Pieci daudzsološi ES inovāciju projekti

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, ;žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Eiropas Savienības (ES) kohēzijas instrumentu atbalsts ļāvis simtiem zinātnisko institūtu un uzņēmumu attīstīt inovācijas, kas kādu dienu uzlabos vai jau šodien uzlabo eiropiešu dzīvi. Tie aptver ļoti plašu spektru – sākot ar medicīnu un klimata pārmaiņu iegrožošanu, un beidzot ar kosmosa tehnoloģijām. Piedāvājam iepazīties ar pieciem interesantiem un daudzsološiem projektiem.

Nero – Neiroloģijas robots

Horvātijas zinātnieki strādā pie inovatīva medicīnas robota radīšanas, kas spēs izpildīt medicīniskas manipulācijas un būs vadāms attālināti. Ar Nero palīdzību paredzēts paplašināt reģionālo slimnīcu pakalpojumu klāstu un efektīvāk palīdzēt cilvēkiem nomaļās vietās, kur nav pieejami augsti kvalificēti ķirurgi.

Autonomā pietura

Polijas zinātnieki veido autonomu sabiedriskā transporta pieturu, kurā iebūvēta informācijas sistēma pasažieriem. Tajā iespējams iegūt nepieciešamo informāciju par transporta maršrutiem, kustības grafiku un tamlīdzīgām noderīgām lietām. Pieturas korpuss aprīkots ar saules baterijām, kas sagādā informācijas sistēmas darbināšanai nepieciešamo enerģiju.

Virtuālā slimnīca

Jaunajiem ārstiem kādā brīdī jāsāk savas zināšanas lietot praktiski, taču reti kurš vēlas būt par pirmo pacientu iesācējam. Tādēļ Lotringas universitātes medicīnas studentiem ir iespēja praktizēties virtuālā slimnīcā ar virtuāliem pacientiem. Kopš inovatīvā projekta īstenošanas 2018. gadā virtuālajā slimnīcā jau praktizējušies vairāki tūkstoši studentu.

Taupīga būvniecība

Klimata pārmaiņu piebremzēšana prasa pēc iespējas samazināt enerģijas patēriņu, tādēļ Polijas zinātnieki ar kohēzijas instrumentu atbalstu meklē iespēju būvēt ēkas maksimāli efektīvi. Viņi strādā pie tādas modulāro daudzstāvu māju celtniecības tehnoloģijas izstrādes, kas prasīs pavisam niecīgu tehnikas darbināšanu un enerģijas patēriņu.

Nanostruktūru materiāli kosmosam

Čehijas pētnieki īstenojuši izpētes projektu, fokusējoties uz augsto tehnoloģiju materiālu radīšanu, kas noderēs skarbajos apstākļos ārpus Zemes atmosfēras. Nanostrukturēto polimēru materiāls jau ieinteresējis lielākos kosmosa tehnoloģiju ražotājus Eiropā – Airbus, TAS un MTA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu