Daži triki pārmērīga patēriņa samazināšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pēc kā savā dzīvē tiecas ikviens cilvēks? Protams, pēc laimes, prieka, labsajūtas. Veidi, kā šo stāvokli sasniegt ir dažādi, bet tēlaini sakot, uz šo mērķi ved divi ceļi - vieglais un grūtais.

Vieglais ceļš – mantu patēriņš

Vieglais ceļš pēc būtības ir dažādi uzvedības modeļi, shēmas, ko ikdienā pielietojam, lai radītu sev laimes sajūtu, labsajūtu. Nu, piemēram, katru reizi, kad jūtamies noguruši vai nostrādājušies, varam sevi apbalvot, kaut ko kārotu sev nopērkot. Tā rīkojoties, gūstam apliecinājumu, ka “pūlēm bijusi jēga,” un uz īsu brīdi kļūstam nedaudz priecīgāki. Šim modelim naski mudina sekot pilnīgi viss – no pievilcīgām slavenībām sociālajos medijos līdz vēlmei piederēt, būt “tādiem pašiem kā visi”. Turklāt patēriņa gadījumā maldīgi tiecamies domāt, ka lielu laimi veido mazas ikdienas laimītes. Proti - daudz mazu ikdienas pirkumiņu sevis iepriecināšanai mēneša beigās summēsies laimes sajūtā. Tomēr visbiežāk jūtamies tieši pretēji -, kad apjaušam, cik naudas iztērēts pilnīgām muļķībām, varam kļūt vēl nelaimīgāki. Laimes sajūta tā arī paliek nesasniegta, bet klāt nāk vilšanās un jaunu nākotnes atkritumu kalns. Mēs pērkam daudz vairāk, nekā vajadzīgs – trešdaļu no nopirktās pārtikas neapēstu izsviežam atkritumos, apģērbu pirms izsviešanas uzvelkam vien pāris reizes, salūzušās mantas ātri vien aizvietojam ar jaunām, nevis salabojam.

Par naudu var nopirkt īslaicīgu laimi, tomēr tas ir tāds vieglais ceļš, kas tomēr nesniedz ilglaicīgu efektu. Patēriņa radītais gandarījums ir īslaicīgs, un pat pie visai iespaidīga jauniegūtu mantu apjoma, cilvēki jau pēc brīža atgriežas iepriekšējā emocionālajā stāvoklī – jūtas nelaimīgi un iztukšoti.

Grūtais, bet laimes sajūtu vairojošais ceļš

Labā ziņa – ir arī veids, kā laimes sajūtu padarīt ilglaicīgāku. Tomēr tas prasa zināmu disciplīnu. Ja vēlaties justies labi – tērējiet jaunām pieredzēm. Jauna apģērba vietā, uzaiciniet vakariņās draugus. Sakrājiet naudu un aizbrauciet sen kārotā ceļojumā, iepazīstot jaunas vietas, situācijas un gūstot vēl nebijušu pieredzi. Nenoliedzami, visbiežāk tas prasīs lielāku ieguldījumu un arī atteikšanos no ierastajiem ikdienas prieciņiem. Tomēr pieredzes tēriņu efekts ir daudz noturīgāks un ievērojami uzlabo laimes sajūtu ilgtermiņā. Kafiju un kūku, ar ko sevi iepriecinājāt pēc trakas darba dienas, būsiet aizmirsuši jau nākamajā rītā, bet koncerta apmeklējums kopā ar labu draugu uzlādēs baterijas vēl ilgi. Ja neticiet – iesaku pārbaudīt.

Tomēr saprotams, ka cilvēka dabā visai bieži ir samainīt īstermiņa baudījumu pret grūtāk aizsniedzamiem ilgtermiņa mērķiem. Ko darīt?

Daži vienkārši triki ieradumu maiņai

Viena patiešām iedarbīga metode ir publisks paziņojums par savu apņemšanos. Publiski dotam solījumam joprojām ir milzīgs spēks, gluži vienkārši tāpēc, ka neviens no mums nevēlas tikt uzskatīts par cilvēku, kas netur doto vārdu. Nu, piemēram, ja savos sociālajos tīklos paziņosiet, ka nākamo pusgadu atteiksieties no restorānu maltīšu pasūtījumiem un gatavosiet mājās, lai rezultātā nopirktu sen kārotās aviobiļetes uz kādu siltu un saulainu galamērķi, visdrīzāk apņemšanos arī piepildīsiet, turklāt saņemot arī uzmundrinājumus un uzslavas no saviem draugiem un paziņām. Klusējot šo solījumu neturēt būs daudz vieglāk.

Vēl viens labs veids jaunu ieradumu nostiprināšanai - ieviest tajos spēles elementu. Saderiet ar kolēģi, ka nākamo mēnesi izturēsiet bez ikrīta vai pēcpusdienas kafijas līdzņemšanai savā iecienītajā bodītē tepat aiz stūra, pa ceļam uz biroju. Ja solījumu neturēsiet – ne vien būsiet lauzis publisku apņemšanos, bet arī zaudēsiet vēl kādu labumu.

Un visbeidzot, vienu šķietami grūtu lietu atkārtojot vairākas reizes pēc kārtas, tā var kļūt par jaunu ieradumu, un vēl pēc brīža – jau par ierastu izvēli. Paiet garām kārdinošiem skatlogiem, sākt šķirot atkritumus, pirkt tikai nepieciešamo. Tie visi ir apzināti veidojami ieradumi, kas sola visiem kārotu balvu – laimīgāku un piepildītāku dzīvi un tīrāku vidi mums apkārt. Šodien un daudzus gadus uz priekšu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu