Dombrovskis: Eiropa apņēmusies mazināt atkarību no Krievijas gāzes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja izpildvietnieks Valdis Dombrovskis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Savienība (ES) šī gada laikā plāno par divām trešdaļām samazināt atkarību no Krievijas gāzes, intervijā Latvijas Televīzijai atgādināja Eiropas Komisijas (EK) izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis skaidroja, ka ES ir skaidri lēmusi pakāpeniskā procesā palikt mazāk atkarīga no Krievijas gāzes, tādēļ pašlaik ES notiek darbi pie alternatīvu risinājumu meklēšanas.

ES īsāka termiņa plāns paredz līdz rudenim nodrošināt ES gāzes krātuves ar pietiekamu gāzes apjomu, lai nodrošinātu Savienības dalībvalstu gāzes patēriņu uz visu nākamo ziemas sezonu, turklāt valstis tiek aicinātas brīvprātīgi piedalīties kopīgā ES gāzes iepirkumā.

Dombrovskis atzina, ka dažādām valstīm, piemēram, Baltijas valstīm, šis pārejas process būs vairāk sarežģīts, jo alternatīvās piegādes iespējas ir ierobežotas.

EK pārstāvis piebilda, ka ES valstis joprojām turpina izmeklēšanu lietā par Krievijas valsts kontrolētā gāzes giganta "Gazprom" iespējamām manipulācijām ar gāzes cenām.

Diskutējot par Kremlī parakstīto gāzes maksājuma dekrētu, Dombrovskis izteicās, ka nav pārliecināts tieši kāds bija šīs shēmas mērķis, bet piespiešana Krievijas pārstāvjiem neizdošoties un Eiropa joprojām par energoresursiem maksās eiro vai dolāros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu