Jamaikieši Kembridžas hercogiem pieprasa reparāciju par verdzību

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Turpinās britu karaļnama tūre Karību jūras reģionā. Belizā Kembridžas hercogi tika uzņemti ar smaidu un dejām, turpretī Jamaikā uzņemšana ir divējāda: līdzās priecīgiem tautas pārstāvjiem ir Jamaikas līderi, kuri pieprasa atvainošanos un kompensāciju par verdzību.

Jamaikas aktīvisti, kā arī ievērojami profesori, politiķi un citi līderi ir pret Kembridžas hercoga un hercogienes vizīti, aicinot Apvienoto Karalisti atvainoties un maksāt reparācijas par simtiem gadu ilgo verdzību, raksta aljazeera.com.

Karaliskā pāra ceļojums sakrīt ar Jamaikas neatkarības 60. gadadienu un karalienes Elizabetes II kronēšanas 70. gadadienu jeb platīna jubileju.

Nedēļas nogalē publicētā atklātā vēstulē 100 Jamaikas vadītāji norādīja, ka viņiem "nav iemesla svinēt" karalienes kronēšanu, "jo viņas un viņas priekšgājēju vadība ir iemūžinājusi lielāko cilvēktiesību traģēdiju cilvēces vēsturē".

Reparācija ir karā zaudējušās valsts maksājumi naudā vai precē valstij, kas uzvarējusi karā, pamatojoties uz noslēgto miera līgumu. Tiek formulēta kā agresorvalsts kompensācija par karā nodarītajiem zaudējumiem citām valstīm. Reparācijas tiek plaši kritizētas, tomēr vēl aizvien izmantotas arī mūsdienās.

"70 tronī pavadīto gadu laikā jūsu vecmāmiņa (Elizabete II) nav darījusi neko, lai kompensētu un izpirktu mūsu senču ciešanas, kas notika viņas valdīšanas laikā un/vai visā Lielbritānijas afrikāņu tirdzniecības, paverdzināšanas, iedzīvināšanas un kolonizācijas laikā," rakstīts vēstulē.

Desmitiem cilvēku otrdien pulcējās arī pie Lielbritānijas Augstās komisijas Kingstonā, dziedot tradicionālās rastafari dziesmas un rokās turot plakātus  “seh yuh sorry”, mudinot Lielbritāniju atvainoties.

Karaliskā pāra vizīte Jamaikā notiek tikai dažus mēnešus pēc tam, kad Barbadosa novembrī oficiāli kļuva par republiku, vietējam nomainot Lielbritānijas monarhu valsts galvas amatā un pārtraucot pēdējās atlikušās koloniālās saites gandrīz 400 gadus pēc tam, kad Karību jūras salā ieradās pirmie angļu kuģi.

Vēstulē Jamaikas līderi paziņoja, ka svinēs 60. gadus kopš atbrīvošanās no Apvienotās Karalistes, taču uzsvēra, ka atvainošanās ir "nepieciešama, lai sāktu dziedināšanas, piedošanas, samierināšanas un kompensācijas procesu".

Jamaikas likumdevējs Maiks Henrijs, kurš ilgu laiku ir vadījis centienus panākt kompensācijas, arī sacīja ziņu aģentūrai The Associated Press, ka atvainošanās ir tikai pirmais solis par to, ko viņš raksturoja kā "cilvēka dzīvības un darba ļaunprātīgu izmantošanu".

"Atvainošanās atzīst, ka tā ir kāda vaina," viņš teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu