Informācija par ES kohēzijas projektiem tagad pieejama ikvienam

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Notiek ceļu pārvada, kas savienos divus pilsētas mikrorajonus, būvniecības darbi, kas ietilpst Kohēzijas fonda atbalstītajā projektā "Smiltenes ielas divlīmeņu pārvada ar pievadiem būvniecība līdz Smilšu un Kauņu ielu krustojumam, Daugavpilī".
Notiek ceļu pārvada, kas savienos divus pilsētas mikrorajonus, būvniecības darbi, kas ietilpst Kohēzijas fonda atbalstītajā projektā "Smiltenes ielas divlīmeņu pārvada ar pievadiem būvniecība līdz Smilšu un Kauņu ielu krustojumam, Daugavpilī". Foto: Ivars Soikāns/LETA

Ar Eiropas Savienības (ES) kohēzijas politikas rezultātiem tagad var iepazīties ikviens iedzīvotājs, jo Eiropas Komisija 8. Kohēzijas foruma laikā prezentējusi publisku tiešsaistes platformu Kohesio, kurā apkopota informācija par vairāk nekā pusotru miljonu projektu. Tie 27. dalībvalstīs realizēti kopš 2014.gada un saņēmuši finansējumu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), Kohēzijas fonda un Eiropas Sociālā fonda (ESF).

Vietnē redzams, ka šajā periodā Latvijā īstenoti 2102 projekti – 235 Kurzemē, 233 Zemgalē, 325 Pierīgā, 832 Rīgā, 257 Vidzemē un 283 Latgalē. Kartē norādīta katra projekta īstenošanas vieta un, uzklikšķinot uz zilā gredzena, var iegūt detalizētu informāciju par katru paveikto darbu – īstenošanas termiņu, programmu, kopējo budžetu un ES līdzfinansējumu, kā arī gana plašu projekta aprakstu.

Šī ir pirmā reize, kad tiek izveidota un visiem darīta pieejama šāda visaptveroša projektu datu platforma. Šobrīd informācija par paveiktajiem darbiem lasāma angļu valodā, taču ar laiku tā būs pieejama visās ES valodās.

Lai izveidotu šādu datu bāzi, bija nepieciešama cieša sadarbība ar vadošajām iestādēm dažādās dalībvalstīs vai reģionos, jo kohēzijas projektus pārvalda valsts un reģionālās iestādes.

«Kohesio piedāvā nebijušu, visaptverošu informācijas kopumu, lai uzzinātu, kā kohēzijas politika palīdz stiprināt mūsu Savienību. Pateicoties Kohesio, kohēzijas politika kļūst vēl atvērtāka un pārredzamāka. Ar dažiem klikšķiem ikviens var uzzināt, kā tieši ES iegulda reģionos un pilsētās, lai veicinātu konverģenci un ekonomisko, sociālo un teritoriālo kohēziju. Šis jaunais rīks papildina pagājušajā mēnesī publicēto kohēzijas ziņojumu un kohēzijas atvērto datu platformu. Kohēzijas politikas finansētajiem projektiem nebūs noslēpumu!» paziņojumā par platformas darbības uzsākšanu rakstīja ES Kohēzijas un reformu komisāre Elīza Ferreira.

Kohesio platforma nodrošina, ka pārvaldības iestāžu rīcībā esošā informācija ir pieejama visiem. Ar iespaidīgu datu klāstu tā parāda kohēzijas politikas būtisko ieguldījumu ES reģionu ekonomiskajā, teritoriālajā un sociālajā kohēzijā, kā arī zaļajā un digitālajā pārejā, īstenojot un finansējot plašu politikas prioritāšu spektru dalībvalstīs. Tā arī mudina apzināt paraugpraksi un apmainīties ar to starp dažādiem reģioniem un dalībvalstīm.

Datu bāzē ir informācija par 1,5 miljoniem projektu no 2014.–2020. gada finansēšanas perioda, kā arī dati par 500 000 projektu atbalsta saņēmējiem un projektu īstenošanas stāvokli. Visa informācija aplūkojama interaktīvā kartē, kas ļauj precīzi noskaidrot katra projekta īstenošanas vietu.

Kohesio palīdzēs lietotājiem gūt ļoti plašu priekšstatu par naudas izlietojumu un ieguvumiem. Piemēram, izpētīt, kā ERAF atbalsta kopienā balstītas digitālās platformas izveidi Francijā. Tā arī informē par ESF finansēto shēmas YouthReach projektu Īrijā, kas palīdz priekšlaicīgi skolu pametušiem jauniešiem atsākt mācības un spert pirmos sekmīgos soļus nodarbinātības virzienā. Laikposmā no 2014. līdz 2020. gadam vien shēma ir atbalstījusi 14 000 jauniešu. Visbeidzot, Kohesio var parādīt, kā Kohēzijas fonds palīdz uzlabot dzelzceļa savienojumus Čehijā.

Sadarbībā ar vadošajām iestādēm, ko dalībvalstis izraudzījušās kohēzijas finansējuma pārvaldībai, Komisija turpinās izstrādāt Kohesio platformu, lai iekļautu projektus no jaunā plānošanas perioda 2021.–2027. gadam. Turpmākajos mēnešos platforma būs pieejama visās ES oficiālajās valodās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu