Dabas alternatīva tabletēm: TOP5 ēteriskās eļļas labākam miegam

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Stresa un noguruma radīts bezmiegs negatīvi ietekmē veselību, jo miega laikā atjaunojas un uzkrājas organisma enerģētiskās un funkcionālās rezerves. Tā vietā, lai bezmiega problēmu risinātu ar tabletēm, ir vērts dot iespēju dabas līdzekļiem. Pēdējā laikā ārkārtīgi aktuāla ir kļuvusi ēterisko eļļu izmantošana. Un tas nav tikai kārtējais "modes kliedziens", jo pētījumi pierāda, ka pareizi piemeklēta ēteriskā eļļa patiešām var novērst bezmiegu un palīdzēt saglabāt miega kvalitāti visas nakts garumā, tādēļ šoreiz skaidrosim, kā to izvēlēties un izmantot.

Miega anatomija

Cilvēki parasti aizmieg 10–30 minūšu laikā. Lai organisms justos pietiekami atpūties, jārēķinās, ka mums katru nakti vajag 7–9 stundas miega, jo neizgulēšanās palēnina mentālās spējas apstrādāt informāciju, kāpina stresu, iespaido emocijas.

Ilgstošs miega trūkums var izraisīt arī veselu virkni nopietnu veselības problēmu: aptaukošanos, otrā tipa diabētu un pat sirdslēkmes.

Lai nodrošinātu miega kvalitāti un neizjauktu dabiskos miega procesus, vieglu un vidēji smagu miega traucējumu gadījumā ir vēlams atteikties no miegazālēm labākai iemigšanai, vispirms ņemot talkā dabas līdzekļus.

Jāsaprot, ka bezmiega cēlonis visbiežāk ir nervu sistēmas spriedze, pārpūle, uzbudinošo līdzekļu lietošana dienas otrajā pusē, diennakts ritma maiņa, vēlas nakts maltīte, uztraukums un nespēja atpūsties pirms gulētiešanas.

Ēterisko eļļu spēks cīņā ar bezmiegu

Ēteriskās eļļas iegūst no dažādām auga daļām - tās atrodas sēklās, augļu mizā, auga mizā, sveķos, lapās, saknēs, ziedlapās, ziedu pumpuros, skujās. Augu sastāvā ir pavisam neliels daudzums ēteriskās eļļas - kopumā tikai 1 - 5% no kopējā auga masas. Dabā ēteriskās eļļas nodrošina augu dziedināšanas un aizsardzības mehānismus, kas ļauj augiem atjaunoties pēc to traumēšanas, nodrošina šūnas ar skābekli un uztur auga imunitāti.

Foto: Shutterstock

Līdzīgā veidā ēteriskās eļļas darbojas arī cilvēka ķermenī - tās palīdz izvadīt no organisma toksīnus un dziedina organismu - novērš stresu, hronisku nogurumu un miega traucējumus.

Kombinācijas ar veselīgu uzturu un mērenām fiziskām slodzēm, ēteriskās eļļas ir jo īpaši ieteicamas uzbudinājuma izraisīta bezmiega gadījumā un lieliski palīdz novērst vieglus un vidēji smagus miega traucējumus.

Aromterapijas mērķis ir cilvēka organisma pašregulējošo procesu aktivizācija un psihisko procesu harmonizācija, atjaunojot fizioloģisko un psihosomatisko līdzsvaru organismā - panākt organisma dabisko dziedināšanas procesu aktivizāciju, saglabājot dzīvības enerģiju, kas palīdz organismam atjaunot līdzsvaru, neradot blakusefektus.

Vienkāršākā aromterapija - pastaigas mežā

Gandrīz visām ēteriskajām eļļām ir ne vien antimikroba aktivitāte, bet tām piemīt arī izteiktas fitoncīdu īpašības? Fitoncīdi ir augu veidotas gaistošas bioloģiski aktīvas vielas, kas nomāc patogēno baktēriju, sēņu un vienšūņu augšanu. Augiem, kas satur fitoncīdus, piemīt izteikts ārstniecisks efekts un spēja aizsargāt organismu no baktērijām un citiem mikroorganismiem. Tā kā fitoncīdi atrodas dažādās augu daļās, tad arī to iedarbības stiprums un spektrs ir atšķirīgs.

Piemēram, meža gaisa sastāvā esošajiem fitoncīdiem piemīt izteikta antibakteriāla iedarbība, kas kavē slimību izraisošo baktēriju vairošanos.

Foto: Shutterstock

Tas labvēlīgi iedarbojas uz elpceļiem, asinsriti un imūnsistēmu kopumā. Tādēļ,

ja jūs nomoka bez­mie­gs, stress vai elpošanas orgānu slimības, visvienkāršākā aromterapija būs ikdienas pastaigas skuju koku mežā.

Šādas pastaigas mazina nogurumu un spriedzi, labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu. Bet, ja nav laika doties pastaigā, vienkārši izbaudiet ēterisko eļļu labvēlīgo ietekmi.

TOP5 ēteriskās eļļas ar nomierinošu efektu labākam miegam

Ēteriskās eļļas vienlaicīgi iedarbojas uz mūsu prātu, ķermeni un garu.

Ēteriskajām eļļām ir ļoti maza molekulārā masa, kas ļauj viegli caur ādu nokļūt asinsritē, ātri izplatoties pa visu ķermeni.

Šīs unikālās strukturālās īpašības ļauj ēteriskajām eļļām spēcīgi bioloģiski ietekmēt visu organismu. Lūk, piecas populārākās ēteriskās eļļas, kas palīdz mazināt trauksmi, stresu, līdz ar to uzlabojot miega kvalitāti!

Lavanda – šai eļļai ir izcilas nomierinošas un bezmiegu kliedējošas īpašības, tā līdzsvaro un noņem satraukumu. Palīdz pret depresiju, kritiskās situācijās, nomierina aizkaitināmību un atbrīvo no stresa,tādējādi palīdz arī saspringtiem muskuļiem un muskuļu spazmām. Spēcina imūnsistēmu, kā arī kalpo profilaksei no saslimšanas ar gripu, ja epidēmijas laikā gaisu aromatizē ar lavandu.

Foto: Shutterstock

Roze - mazina nemieru un depresiju. Pētījumā par ēterisko eļļu inhalāciju ietekmi uz simpātisko nervu sistēmu tika secināts, ka rozes aromāta inhalācijas par 30% samazināja adrenalīna koncentrāciju. Roze noder arī nervoza satraukuma un bezmiega gadījumā.

Sandalkoks - ir ļoti iecienīts gan budistu, gan Tibetas mūku vidū. Budisti to izmantoja, lai mazinātu, trauksmi, bezmiegu un depresiju, savukārt Tibetas mūki, lai relaksētu ķermeni un fokusētu prātu. Protams, arī šeit neiztikt bez pētījumiem, kuros secināts, ka sandalkoka inhalācijas sniedz nomierinošu iedarbību, uzlabojot garastāvokli un paaugstinot uzmanības noturību.

Muskatsalvija - vispārējs nervu sistēmas tonizējošs līdzeklis. Tā vienlaicīgi iedarbojas gan spēcinoši, gan relaksējoši, līdzsvaro un nomierina prātu, tajā pašā laikā atdzīvinot izjūtas un izkliedējot ilūzijas. Muskatsalvijas ēteriskā eļļa palielina gan dopamīna, gan seratonīna līmeni, kas izskaidro šīs eļļas antidepresantam līdzīgo iedarbību.

Bergamote - apveltīta ar atjaunojošu un atsvaidzinošu aromātu. Pētījumos ir konstatēts, ka šī ēteriskā eļļa samazina trauksmi un stresu, attiecīgi nedaudz pazeminot asinsspiedienu un pulsu. Eļļai piemīt dziļi nomierinoša un vienlaikus saudzīgi tonizējoša iedarbība.

Kā pareizi izmantot ēteriskās eļļas

Ko tad darīt ar šīm eļļām? Vislabāk nomierinošo efektu sniedz tieši eļļu inhalācijas, tikai nevajag pārcensties. Ēterisko eļļu inhalācija jeb to ieelpošana ārstnieciskā nolūkā ne vien pozitīvi iedarbojas uz nervu sistēmu - nomierina un relaksē -, bet arī uz elpošanas sistēmu.

Tiešās inhalācijas laikā ēteriskā eļļa tiek ieelpota tieši no pudelītes, vates plāksnītes vai auduma gabaliņa. Šo paņēmienu parasti izmanto emocionāla distresa, kā arī elpceļu saslimšanas gadījumos. Tiešā ieelpošana efektīvi iedarbojas arī uz nervu sistēmu.

Foto: Shutterstock

Kā to paveikt? Uzpilina 2 – 4 pilienus ēteriskās eļļas vai to maisījuma uz vates plāksnītes vai kokvilnas drāniņas, tad, turot to starp plaukstām, veic 2 – 3 dziļas ieelpas caur degunu. Atkārto šo procesu 2 – 3 reizes dienā vai pēc nepieciešamības. Šādi aromatizētu vates plāksnīti vai kokvilnas drāniņu var novietot uz spilvendrānas, pirms došanās gulēt.

Runājot par ēteriskajām eļļām, der atcerēties, ka “mazāk ir vairāk”, tādēļ drošības labad sāciet ar mazāku pilienu skaitu, kuru pēc tam pakāpeniski var palielināt,

protams, ja ir tāda nepieciešamība. Vislabāk ēteriskās eļļas darbojas tad, ja tās gaisā izkliedē ar 30 - 60 minūšu intervāliem. Tiešās inhalācijas seansam nevajadzētu pārsniegt 15 minūtes.

Arī ēteriskajām eļļām ir savs noteikts derīguma termiņš. Iemesls derīguma termiņa noteikšanai ir oksidēšanās. Šo procesu paātrina skābeklis, tiešie saules stari un karstums. Lai paildzinātu ēterisko eļļu lietošanas laiku, ir svarīgi ievērot dažus noteikumus:

  • Uzglabāt ēteriskās eļļas tumšās stikla pudelēs;
  • Neglabāt eļļas tiešos saules staros vai karstumā, piemēram, radiatoru tuvumā;
  • Optimāla ēterisko eļļu uzglabāšanas temperatūra ir +5 °C.

Lietojot ēteriskās eļļas ikdienā, daudzi izbauda aromterapijas pozitīvo ietekmi gan uz fizisko un psihisko veselību, gan emocijām Pareizi piemeklēta un izmantota ēteriskā eļļa var novērst bezmiegu un palīdzēt saglabāt miega kvalitāti visas nakts garumā, tādēļ, pirms ķeries pie tabletēm, ļaujies aromterapijas spēkam!

Raksts tapis sadarbībā ar Dormeo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu