Krieviju pametuši daudzi opozīcijas pārstāvji.

Ar Navaļniju saistītās organizācijas ir atzītas par ekstrēmistiskām un likvidētas, bet pats Navaļnijs un vairāki viņa tuvākie līdzgaitnieki ir iekļauti "teroristu un ekstrēmistu" sarakstā. Desmitiem mediju darbinieku un vadošie neatkarīgie izdevumi ir atzīti par "ārvalstu aģentiem".

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu