Jaunieša sapnis ar 108 megapikseļiem

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, ;žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Meklējot viedtelefonu skolas vecuma bērniem vai studentiem, nereti nākas nodarboties ar diplomātiju un kompromisu meklēšanu. Maksāt tūkstoš eiro par flagmani roka neceļas, tādēļ jāpiemeklē budžeta vai vidējās klases ierīce, kurā ir jaunieša vai jaunietes kārotākās iespējas un ir pēc iespējas mazāk «kliedzošu» mīnusu.

Izvērtēšanas vērto ierīču klāstu nupat papildinājis Huawei jaunākais vidējās klases gudrais tālrunis nova 9 SE. Pērnajā rudenī prezentētā un TVNET jau apskatītā nova 9 modeļa «īpašās sērijas» pārstāvis priecē ar vēl zemāku cenu un tieši jaunajai paaudzei svarīgām īpašībām - iespaidīgu 108 MP fotokameru, interesantiem filmēšanas režīmiem un tradicionāli glītu dizainu.

Aizmugures vāks kā spogulis

TVNET izmēģināšanai saņēma kristālzilo versiju ar gaismā zaigojošu, spoguļveidīgu stiklu aizmugurē. Šāds zvaigžņots efekts panākts ar divu kārtu nanotekstūras pārklājumu, un izskatās patiešām glīti. Tas varbūt nav tik pārsteidzošs, kā oriģinālā nova 9 zvaigžņoti zilais modelis, kura aizmugure nosēta ar sīkiem kristāliņiem, taču gana stilīgs, lai lietotājs tiktu ievērots. Tā kā gludais 3D stikls ir izteikti spīdīgs, uz tā labi redzami arī pirkstu nospiedumi, tādēļ lieti noder komplektā iekļautais caurspīdīgais silikona aizsargvāciņš. Tas apzināti veidots ar paaugstinātām apmalēm ap pāris milimetriem uz āru izvirzīto kameras bloku, lai pasargātu lēcu stiklu no skrāpējumiem.

Konservatīvākiem lietotājiem pieejama arī pusnakts melna un pērļu balta krāsa, tomēr vizuāli pievilcīgākā ir tieši zilā.

Foto: Publicitātes foto

7,9 milimetrus biezā tālruņa priekšpusē pamanāmākā lieta ir apskaužami plānās apmales ap 6,78 collu ekrānu. Sānos un augšā tās ir tikai 1,05 milimetrus platas, tādēļ korpusa fasāde lietderīgi izmantota faktiski pilnībā. To apliecina arī mērījumi – displeja lietojamā daļa aizņem 94,85% no visa pieejamā laukuma. Lai šo tālruni varētu piedāvāt pircējiem par 349 eiro, ražotājam nācās izvēlēties lētāku ekrāna tehnoloģiju. Ja oriģinālais nova 9 bija aprīkots ar spilgto OLED paneli, tad jaunajai versijai ir IPS LCD tehnoloģijas displejs, tiesa ar labu 1080x2388 pikseļu izšķirtspēju, kas atbilst Full HD+ standartam, un 90 Hz atsvaidzes intensitāti. Līdz ar to lietošanā vienīgā pamanāmā atšķirība ir krāsu daudzveidība. Vizuālais saturs izskatās nedaudz bālāks nekā oriģinālajā modelī, un tas sākotnēji var samulsināt fotografētājus.

Ar kvalitatīvo kameru uzņemtās bildes paša telefona ekrānā izskatās pablāvas, taču pēc pārlādēšanas datorā paveras pavisam cita aina ar krietni bagātīgāku krāsu paleti.

Jo īpaši tad, ja datoram ir OLED ekrāns.

Milzu izmēra bildes

Pati kamera ir viens no šī tālruņa lepnumiem. Patiesi,

šajā cenu kategorijā nav daudz ierīču ar četru lēcu kameras bloku, kurā galvenā kamera aprīkota ar 108 MP attēla sensoru.

Dārgākā nova 9 var padižoties ar 50 MP. Nova 9 SE centrālajam fotografētājam piepalīdz 8 MP platleņķa kamera, kas aptver 112 grādu leņķi, 2 MP dziļuma sensorus un specializēt 2 MP makro kamera, kas ideālu attēlu veido aptuveni 4 cm attālumā no fotografējamā objekta.

Foto: Publicitātes foto

Galvenā kamera aprīkota ar 1/1.52 collu sensoru, kas savāc par 70% vairāk gaismas nekā iepriekšējā modelī, tādēļ attēli ir detalizētāki, ar mazāk trokšņiem un labākiem nakts attēliem. Normālos apstākļos galvenā kamera uzņem 12 MP attēlus, bet lietotājs var aktivizēt augstas izšķirtspējas režīmu, kas liek ietā inovatīvu deviņi pikseļi vienā tehnoloģiju un, atkarībā no ietvertā informācijas daudzuma, «uzbūvē» aptuveni 20- 70 MB lielas fotogrāfijas 12000x9000 pikseļu izšķirtspējā. Darbojoties šajā režīmā jāapbruņojas ar pacietību, jo attēla saasināšana var ilgt pat piecas sekundes, kuru laikā jāmēģina ierīci turēt nekustīgi. Tad kamera spēj savākt pietiekami daudz datu detalizētas, neizplūdušas bildes izveidošanai. Nakts režīma izmantotāji ar šādu prasību jau apraduši, jo ikvienai kamerai vajag laiku gaismas savākšanai.

Huawei ierīcēs ierasts, īpašs nakts režīms ir arī šajā ierīcē, kas darbojas pat labāk nekā no šādas cenu kategorijas ierīces varētu sagaidīt.

Fotogrāfijā gan pats objekts, gan visa vide ap to ir vismaz divreiz gaišāki nekā realitātē, turklāt bildē saskatāmas pat tādas detaļas, kas fotografēšanas brīdī cilvēka acīm paliek apslēptas, jo tumsā vienkārši tik labi neredzam.

Īpašas iespējas video veidotājiem

Nova 9 SE turpina oriģinālā modeļa iesākto darbu, sniedzot interesantas iespējas video satura veidotājiem. Dubultā skata režīms ļauj vienlaikus filmēt ar priekšējo 16 MP un aizmugurējo kameru, vai arī veidot divus dažādus kadrus ar aizmugurējo – vienu normālā režīmā, otru pietuvinājumā, fokusējoties uz kādu detaļu.

Video blogeriem par prieku tālrunī jau rūpnīcā ieinstalēta lietotne Petal Clip, kurā ir daudzveidīgas satura rediģēšanas iespējas. Bez papildu maksas, bez kaitinošajām reklāmām un pirkumiem lietotnē,

kas tradicionāli ierobežo citu bezmaksas programmu izmantošanu.

Foto: Publicitātes foto

No citām iespējām jāpiemin korekti strādājošu sejas atpazīšanas sistēmu un pirkstu nospiedumu lasītāju, kas iestrādāts ieslēgšanas pogā korpusa labajā malā, kā arī 66W ātrās uzlādes iespēju. Ar komplektā iekļauto lādētāju, 75% baterijas satura tiek piepildīti 20 minūtēs. Tiesa, uzlāde ir tikai ar kabeli, jo bezvadu risinājums cenas samazināšanas nolūkos šajā modelī nav iekļauts.

Jānovērtē, ka kastītē ir pilns lādētāja komplekts, nevis tikai vads, kā pēdējos gados pasākuši darīt citi ražotāji.

Akumulatora 4000 mAh ietilpība ir klasei atbilstoša un nodrošina ar enerģiju visai dienai, un arī 128 GB iebūvētā atmiņa un vidējās «šķiras» Qualcomm Snapdragon 680 4G astoņu kodolu procesors uz sāncenšu fona izskatās adekvāti. Ar 5G mobilo sakaru tīklu šis 191 gramu smagais viedtelefons gan nesadarbojas.

Savelkot vienkopus visus Huawei nova 9 SE plusus un mīnusus, jāsecina, kas šis tālrunis piedāvā pat vairāk nekā varētu sagaidīt no 349 eiro vērtas ierīces. Gana ātrs procesors, liels, labas izšķirtspējas ekrāns, iespaidīga četrkārša fotokamera un arī pievilcīgs dizains. Ko vēl par šādu naudu varētu vēlēties?

Raksts tapis sadarbībā ar "Huawei Latvija"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu