"Industra Bank" auditētā peļņa pērn sasniegusi 1,65 miljonus eiro; koncerna peļņa - 1,519 miljonu eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

"Industra Bank" pagājušajā gadā strādāja ar auditēto peļņu 1,65 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem 2020.gadā, liecina bankas publiskotā informācija. 

Savukārt bankas koncerna peļņa 2021.gadā bija 1,519 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

2021.gada beigās "Industra Bank" aktīvi bija 172,271 miljona eiro apmērā, kas ir par 17,2% jeb 25,252 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 147,019 miljoni eiro.

Bankas pārstāvji aģentūrai LETA norāda, ka pēc septiņiem gadiem pērn bankai izdevās atgriezties pie izaugsmes un atgūt pelnītspēju.

Pērn paveikts arī apjomīgs darbs efektivitātes celšanā un investēts pakalpojumos, lai šogad pie "Industra Bank" klientiem nonāktu virkne uzlabotu bankas pakalpojumu.

Pērn "Industra Bank" no jauna izsniedza kredītus Latvijas uzņēmumiem Rīgā un reģionos 11,6 miljonu eiro apmērā, kopējam aizdevumu apmēram uzņēmumiem sasniedzot 36 miljonus eiro. Vienlaikus pērn banka no jauna izsniedza aizdevumus kopumā 16 miljonu eiro apmērā, bet kopējais bankas koncerna kredītportfelis 2021.gada beigās sasniedza 44 miljonus eiro, gada laikā pieaugot par 6%.

"Industra Bank" turpināja arī samazināt ienākumus nenesošos aktīvus, pārdodot lielu daļu vēsturiski pārņemto īpašumu, kas attiecīgi ļāva minētos līdzekļus izmantot uzņēmumu kreditēšanā.

Ņemot vērā augošo kredītportfeli, kā arī slikto kredītu aizvietošanu ar jauniem, ienākumus nesošiem, "Industra Bank" neto procentu ienākumi pērn pieauga 3,5 reizes, sasniedzot 1,2 miljonus eiro. Savukārt komisijas naudas ienākumi bija 7,7 miljonu eiro apmērā pretstatā 4,6 miljoniem eiro 2020.gadā, gada laikā pieaugot par 66%.

Strādājot pie vietējo biznesa klientu piesaistes, pērn būtiski pieauguši komisijas ienākumi no rezidentiem. Nozīmīgu pienesumu komisiju ienākumos deva arī e-komercija, ņemot vērā pieaugošo pieprasījumu, ko radījusi iedzīvotāju paradumu maiņa pandēmijas ietekmē.

Noguldījumu apmērs 2021.gada beigās bankā veidoja 146,4 miljonus eiro, gada laikā pieaugot par 16%.

"Industra Bank" valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis norāda, ka šogad gada otrajā pusē plānots ieviest jaunu internetbanku un mobilo lietotni, kontu saimnieciskās darbības veicējiem, CRM sistēmu kvalitatīvākai klientu apkalpošanai un citus jauninājumus.

Savukārt, reaģējot uz karu Ukrainā, "Industra Bank" ieviesusi atvieglotus nosacījumus Ukrainas bēgļiem, nodrošinot iespēju bez maksas atvērt kontu bankā un noformēt maksājumu karti. Šobrīd konti atvērti 141 Ukrainas iedzīvotājam, informē Kakānis.

"Šī brīža notikumu dēļ arī nevaram būt pārlieku optimistiski, prognozējot šā gada rezultātus. Latvijas ekonomiku ļoti būtiski ietekmēs ģeopolitiskā situācija un pret Krieviju un Baltkrieviju noteiktās sankcijas," piebilst Kakānis.

2020.gadā "Industra Bank" strādāja ar zaudējumiem 3,812 miljonu eiro apmērā, bet bankas koncerna zaudējumi bija 3,605 miljoni eiro.

Banka izveidota 1994.gadā, un sākotnēji tās nosaukums bija "Multibanka". Vēlāk tā mainīja nosaukumu uz "SMP Bank", tad pārtapa par "Meridian Trade Bank", bet 2020.gada janvāra otrajā pusē banka mainīja nosaukumu uz "Industra Bank".

Bankas lielākais akcionārs ar 42,23% akciju patlaban ir SIA "J.A.Investment Holdings", kas pieder Jurijam Adamovičam, kas plašāk pazīstams kā putnkopības uzņēmumu "Alūksnes putnu ferma", "Preiļu putni" un citu kompāniju īpašnieks. Savukārt 25% bankas akciju iegādājies SIA "HPI 2", kuras īpašnieki pastarpināti ir Ralfs un Andis Kļaviņi. Ralfs Kļaviņam pastarpināti pieder arī SIA "Poligrāfijas grupa Mūkusala", SIA "Mūkusalas māja" un SIA "Dienas grāmata".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu