Lietuva un Polija aicina pastiprināt sankcijas pret Krievijas oligarhiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte. Foto: Paula Čurkste/LETA

Turpinoties Krievijas agresijai pret Ukrainu, Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte un Polijas valdības vadītājs Mateušs Moraveckis pirmdien pauduši pārliecību, ka ir vērts vēl vairāk pastiprināt sankcijas pret Krievijas oligarhiem.

"Krievijas oligarhu reakcija liecina, ka līdzšinējās sankcijas ir sāpīgas, ka tās darbojas. Iepriekš dzirdējām diskusiju, ka sankcijas nav īpaši efektīvs līdzeklis. Iedrīkstos teikt, ka īstu sankciju mums nekad nav bijis - tās parādījušās tikai tagad," Šimonīte uzsvērusi, Varšavā runājot preses konferencē, kurā piedalījās arī Moraveckis un attālināti - arī Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

"Ļoti žēl, ka tas noticis tik vēlu, jo Ukrainas iedzīvotājiem par to nākas maksāt pārlieku dārgi. Sankciju ietekme visā pilnībā būs jūtama tikai ilgākā perspektīvā, bet mums tās vēl jāpastiprina un jāpaplašina, lai Krievijai karš izmaksātu pēc iespējas dārgāk," viņa piebildusi.

Lietuvas premjere uzsvērusi, ka sankcijas jāattiecina ne tikai uz Krieviju, bet arī uz Baltkrieviju, kura "izīrējusi savu valsti tik zemiskam iebrukumam Ukrainā".

Moraveckis savukārt norādījis, ka sankcijas jāpastiprina, jo tās vēl nav skārušas visus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātos oligarhus un arī atsevišķas ekonomikas nozares.

"Iesaldēsim visu Krievijas oligarhu - mazo, vidējo un lielo - aktīvus un izmantosim šos līdzekļus, lai palīdzētu nevainīgiem cilvēkiem, kuri cietuši no Putina režīma rīcības, izmantosim tos, lai atjaunotu Ukrainu, kura tik sīvi aizstāvas," viņš piebildis.

Polijas premjers arī aicinājis Eiropas Savienību (ES) izveidot īpašu mehānismu, lai paātrinātu Ukrainas pievienošanos blokam.

Moraveckim piebalsojis Šmihaļs, norādīdams, ka kandidātvalsts statusa piešķiršana Ukrainai būtu īpaši svarīga, un pateikdamies, ka Kijeva "tiek uzskatīta par piederīgu Eiropas ģimenei".

Viņš arī vēlreiz aicinājis noteikt lidojumu aizlieguma zonu Ukrainas gaisa telpā.

Pēc Ukrainas valdības vadītāja teiktā, rietumvalstīm vairs nav laika vilcināties, jo frontes līnija var pārvirzīties arī uz ES teritoriju.

"Eiropas Savienībai un Amerikas Savienotajām Valstīm jāpasludina Krievija par teroristisku valsti," izteicies Šmihaļs.

Viņš mudinājis noteikt vēl stingrākas sankcijas Krievijai, īpaši tirdzniecības ierobežojumus enerģētikas nozarē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu