Cietusī sašutusi par dzērājšoferim piespriestā soda apmēru; policijā vieš skaidrību

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

2021. gada decembrī kāds autovadītājs bez tiesībām, turklāt pamatīgā reibumā Dzelzavas ielā nesavaldīja savu auto un ietriecās ceļa malā novietotos automobiļos. To īpašniekiem nodarītos zaudējumus jau atlīdzinājuši apdrošinātāji, taču vienas mašīnas saimniece pauž sašutumu, kāpēc par nodarījumu dzērājšoferim konstatēti vainu mīkstinoši apstākļi un piespriests vien 25 eiro sods.

Satiksmes negadījums Purvciemā, Dzelzavas ielā notika pagājušā gada decembrī, kad Volvo markas automašīnas vadītājs 2,3 promiļu reibumā bija sēdies pie stūres, lai aizbrauktu uz veikalu pēc aliņiem. Zīmīgi, ka viņam tobrīd jau bija atņemtas tiesības par braukšanu reibumā. 

Iepretim Dzelzavas ielas 80. namam Volvo vadītājs uzbrauca ielas malā novietotam auto, kas ar inerci sabojāja vēl vienu spēkratu. Mašīnas saimniece TV3 raidījumam "Bez tabu" pauž nesapratni, kāpēc cilvēkam, kurš

atkārtoti sēdies pie stūres alkohola reibumā, par šādu nodarījumu piespriests vien naudas sods 5 naudas soda vienību jeb 25 eiro apmērā, turklāt konstatēti vainu mīkstinoši apstākļi.

Automašīnas saimniece uzskata, ka sodam būtu jābūt bargākam, jo pretējā gadījumā vīrietis pie stūres sēdīsies atkal un atkal. Tomēr Valsts policijas pārstāve Inga Millere "Bez tabu" skaidro, ka šajā gadījumā 25 eiro sods uzlikts vien par uzbraukšanu šķērslim, savukārt vainu mīkstinošo apstākļus paredz likums un nosaka fakts, ka dzērājšoferis nožēlo nodarījumu un šī nožēla var tikt ņemta vērā, lemjot par sodu.

Tai pašā laikā par sēšanos pie stūres reibumā, kas pārsniedz 1,5 promiles, jau ierosināta cita lieta, kas nav saistīta ar uzbraukšanu šķērslim. "Par braukšanu reibumā jau notikuma vietā tika ierosināts cits administratīvais process, bet šajā procesā personas, kam tika nodarīti zaudējumi, nav cietušās personas. Līdz ar to viņām šis pieņemtais lēmums netika ziņots," skaidro Millere.

Citiem vārdiem sakot, cietušās automašīnas īpašniece var būt droša, ka dzērājšoferis saņēma daudz bargāku sodu nekā tikai brīdinājumu 25 eiro naudas soda izskatā. Proti, viņam uzlikts 1200 līdz 2000 eiro naudas sods, atņemtas tiesības uz pieciem gadiem, kā arī noteikta nepieciešamība veikt alkohola atkarības pārbaudi tad, kad vēlēsies tiesības pēc lieguma perioda beigām atgūt.

"Ir tādi cilvēki, kam gadās vienu reizi un otrreiz viņš to vairs neatkārtos. Bet ir tādi, kuri to dara un vienalga, cik mēs bargu to likumu taisītu, tas neatturētu viņu no braukšanas reibumā," - tā Valsts policijas pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu